Πρακτική άσκηση δικαστικών αστυνόμων

*ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2024 13:31

Με την πρακτική άσκηση στις Εισαγγελίες, Πρωτοδικών και Εφετών Λάρισας συνεχίζεται η εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων δικαστικών αστυνόμων, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα από το νέο δικαστικό έτος, τη 16η Σεπτεμβρίου.

Με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σήμερα και ενώπιον όλων των Εισαγγελιών της χώρας αναμένεται να εμφανιστούν οι νεοδιορισθέντες δικαστικοί αστυνομικοί (του αστυνομικού τομέα της  Δικαστικής Αστυνομίας), προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση, μετά και την εκπαίδευσή τους στη Σχολή της ΕΛ.ΑΣ. στην Κομοτηνή.
Πρόκειται για συνολικά 500 δικαστικούς αστυνόμους, έντεκα εκ των οποίων θα υπηρετήσουν στις Εισαγγελίες της Λάρισας με καθήκοντα παρόμοια -σε γενικές γραμμές- με αυτά που εκτελούν σήμερα οι υπηρετούντες αστυνομικοί στο Α.Τ. Μεταγωγών Λάρισας, μόνο που δε θα υπάγονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως εξειδικευμένη υπηρεσία.  
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Όπως αποσαφηνίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, «με τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, ως μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επιδιώκονται η αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του προσωπικού που πρόκειται να τη στελεχώσει, η λειτουργική κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τομέων της, η ύπαρξη της αναγκαίας υπηρεσιακής συνοχής για την εκπλήρωση των σκοπών της και η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης.
Η Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διεύθυνση και τη διοικητική υποστήριξη των περιφερειακών υπηρεσιών. Οι περιφερειακές υπηρεσίες υποδιαιρούνται στον πολιτικό και αστυνομικό τομέα.
Ο πολιτικός τομέας είναι αρμόδιος για: τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανακριτικών πράξεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή παραγγελίας του ανακριτή. Την αρμοδιότητα αυτή ασκούν αποκλειστικά υπάλληλοι κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, απόφοιτοι Νομικών Τμημάτων ή Νομικών Σχολών.
Την παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις. Ειδικότερα, κατόπιν σχετικών γραπτών αιτημάτων από δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές ή προδικαστικών αποφάσεων ή διατάξεων δικαστηρίων, οι υπάλληλοι του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας συντάσσουν γραπτές εκθέσεις επί επιστημονικών ή τεχνικών θεμάτων. Την υποβοήθηση των αρμοδίων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.
Ο αστυνομικός τομέας είναι αρμόδιος για την επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων, την εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, την ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, τη συνδρομή προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς κατά τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων ή κατά την εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, καθώς και προς τους υπαλλήλους του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, όταν αυτοί διενεργούν προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση, την εντός και εκτός δικαστηρίων φύλαξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όταν κρίνεται από τον εποπτεύοντα την περιφερειακή υπηρεσία ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass