«Αναψε» φωτιές το «Larissa Coffee Show»

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2024 16:00

Ο γενικός απολογισμός της Δημοτικής Αρχής και η παρουσίαση οικονομικών απολογιστικών δεδομένων για το «Larissa Coffee Show» ήταν αυτά που κυριάρχησαν κατά τη χθεσινοβραδινή μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Στη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις για το αποτέλεσμα της εκδήλωσης. Η μεν Δημοτική Αρχή υποστήριξε πως ήταν μια πετυχημένη διοργάνωση, η δε αντιπολίτευση έκανε λόγο για αστοχίες, τόσο στο πρακτικό όσο και στο θεωρητικό κομμάτι.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων εξήγησε αρχικά πως έγινε μια εκδήλωση που είχε απήχηση στον κόσμο της νεολαίας. Ο αντιδήμαρχος Τζατζάκης έκανε τον απολογισμό και απαντώντας σε ερωτήσεις είπε, μεταξύ άλλων, πως έθεσε το θέμα του καφέ ως ένα προϊόν εξωστρέφειας. Υποστήριξε πως ήρθαν επισκέπτες από την Αθήνα και έψαχναν αναμνηστικά της πόλης, προσθέτοντας πως το φεστιβάλ άγγιξε τους νέους.
Ο κ. Δεληγιάννης μίλησε για την ουσία μιας τέτοιας εκδήλωσης και ζήτησε να κατέβουν λίγο οι τόνοι και να υπάρξει ένα σύγχρονο αφήγημα που να συνδέεται με τον πολιτισμό της περιοχής.
Ο κ. Λαμπρούλης, εκ μέρους της ΛΑ.ΣΥ., αναρωτήθηκε τι κέρδος έχει ο μικρός επιχειρηματίας και ο πολίτης από μια τέτοια διοργάνωση. Εξήγησε, ακόμα, πως το θαύμα του καφέ βασίζεται στον ιδρώτα των εργαζομένων και αναφέρθηκε επικριτικά στις τσουβαλοδρομίες και τους αγώνες σερβιτόρων.
Ο κ. Σούλτης είπε πως συμφωνεί με το φεστιβάλ, αλλά έπρεπε να γίνει με άλλον τρόπο. «Αν έπεφταν αυτά τα λεφτά σε φεστιβάλ κόμικς, η Λάρισα θα γινόταν Αγκουλέμ» είπε μεταξύ άλλων.
Ο αντιδήμαρχος κ. Καλόγηρος ανέφερε πως η αντιπολίτευση εκτίθεται και η πόλη το χάρηκε. Ο κ. Νταής είπε πως ήταν απλά ένα σόου και δεν έχει καμία σχέση με άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Ο κ. Αγορίτσας έκανε λόγο για «κυνηγούς φαντασμάτων» από πλευράς αντιπολίτευσης και πως η διοργάνωση πέτυχε, ενώ η κα Μπασδέκη είπε πως δεν ήταν σε καμία περίπτωση πολιτιστική κληρονομιά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ούτε… ελληνικό καφέ δεν είχε. Με τις τσουβαλοδρομίες γυρίσαμε στην εποχή του Μεταξά ανέφερε.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση, που θέτει τις βάσεις για την καθιέρωση ενός θεσμού εξωστρέφειας για την πόλη χαρακτηρίζει η Δημοτική Αρχή το «Larissa Coffee Show», που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Όπως τονίζεται στην εισήγηση: «Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις αγκαλιάστηκαν από την πόλη και τους πολίτες. Μέτριοι υπολογισμοί οδηγούν σε έναν αριθμό επισκεπτών 13.000-15.000 στη διάρκεια του τριημέρου, αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός, ειδικά αν λάβει υπόψη του κάποιος ότι ήταν ένα τριήμερο με μεγάλα αθλητικά γεγονότα (Final Four, Euroleague με συμμετοχή ελληνικών ομάδων, Παρασκευή και Κυριακή, και τελικός Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το Σάββατο). Επισημαίνουμε την παρουσία επισκεπτών από άλλες θεσσαλικές πόλεις (Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα).
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στην εντυπωσιακή και μαζική παρουσία της νεολαίας της πόλης μας στις εκδηλώσεις που ήταν και ένα μεγάλο στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή. Ο στόχος της εξωστρέφειας υπηρετήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς το «Coffee Show» της πόλης μας έγινε θέμα σε όλα τα Μ.Μ.Ε., όχι μόνο τοπικά και θεσσαλικά, αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας, με σημαντικά αφιερώματα, πριν αλλά και μετά το τριήμερο των εκδηλώσεων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η ζωντάνια της πόλης και των κατοίκων της, οι εκδηλώσεις και η πρωτοτυπία του εγχειρήματος, αλλά κυρίως οι δυνατότητες της πόλης. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μια απλά αναζήτηση στο διαδίκτυο αποδεικνύει το αληθές των παραπάνω.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της παρουσίας μεγάλων χορηγών στο event, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, γιατί αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις ανταγωνισμού σε αυτό το επίπεδο, πράγμα που μόνο να ωφελήσει μπορεί την εξέλιξη του θεσμού. Και η παρουσία του OPEN σαν κεντρικό ενημερωτικό μέσο, αλλά και της Volton, είναι σημαντικές για τον λόγο που αναφέρουμε παραπάνω.
Το σημαντικότερο απ’ όλα ίσως είναι ότι το συγκεκριμένο event μπορεί να εξελιχθεί δυναμικά τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης οργανωτικών παρεμβάσεων και διαμόρφωσης σε ακόμα καλύτερη βάση των συμμετοχών επιχειρήσεων που δένουν με τον καφέ (για παράδειγμα Ζαχαροπλαστικής).
Σημειώνουμε ότι αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα με τους εκπροσώπους των καταστημάτων εστίασης (ΣΙΚΑΕΛ), η οποία και θα συνεχιστεί.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της εκδήλωσης, θεωρούμε ότι οι πόροι που διατέθηκαν αυτήν τη χρονιά μεταφράζονται σε πολλαπλάσια κέρδη για τον Δήμο και την πόλη και ότι η επιτυχία του πρώτου «Coffee Show» θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά πολλαπλασιαστικά στο επίπεδο των χορηγιών και άρα των εσόδων.
Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε με την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αφορούσαν την οργανωτική δομή (π.χ. ηλεκτροδότηση, παροχή νερού για τη λειτουργία επαγγελματικών μηχανών καφέ κ.λπ.), θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κόστους (η αναγκαιότητα λειτουργίας ταυτόχρονα 14 επαγγελματικών μηχανών παρασκευής καφέ, σε συνεχόμενη λειτουργία 10 και πλέον ωρών την ημέρα, 2 επαγγελματικών παγωτομηχανών και ψυγειοκαταψυκτών με νερό συνεχόμενης ροής αντιμετωπίστηκε με την πρωτοτυπία δημιουργίας υπέργειας υδραυλικής εγκατάστασης, κάτι το οποίο θα είναι δεδομένο για την επόμενη διοργάνωση).
Σε κάθε δραστηριότητα τέτοιου περιεχομένου προφανώς και θα υπάρχουν αδυναμίες, ειδικά όταν γίνεται για πρώτη φορά. Πολλές από αυτές θα ξεπεραστούν με την ανάληψη της διοργάνωσης από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό και την ευελιξία που μπορεί να έχει σε σχέση με τον Δήμο, σε αρκετές διαδικασίες» καταλήγει η εισήγηση.
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα. Ο ορισμός προέδρου και μελών της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με τους αναπληρωτές τους, από 1η -07-2024. Πρόεδρος ο κ. Πράππας με αναπληρωτή τον κ. Αγορίτσα.
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Λαρισαίων κατόπιν της κατάργησης του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Δημοτικό Ωδείο Λάρισας» και διακριτικό τίτλο «Δ.Ω.Λ.» και της λύσης της Κοινωφελούς Επιχείρησης με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ» και διακριτικό τίτλο «ΔΗΚΕΛ», σύμφωνα με τη με αριθμ. 516/2024 Α.Δ.Ε.
Ο κ. Παναγιώτου της ΛΑ.ΣΥ. έκανε λόγο για απαξίωση του Ωδείου, ενώ o κ. Μαμάκος απάντησε πως «τα βλέπετε όλα μαύρα».
Εγκρίθηκε ομόφωνα η λήψη Κανονιστικής Απόφασης για τη Μελέτη προσωρινής κυκλοφοριακής ρύθμισης (εργοταξιακού χαρακτήρα) του έργου «Αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης της συνοικίας Αγ. Θωμάς» της ΔΕΥΑΛ που αφορά το τμήμα της οδού Ιωαννίνων από την οδό Θεοπόμπου έως την οδό Βονίτσης/Αναβύσσου, σύμφωνα με τη με αριθμ. 531/2024 Α.Δ.Ε.
Εγκρίθηκε ομόφωνα η κυκλοφοριακή σύνδεση παρόδιας εγκατάστασης κατηγορίας β’, εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης και εκτός ορίων νομίμως υφισταμένων οικισμών, με πρόσωπο επί δημοτικού-κοινοτικού οδικού δικτύου, ιδιοκτησίας ΣΤΑΜΑΤΗ Ι.Κ.Ε., σύμφωνα με τη με αριθμ. 532/2024 Α.Δ.Ε.
Εγκρίθηκε ομόφωνα η παράταση εκμισθώσεων καταστημάτων ανθοπωλείων στο Νέο Δημοτικό Κοιμητήριο Λάρισας.
Ομόφωνα ελήφθη απόφαση περί αποδοχής της πρότασης της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων του Δήμου Λαρισαίων.
Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η απομάκρυνση και αντικατάσταση δέντρων στο πλαίσιο των έργων: Ολοκλήρωση εσωτερικού δακτυλίου Λάρισας, διασύνδεση αρχαιολογικών χώρων, βελτίωση οδικής ασφάλειας γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα στην πόλη της Λάρισας. Υπήρξε μια κόντρα ανάμεσα στον κ. Τερζούδη και τον κ. Ζαούτσο για το θέμα των δέντρων της οδού Ασκληπιού και της Αιόλου.
Ομόφωνα έγινε η συγκρότηση επιτροπής παραλαβής φυσικού εδάφους για το έργο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας στη Δημοτική Κοινότητα Γιάννουλης του Δήμου Λαρισαίων».
Επίσης, ομόφωνα αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής παραλαβής φυσικού εδάφους για το έργο «Ανάπλαση παρόχθιας ζώνης Πηνειού ποταμού κατά μήκος της εσωτερικής κοίτης της πόλης».
Τέλος, εγκρίθηκε ομόφωνα η παράταση συμβατικής προθεσμίας του έργου «Επισκευές – συντηρήσεις πεζοδρομίων».
Ομόφωνα, επίσης, και η έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας του έργου «Αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου εκπαιδευτικών μονάδων και κατασκευή παιδικής χαράς».
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ - ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ
Πριν τις συνεδριάσεις προηγήθηκε η διαδικασία των ερωτήσεων. Αρχικά ο κ. Παναγιώτου εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησε ενημέρωση για το θέμα των Παιδικών Σταθμών της Λάρισας, οι οποίοι θα σταματήσουν τη λειτουργία τους και οι γονείς ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή γι’ αυτό, εξηγώντας πως πρόκειται για εφαρμογή μελετών πυροπροστασίας. Ο αντιδήμαρχος κ. Γερογιώκας εξήγησε πως σχετίζεται με το προεδρικό διάταγμα του 2017. Παραδέχθηκε πως όντως υπήρξε καθυστέρηση, επειδή ο εργολάβος έκανε μια αξιολόγηση για ποιους Παιδικούς Σταθμούς θα προλάβει. Εξήγησε πως είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλους, όμως είπε πως Ιούλιο και Αύγουστο θα υποφέρουν λιγότερα παιδιά απ’ ό,τι τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Δεληγιάννης σχολίασε πως θα μπορούσε να σχεδιαστεί καλύτερα κάτι τέτοιο.
Εν συνεχεία, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δεληγιάννης έκανε ερώτηση για το θέμα των προσλήψεων στην «Κατασκήνωση στην πόλη», αλλά και για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του «Θεσσαλικού Θεάτρου». Ρώτησε αν οι επιλογές μπορούν να γίνονται από πολιτικά στελέχη και όχι από υπηρεσιακούς παράγοντες ή εξειδικευμένους ανθρώπους; Ο κ. Μαμάκος απάντησε, μεταξύ άλλων, πως η επιλογή γίνεται κατ’ εκτέλεση μιας απόφασης που έχει ληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Η προκήρυξη βγήκε, εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα και προχωράει η διαδικασία. Ο κ. Παναγιώτου εκ μέρους της ΛΑ.ΣΥ. έκανε λόγο για απαξίωση στο θέμα των εργαζόμενων, όμως ο αντιδήμαρχος κ. Τζατζάκης είπε πως ακολουθήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
Αργά το βράδυ ακολούθησε και τρίτη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Λάρισας με διάφορα θέματα.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass