ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΕΓΙΝΑΝ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΟΠΗΚΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΣΤΗΝ T.V.

Στην ψηφιακή εποχή με… αναλογική καθυστέρηση

* Καταστηματάρχες: «Περίμενε ο κόσμος» * Πελάτες: «Δεν είχαμε χρήματα» * Τεχνικοί: «Λαβύρινθος ο επανασυντονισμός για την Τρίτη Ηλικία».

Δημοσίευση: 22 Νοε 2014 13:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:28

 

Του Κ. Γκιάστα

Με ψώνια, όχι στο παραπέντε αλλά στο… και ένα, μετέβησαν αρκετοί Λαρισαίοι στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης, αφού από χθες τα ξημερώματα άρχισε να κόβεται τελείως το αναλογικό σήμα στην ευρύτερη περιοχή. Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν πρώτα να «μαυρίσουν» εντελώς οι δέκτες τους για να πάνε σε ένα κατάστημα της περιοχής τους ψάχνοντας να προμηθευτούν με τηλεόραση που έχει ενσωματωμένο δέκτη ή με σκέτο αποκωδικοποιητή.

Η «Ε» έκανε μια «βόλτα» στα σημεία όπου υπήρχε μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον σχετικά με το αντικείμενο καταγράφοντας εκτιμήσεις. «Ήταν όπως ακριβώς τα περιμέναμε» μας είπε ο κ. Βασίλης Καζάνας, ιδιοκτήτης του ομώνυμου καταστήματος ηλεκτρικών ειδών και συνέχισε κάνοντας επεξήγηση «Πιστεύαμε πως αρκετός θα ήταν ο κόσμος που θα ερχόταν να ψωνίσει μόλις θα γινόταν η διακοπή του σήματος. Ίσως κάποιοι το καθυστερούσαν γιατί μπορεί να ήλπιζαν σε νέα αναβολή. Εμείς από την πλευρά μας είχαμε έξτρα προσωπικό και μάλιστα το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) θα είμαστε ανοιχτά ως τις 6 το απόγευμα για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των πελατών στις οποίες εντάσσεται και ο επανασυντονισμός τον οποίο έχουμε φροντίσει με ελάχιστη χρέωση μόλις 4 ευρώ. Ήταν και για μας ένα στοίχημα».

Όσον αφορά τώρα στο τι αγοράζει ο Λαρισαίος τόνισε: «Για τις μεγάλες τηλεοράσεις στο σαλόνι παίρνει έναν αποκωδικοποιητή γιατί δεν μπορεί να την αντικαταστήσει αφού δεν τον συμφέρει στο μέγεθος. Στις μικρές τηλεοράσεις που είναι συνήθως στις κρεβατοκάμαρας ίσως να κάνει την υπέρβαση και να την αλλάξει».

Στο κέντρο της πόλης μιλήσαμε με τον κ. Αναστάσιο Λαμπράκη. Το κατάστημά του αν και ειδικεύεται στα κινητά τηλέφωνα αυτό το διάστημα έριξε το βάρος στους αποκωδικοποιητές για τους οποίους μας είπε: «Οι περισσότεροι πελάτες κυρίως ήρθαν σήμερα και αφού τους κόπηκε το αναλογικό σήμα». Για το αν επιλέγουν βάσει ποιότητας ή τιμής τόνισε: «Η αλήθεια είναι πως οι πιο πολλοί έρχονται και ζητάνε βάσει τιμής και όχι τι παρέχει ο καθένας. Τις προηγούμενες ημέρες ρωτούσαν για την ποιότητα πρώτα και μετά για την τιμή».

Η ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΠΕΛΑΤΗ

Πάνω στα… ψηφιακά ψώνια του ένας Λαρισαίος φιλοτιμήθηκε να μιλήσει στην «Ε» για την επιλογή του να πάει χθες και όχι τις προηγούμενες ημέρες. Ο κ. Σταύρος μας είπε λοιπόν: «Με τις αναβολές που έδιναν πιστέψαμε πως μπορεί να δώσουν ακόμα μία. Για μας τους συνταξιούχους δεν είναι τυχαίο ποσό τα 25 ευρώ. Μην το κοροϊδεύετε καθόλου. Ξέραμε πως χρειαζόταν να το κάνουμε αλλά πλέον παίζουμε με το χρόνο αφού λεφτά δεν έχουμε. Άσε που πρέπει να δώσουμε και κάτι για να επανασυντονίσουμε τα μηχανήματα και εμείς δεν ξέρουμε από αυτά…»

ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αυτό μας έκανε να μιλήσουμε και με έναν τεχνικό ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός πως τα τηλέφωνά τους πραγματικά πήραν… φωτιά καθώς τα περισσότερα άτομα της Τρίτης Ηλικίας αν δεν είχαν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο έπαιρναν αυτούς για να καλύψουν τις ανάγκες τους «και τι να πάρεις στα γεροντάκια τώρα που έχουν πετσοκομμένες τις συντάξεις τους;» αναρωτιόταν εύλογα ο τεχνικός στην «Ε».

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Η ψηφιακή εποχή όμως δεν έχει μόνο έξοδα και… ταλαιπωρία αλλά έχει και πλεονεκτήματα. Σύμφωνα με την εταιρία Digea λοιπόν αυτά είναι τα εξής:

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο της αναλογικής, τόσο σε επίπεδο εικόνας όσο και ήχου. Ο ψηφιακός δέκτης λειτουργεί ως ένας έξυπνος μικρός υπολογιστής, θωρακίζοντας έτσι το σήμα ώστε να διατηρείται σταθερή η ποιότητα της εικόνας. Δεν υπάρχει πλέον το πρόβλημα κακής ή μέτριας λήψης και παρεμβολών, που εμφανίζονταν έως σήμερα σε πολλές περιοχές. Επομένως, τέλος στα χιόνια (λόγω αδύναμου σήματος ή μορφολογίας εδάφους), τα είδωλα που εμφανίζονται στο περίγραμμα των μορφών των ανθρώπων ή των πραγμάτων που περιορίζουν την ευκρίνεια της εικόνας.

Περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια μπορούν να εκπέμψουν μέσα από την ίδια συχνότητα και όλα με άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου καθότι απαιτείται λιγότερος χώρος για τη μεταφορά του σήματος.

Υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης πρόσθετων υπηρεσιών όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος [EPG] σε ελληνικά και αγγλικά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για ενημέρωση σχετικά με το τηλεοπτικό πρόγραμμα ενός καναλιού σε βάθος μιας εβδομάδας, άμεση ή προγραμματισμένη εγγραφή ενός προγράμματος, το κλείδωμά του, υπενθύμιση έναρξης, κ.ά. Ακόμα μπορούν να υποστηριχθούν διαδραστικές υπηρεσίες ενώ υπάρχει δυνατότητα και για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας [High Definition], λόγω του διαθέσιμου χώρου ανά συχνότητα. Τέλος σημειώνεται πως τα προγράμματα των ελεύθερων τηλεοπτικών σταθμών παραμένουν ελεύθερα για όλους.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass