Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ:

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ ενοχλούν και γειτονικά κράτη»

* …Και λαμβάνουν τα μέτρα τους *Εξαίρετη η συνεργασία Αθήνας- Λευκωσίας *Το 2015 η Κύπρος θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης

Δημοσίευση: 22 Νοε 2014 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:28

 

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ενοχλούν τα γειτονικά κράτη, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο. Όλες αυτές οι χώρες έχουν θαλάσσια σύνορα με την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι και τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσεγγίζουν με ανησυχία όλα εκείνα στα οποία η τουρκική κυβέρνηση προβαίνει εντός της ΑΟΖ. Άρα, ανησυχούν από τις εξελίξεις και προβαίνουν και οι ίδιοι στις δικές τους ενέργειες».

Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Λάρισα, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Λάρισας, ο Δήμος Λαρισαίων και η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας, με θέμα «οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό-συντονισμός δράσης Αθηνών-Λευκωσίας» και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα της «Ε» ο κ. Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε εκ νέου ότι Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί ένα αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμά της να αξιοποιεί την ΑΟΖ .Παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής η δέσμη «κυρώσεων» που αποφάσισε η κυπριακή πλευρά εναντίον της Τουρκίας, δεν έχει αποδώσει, αλλά εξέφρασε την ελπίδα, ότι εν τέλει ο στόχος θα επιτευχθεί και θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού. Ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα την «εξαίρετη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου» και αναφέρθηκε τόσο στην συνθήκη του Καϊρου που πρόσφατα υπεγράφη, όσο και στην νέα τριμερή μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στις αρχές του χρόνου.

Αναφορικά με την «μνημονιακή» κατάσταση της μεγαλονήσου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «μετά από σχεδόν 18 μήνες έχουμε επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, έχουμε τις θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα, θεωρούμε ότι το 2015 θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουν τεθεί οι βάσεις για να επιστρέψουμε σε συνθήκες πλήρους εξομάλυνσης».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην εισαγωγική του δήλωση, ο κ. Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι βρέθηκε στην Λάρισα, μία πόλη που φιλοξενεί σημαντικό αριθμό Κυπρίων, μία πόλη που είναι διδυμοποιημένη με την Λάρνακα. «Η εδώ παρουσία μου για μία εκδήλωση σε αυτή την συγκυρία, όπως γνωρίζετε συμπίπτει με σημαντικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με την παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής της ζώνης από την Τουρκία, η οποία σίγουρα αγγίζει και την Ελλάδα, με την οποία υπάρχει μία εξαίρετη συνεργασία. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η συνεργασία είναι διαχρονική, δεν εξαρτάται από το «ποιος» βρίσκεται στην εξουσία αλλά στηρίζεται στις αδελφικές σχέσεις ανάμεσα στους δυο λαούς, και ευελπιστούμε ότι μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται, σύντομα θα τερματιστούν αυτές οι παράνομες ενέργειες ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό και ευελπιστούμε σύντομα να μπορούμε να φθάσουμε σε επίλυση του Κυπριακού», είπε.

Εξάλλου απαντώντας σε ερωτήματα της «Ε», ο κ Χριστοδουλίδης ανέφερε συγκεκριμένα:

- Η τουρκική πλευρά έχει πει ότι αν δεν σταματήσει το θέμα της εξόρυξης όπως προγραμματίζεται, τότε πάμε σε δυο κράτη. Και σεις από την πλευρά σας έχετε αποφασίσει μία δέσμη «κυρώσεων» κατά της Τουρκίας, προκειμένου να ασκήσετε πίεση, παρ’ όλα αυτά μέχρις στιγμής δεν βλέπουμε να υπάρχει «ανταπόκριση» από τουρκικής πλευράς. Το σχόλιο σας παρακαλούμε.

-Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί ένα αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της να αξιοποιεί την ΑΟΖ , άρα κινείται εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, κινείται βάσει της σχετικής συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών, δεν προβαίνουμε σε καμία παράνομη ενέργεια και έχουμε πολλές φορές πει και δημόσια, ότι μετά τη λύση του Κυπριακού ότι μετά την λύση τη Κυπριακού όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επωφεληθούν από αυτόν τον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ενέργειές μας, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εστιαστεί σε εκείνους τους δύο τομείς που θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η κυπριακή δημοκρατία είναι κράτος-μέλος και η Τουρκία υποψήφια προς ένταξη. Ο δεύτερος τομέας είναι οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε με τα γειτονικά κράτη σε αντίθεση με την Τουρκία που, όπως είναι γνωστό αντιμετωπίζει προβλήματα με όλα τα γειτονικά κράτη και μείς, θεωρούμε ότι μέσα από αυτές τις δράσεις σε αυτούς τους τομείς θα πετύχουμε τον στόχο μας, που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί, έτσι ώστε να τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες.

- Σχετικά με την τριμερή με την Αίγυπτο που προ ημερών υπήρξε η συνάντηση και ως φαίνεται ανοίγει και λοιπές προοπτικές για την περιοχή πού θα διαμορφωθούν τα πράγματα;

-Ηταν μία συνεργασία η οποία οδήγησε στην διακήρυξη του Καϊρου, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είναι μία συνεργασία που δεν στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας, αντίθετα είναι ανοιχτή για συμμετοχή και σε άλλες χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες έγνοιες και κινούνται εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Όπως γνωρίζετε, στις αρχές του χρόνου θα γίνει και μία νέα τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο και ισχύουν τα ίδια που έχω αναφέρει και με την τριμερή με την Αίγυπτο.

- Η στάση του Ισραήλ στην περιοχή θεωρείτε, ότι κατά έναν τρόπο δρα ανασταλτικά ως προς την περαιτέρω προκλητικότητα της Τουρκίας;

-Εκείνο που μπορώ να σας αναφέρω μετά βεβαιότητας είναι ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ ενοχλούν τα γειτονικά κράτη, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο. Όλες αυτές οι χώρες έχουν θαλάσσια σύνορα με την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι και τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσεγγίζουν με ανησυχία όλα όσα η τουρκική κυβέρνηση προβαίνει εντός της ΑΟΖ. Αρα, ανησυχούν από τις εξελίξεις και προβαίνουν και οι ίδιοι στις δικές τους ενέργειες.

- Η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από το Μνημόνιο. Η μεγαλόνησος βρίσκεται επίσης σε καθεστώς μνημονίου, ποια είναι η κατάσταση σήμερα και οι προοπτικές που διαγράφονται;

-Καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια, μετά από σχεδόν 18 μήνες έχουμε επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, έχουμε τις θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα, θεωρούμε ότι το 2015 θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουν τεθεί οι βάσεις για να επιστρέψουμε σε συνθήκες πλήρους εξομάλυνσης αλλά, εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω, είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα αν δεν στηριζόταν από την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, ο οποίος υπομονετικά έχει δείξει τεράστια ανοχή και συνεργάζεται έτσι ώστε οι υποχρεώσεις μας από το μνημόνιο να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης σύντομους χαιρετισμούς απηύθηναν:

*Ο δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης, ο οποίος παρατήρησε ότι οι Ελληνες και Κύπριοι, περνούν την ίδια φάση και έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά ως απότοκα της κρίσης. Και όπως σχολίασε, λόγω της κρίσης δίδεται η δυνατότητα σε πάσης φύσεως καταπατητές του Διεθνούς Δικαίου να προκαλούν προβλήματα.

* Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας Ντίνος Αυγουστής, ανέφερε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα μπορεί να είναι δυο χώρες αλλά ο ελληνισμός είναι κοινός και αδιαίρετος και δίνει μία μεγάλη μάχη εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας.

*Ο νέος πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Κύπρο δεν αποσκοπούν στην περιθωριοποίηση της Τουρκίας, αλλά το δίπολο Ελλάδας-Τουρκίας είναι ο μόνος ασφαλής πυλώνας στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία φλέγεται. Σχολίασε δε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έχουν δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες στην περιοχή με ισχυρές χώρες, γεγονός που καταδεικνύει ότι εκτός από διάθεση υπάρχει και μεθοδολογία και στρατηγική που φέρνει αποτελέσματα.

* Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε επίσης την ύπαρξη ενιαίας στρατηγικής, την υιοθέτηση έξυπνων και ξεκάθαρων λύσεων και σχολίασε ότι ο ελληνισμός δοκιμάζεται.

Ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία, στην ιδιαίτερα «χρήσιμη» κυπριακή κοινότητα που δραστηριοποιείται στην Λάρισα. Πιστεύουμε τόνισε, ότι θα έρθουν ακόμη καλύτερες μέρες για τον ελληνισμό, αν παραμείνουμε ισχυροί, ενωμένοι, ειλικρινείς και συνεχίσουμε την μεγάλη προσπάθεια.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Μητροπολίτη καθώς και την Στρατιάς και του ΑΤΑ, εκπρόσωποι φορέων, άνθρωποι που πολέμησαν το ΄74 στην Κύπρο, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες που άκουσαν με ξεχωριστό ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυπριακής Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Νωρίτερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αποστόλης Καλογιάννης, είχαν μακρά συνομιλία στο γραφείο του Δημάρχου Λαρισαίων παρουσία και λοιπών εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής τόσο για ευρύτερα θέματα όσο και για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass