Δωρεάν διακοπές για Λαρισαίους στα παράλια του Νομού Λάρισας

* ΗΡΘΗ ΦΕΤΟΣ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ 60 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ * ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ * ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ * ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΠΑ ΣΤΗΝ «Ε» * ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2024 17:30

Του Κώστα Γκιάστα

Συνήθως ο «διάβολος» κρύβεται στα… ψιλά γράμματα, όμως στην εν λόγω περίπτωση αυτό που βρισκόταν στις λεπτομέρειες ήταν ένας… προάγγελος χαρμόσυνων εξελίξεων για μια πολύπαθη περιοχή όπως αυτήν της Λάρισας.

Στη δημόσια πρόσκληση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους με επιταγή κοινωνικού τουρισμού για την περίοδο 2024-2025, δεν υπάρχει φέτος κανένας χιλιομετρικός περιορισμός.
Πρόκειται για έναν όρο που υπήρχε όλα τα χρόνια και με βάση αυτόν οι δικαιούχοι επέλεγαν το τουριστικό κατάλυμα όπου επιθυμούσαν να διαμείνουν από το Μητρώο Παρόχων, με τον περιορισμό ότι το κατάλυμα δεν βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από τη μόνιμη κατοικία τους.
Πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Ο εν λόγω χιλιομετρικός περιορισμός, όλα αυτά τα χρόνια δεν επέτρεπε στους κατοίκους της πόλης της Λάρισας να κάνουν χρήση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού σε πολλά μέρη του Νομού Λάρισας. Δηλαδή να βρεθούν σε κάποια από τα παράλια των Δήμων Τεμπών και Αγιάς.
Πλέον αυτό καταργείται και ο καθένας Λαρισαίος μπορεί να βρεθεί στα παράλια του νομού και όχι μόνο για 6 νύχτες αλλά για 12!
Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και όλες τις καταστροφές που συνέβησαν στην περιοχή της Θεσσαλίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να πριμοδοτήσει όλη τη Θεσσαλία με έξι επιπλέον διανυκτερεύσεις και μάλιστα χωρίς κανένα επιπλέον κόστος ιδιωτικής συμμετοχής.
Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με τη Βόρεια Εύβοια εξαιτίας των πυρκαγιών.
Με απλά λόγια αν κάποιος Λαρισαίος έχει εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, μπορεί να βρεθεί με την οικογένειά του, από Αγιόκαμπο, Βελίκα, Σωτηρίτσα μέχρι και Μεσάγγαλα, Καστρί Λουτρό και να διαμείνει σε κατάλυμα που συνεργάζεται με το πρόγραμμα χωρίς να πληρώσει τίποτα. Αυτό διότι σε όλη τη Θεσσαλία, δεν υπάρχει καθόλου ιδιωτική συμμετοχή από τον πολίτη προς το κατάλυμα.
Κάτι τέτοιο αποτελεί σπουδαία εξέλιξη τόσο για τους Λαρισαίους πολίτες που θέλουν να κάνουν φτηνές διακοπές εν μέσω μεγάλης ακρίβειας, όσο και για τους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταλυμάτων στα παράλια του νομού Λάρισας (τα οποία εμφανίζονται χαμηλά στον τουριστικό χάρτη της χώρας όσον αφορά στην προτεραιότητα επιλογής, καθώς έχουν να συγκριθούν με πολύ πιο διαφημισμένα μέρη).
Η «Ε» επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, η οποία επιβεβαίωσε την παραπάνω διάσταση της φετινής διαδικασίας, χαρακτηρίζοντάς την, αν μη τι άλλο «θετική εξέλιξη από πολλές πλευρές».
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Ως μια πολύ θετική εξέλιξη, σχολιάζουν την κατάργηση του χιλιομετρικού περιορισμού και την αύξηση των διανυκτερεύσεων, οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στην περιοχή.
Ο κ. Θέμης Βουλιώτης αντιπρόεδρος της Παλλαρισαϊκής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Λάρισας εξηγεί αρχικά πως η άρση των χιλιομετρικών περιορισμών ήταν ένα πάγιο αίτημα και τελικά έγινε δεκτό. Όμως πρώτα χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια.
«Πλέον και οι πολίτες της Λάρισας θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού στα παράλια του νομού και αυτό είναι μεγάλη ανάσα για όλους μας» σημειώνει. Εξηγεί επιπλέον πως η αύξηση των διανυκτερεύσεων και το Thessaly Pass είναι αποτελέσματα συνεργασίας με το Επιμελητήριο και τις συζητήσεις που έγιναν με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλο. «Γι’ αυτό κι ευχαριστούμε τόσο τη ΔΥΠΑ, όσο και το Επιμελητήριο, αλλά και φυσικά τον κ. Τριαντόπουλο καθώς αυτές οι αλλαγές αναμένεται να μας κλείσουν κάποιες από τις πληγές που δημιουργήθηκαν μετά τις καταστροφές».
Σύμφωνα με τον κ. Βουλιώτη, θα μπορεί πλέον κάποιος από τη Λάρισα να έρθει για 12 νύχτες και να μην πληρώσει το παραμικρό, πλην ενός τέλους διανυκτέρευσης που πλέον έγινε τέλος ανθεκτικότητας. Αυτό είναι ανάλογα τον τύπου καταλύματος. Για την ΠΕ Λάρισας το 98% είναι 1,5 ευρώ την ημέρα.
Ο κ. Ηλίας Ευσταθίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων νομού Λάρισας εξηγεί πως είναι μια δικαίωση η εξέλιξη αυτή για όλους τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στον Νομό Λάρισας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εν τω μεταξύ χθες από τη ΔΥΠΑ ανακοινώθηκε πως συνεχίζονται οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εταιρειών για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τα τουριστικά καταλύματα και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο νέο και ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω gov.gr.
Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2024-2025 ξεκίνησε τη Δευτέρα 01.07.2024, θα διαρκέσει έως τις 30.06.2025 και αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι.
Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
Για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν, ενώ για διαμονή σε καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Π.Ε. Ευβοίας, καθώς και στις Π.Ε. Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.
Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2024 έως 14.01.2025) και του Πάσχα (από 11.04.2025 έως 27.04.2025). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).
Μέχρι στιγμής πάντως συνολικά 79.977 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της ΔΥΠΑ ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας στο διάστημα 1-30 Ιουνίου 2024. Ως δημοφιλέστερος προορισμός αναδείχτηκε η Εύβοια, ενώ ακολουθούν η Χαλκιδική και η Πιερία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass