Η Γαλλία το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΡΙΣΑΙΟ «ΓΑΛΛΟΤΡΑΦΗ» ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑ, ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ *Η ΛΕΠΕΝ, Ο ΜΑΚΡΟΝ, Ο ΜΠΑΡΝΤΕΛΑ, ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ Ο… ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2024 13:16

Του Κώστα Γκιάστα
H Λάρισα από το Παρίσι απέχει περίπου 1.500 χιλιόμετρα. Για να φτάσει κάποιος από την Ελλάδα στη Γαλλία θα χρειαστεί να διανύσει αρκετές χώρες και πολλές ώρες οδήγησης. Θα διασχίσει μέρη με διαφορετική ιστορία, κουλτούρα και ερεθίσματα.

Τούτες τις μέρες, όμως, η πολιτική τείνει να εξαφανίσει τις αποστάσεις. Οι εξελίξεις στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης μπορεί να εκμηδενίσουν τα χιλιόμετρα, καθώς η άνοδος της ακροδεξιάς προκαλεί αστραπιαίες ανατροπές. Η λέξη ντόμινο λαμβάνει ίσως ανησυχητικές διαστάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μόνο.
Με αυτό ως δεδομένο, η «Ε» ζητάει την άποψη ενός ανθρώπου που πέρασε πολλά χρόνια στη Γαλλία, του εκπαιδευτικού - μαθηματικού, πρώην αντινομάρχη και διοικητή των νοσοκομείων Λάρισας και Βόλου, κ. Κώστα Καραμπάτσα.
«Η Γαλλία όπως έδωσε τα φώτα της παλιότερα, σε όλον τον κόσμο, έτσι και τώρα θα μπορέσει να δείξει τον δρόμο για να αποτραπεί η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων. Είναι η ώρα να μιλήσουμε στη γλώσσα του κόσμου. Η Γαλλία είναι εργαστήρι πολιτικών ιδεών. Αυτό το καλοκαίρι θα αποτελέσει έναν μπούσουλα για την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για τα επόμενα χρόνια για όλη την Ευρώπη. Αν καταρρεύσει η σχέση της με την ατμομηχανή της Ευρώπης, τότε για ποια διεύρυνση μιλάμε;» αναρωτιέται.
Στη Γαλλία βρέθηκε το 1986. Από τότε μέχρι και το 1994 έκανε μεταπτυχιακά και εργάστηκε στη Γαλλική Εκπαίδευση. Στο Στρασβούργο, μάλιστα, εργάστηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, συνέχισε να ασχολείται με τα Γαλλικά και ίδρυσε μάλιστα και τον πρώτο ελληνογαλλικό σύνδεσμο, στον οποίο και διετέλεσε πρόεδρος. Ο ίδιος έχει σχέση τόσο με την αυτοδιοίκηση όσο και με τον χώρο της πολιτικής στην Ελλάδα. Άρα, έχει μια ολοκληρωμένη άποψη, την οποία μπορεί να συνδέσει και με όσα γίνονται στην Ελλάδα. Αρχικά εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα στη Γαλλία.
«Η Γαλλία έχει 577 έδρες και είναι όλες μονοεδρικές. Όλη η Γαλλία έχει μονοεδρικές. Δεν έχει πολυεδρικές, ούτε Επικρατείας. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, στη Λάρισα έχουμε 8 έδρες. Φανταστείτε να την κόψουμε τη Λάρισα σε 8 μονοεδρικές περιοχές και για κάθε μία να κατεβάζει κάθε κόμμα από έναν υποψήφιο μόνο» λέει και συνεχίζει σημειώνοντας πως: «Αν κάποιος πάρει το 50% συν μία βγαίνει από την πρώτη. Αν όχι, έχουμε και δεύτερο γύρο. Ο δεύτερος γύρος μοιάζει με κάτι που γίνεται στις δικές μας δημοτικές εκλογές. Εκεί μπαίνουν οι δύο πρώτοι, συν όποιος έχει πάνω από 12,5%, αν το επιθυμεί, και σχηματίζονται τα λεγόμενα τρίγωνα» υπογραμμίζει και προσθέτει πως αυτές τις ημέρες όλη η προσπάθεια είναι να μην υπάρξουν τρίγωνα και να υπάρξει μετωπική Λεπέν – αντι Λεπέν. (σ.σ. μέχρι χθες Τρίτη ήταν η καταληκτική ημερομηνία για όποιον/-α θέλει να αποσυρθεί).
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Για το ποια είναι τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή, λέει πως «από τη μια είναι η Λεπέν, η οποία έχοντας το κόμμα του πατέρα της προσπάθησε να το γυρίσει σε πιο λάιτ εκδοχή όλα αυτά τα χρόνια, για να ακουμπήσει τους «νοικοκυραίους» Γάλλους που έχουν απογοητευτεί και από κάτι, με έμφαση σε θέματα ταυτοτικά, ιθαγένειας, γαλλικού εθνικισμού και σοβινισμού και ζητήματα ιθαγένειας και μετανάστευσης. Κυριαρχεί στα χαμηλότερα μορφωτικού επιπέδου στρώματα. Παραμένει, όμως, βαθύτατα ακραία. Κατάφερε να έχει μια εκτίμηση ψήφου μεταξύ 230 και 260 εδρών για την ερχόμενη Κυριακή. Ωστόσο, απαιτούνται 289 για την απόλυτη πλειοψηφία». Θυμάται πως «η Γαλλία άρχισε να ζει με την ακροδεξιά από το 2002, όταν ο πατέρας Λεπέν έκανε το μεγάλο σοκ και μπήκε στον δεύτερο γύρο. Αυτό πάει να γίνει και τώρα» σημειώνει.
Για τον Μακρόν εκτιμά πως «αναμένεται να έχει ως 100 έδρες στην επόμενη Εθνοσυνέλευση, καθώς του χρέωσαν οι Γάλλοι το γεγονός πως απομακρύνθηκε από τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, διατηρώντας έναν πιο διεθνή ρόλο».
Η είδηση των ημερών στη Γαλλία είναι πως υπάρχει ένας πρωτόγνωρος συνασπισμός, που ονομάστηκε λαϊκό μέτωπο, «αλλά έγινε πολύ γρήγορα, σχεδόν βιαστικά. Σοσιαλιστές, οικολόγοι, κομμουνιστές και Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν. Όλοι αυτοί κατέβασαν έναν υποψήφιο όπου ήταν πιο δυνατοί», αλλά την ίδια ώρα δεν ξεχνάει να αναφέρει πως υπάρχουν και μεμονωμένα «αγκάθια» σε περίπτωση τριγώνων, που ίσως εμφανιστούν στην πορεία.
«Ο αγώνας του Λαϊκού Μετώπου των τεσσάρων, των μακρονιστών κεντρώων και του κεντροδεξιού γκωλικού κόμματος είναι να μην κάνει αυτοδυναμία η Λεπέν. Μ’ αυτό το σκεπτικό καταβάλλονται προσπάθειες, σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένες μέχρι σήμερα, ώστε απέναντι στον ακροδεξιό υποψήφιο να υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος από το δημοκρατικό τόξο, από την κεντροδεξιά ως την αριστερά». Όμως, το ερώτημα είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που δε θα υπάρξει αυτοδυναμία από κανέναν. «Τότε θα υπάρξουν αλά καρτ συμμαχίες» σημειώνει ο κ. Καραμπάτσας και συμπληρώνει ότι «μεγάλες αρμοδιότητες στη Γαλλία έχει ο πρόεδρος. Ο Μακρόν δε θα πάψει να είναι πρόεδρος, αλλά θα έχει ψαλιδισμένα φτερά μέχρι το τέλος της θητείας του».
Ο ΜΠΑΡΝΤΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΙΤ
Ένα από τα φαινόμενα των τελευταίων χρόνων είναι ο επικεφαλής της ακροδεξιάς, ο μόλις 28 ετών Μπαρντελά. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει πρωθυπουργό ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική συγκυρία» εξηγεί ο κ. Καραμπάτσας. «Υπάρχει ένα σενάριο πως αν έχει απόλυτη πλειοψηφία, θα καλέσει τον Μπαρντελά να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Είναι ο εκλεκτός της Λεπέν και δείχνει μεγάλη δυναμική. Το ζητούμενο αν ο συνασπισμός των υπόλοιπων δυνάμεων θα αντέξει αυτήν τη δυναμική».
Οι εκλογές στη Γαλλία απασχολούν πολύ κόσμο σε όλη την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα της Κυριακής προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε πολλούς πολίτες. «Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος προβληματίστηκε. Αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο η άνοδος της ακροδεξιάς και πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με ευκαιριακές συγκολλήσεις».
Ως αιτία του αποτελέσματος σημειώνει πως «γενικά στην Ευρώπη επιστρέφουμε σε έναν πρωτόγονο εθνικισμό. Υπάρχει μια απέχθεια για τις λεγόμενες ελίτ, είτε αυτές είναι οικονομικές, είτε μορφωτικές, είτε οτιδήποτε άλλο. Μια απέχθεια προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αυτό πρέπει να το κοιτάξει η Ε.Ε. γιατί συμβαίνει αυτό. Χρειάζεται μια γενναία αυτοκριτική για το πώς αυτές οι ιδέες καρποφόρησαν. Ακόμη και στην Ελλάδα αν αθροίσεις την ακροδεξιά είναι στο 19%» λέει και συνεχίζει πως «μέσω της Λεπέν προσπαθούν να εξαγνίσουν την ακροδεξιά. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι και υποψιασμένοι, αλλά να έχουν και μια υπεύθυνη και σοβαρή στάση. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχουν προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν μια σειρά από μεγάλα ζητήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ακρίβεια, η εκπαίδευση και η υγεία. Αν δεν υπάρξουν απαντήσεις από το δημοκρατικό τόξο, δηλαδή από την κεντροδεξιά ως την αριστερά, τότε η ακροδεξιά όλο θα μεγαλώνει».
Η Γαλλία σε λίγες ημέρες ετοιμάζεται να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Σε τι κλίμα όμως;» αναρωτιέται ο κ. Καραμπάτσας, καθώς δεν αποκλείεται να έχουμε ταραχές όπως εκτιμά. «Αυτήν τη στιγμή όλα τα μάτια της ανθρωπότητας είναι στραμμένα στη Γαλλία. Ακόμη και να αποκλείσουν τη Μαρίν Λεπέν, θα ζούνε και θα ζούμε με μια διαρκή απειλή» καταλήγει.

***

«Το ΠΑΣΟΚ κόμμα με DNA εξουσίας…»
*ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
Συζητώντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και τη μεγάλη αποχή, τόνισε πως στην Ελλάδα «ζήσαμε αυτό που κάποτε κοροϊδεύαμε στη Γαλλία. Τη χαμηλή συμμετοχή δηλαδή. Αυτό είναι ανησυχητικό. Κανένας από τους τρεις δεν είναι ικανοποιημένος» λέει αναφερόμενος στα μεγάλα κόμματα. «Όλοι έχουν τα προβλήματά τους. Οι ευρωεκλογές έδωσαν ένα βήμα διαλόγου, όμως έξω από τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Όλο και λιγότεροι ενδιαφέρονται τι διαφορετικό πιστεύει ο Σαμαράς από τον Μητσοτάκη, τι καινούριο θα φέρουν οι νέοι υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ ή πώς θα τελειώσει η εξελισσόμενη διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για άλλα πράγματα. Για την ακρίβεια και την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση, την υγεία, που βλέπει τις συνέπειες συνέχεια στη ζωή του. Χρειάζεται ένα σχέδιο εθνικής συνεννόησης και μόνιμης επαγρύπνησης».
Σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, τονίζει πως: «Είναι λογικό ότι όταν εμφανίζεται καθηλωμένο σε μικρά ποσοστά ένα κόμμα με ισχυρό DNA εξουσίας, να μην μπορεί να χειριστεί τέτοια αδιέξοδα. Είναι λογικό πως άνοιξε η κουβέντα. Θεωρώ πως κανένας δεν έχει να φοβηθεί τον διάλογο. Όσο πιο πλατιά γίνει η κουβέντα, τόσο καλύτερα θα δημιουργηθεί ατζέντα και πρόγραμμα. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να ειπωθούν κάποια πράγματα για το τι πρέπει να αλλάξει. Η εποχή των σωτήρων και των χαρισματικών ηγετών που και τίποτα να μην έλεγαν, θριάμβευαν, έχει παρέλθει. Άρα, η λύση είναι να παρουσιαστούν θέσεις και προγράμματα και ο κόσμος να τα εκτιμήσει» αναφέρει ο κ. Καραμπάτσας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass