«Επικίνδυνη τομή το νέο Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη μετανάστευση»

ΤΟΝΙΖΕΙ Η Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2024 16:46

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σημαδεύεται από την ανείπωτη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και από τη συνέχιση του αιματηρού ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τουλάχιστον 27,2 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα στο 2023, δηλαδή 2 εκατ. άνθρωποι τον μήνα ή 75.000 περίπου τη μέρα! Περισσότεροι από τους μισούς προέρχονται από 5 μόλις χώρες που μαστίζονται από συγκρούσεις και επεμβάσεις, Σουδάν, Κονγκό, Σομαλία, Παλαιστίνη, Μιανμάρ. Εάν σ’ αυτούς προσθέσουμε τους 6,5 εκατ. περίπου Ουκρανούς πρόσφυγες της περασμένης χρονιάς, φανερώνεται η πρόκληση και το ψέμα της αστικής στρατηγικής για τη δήθεν αντιμετώπιση της «παράτυπης μετανάστευσης» σύμφωνα με τους διάφορους «δημοκράτες» ή της «λαθρομετανάστευσης» σύμφωνα με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Μέσα στο έτος 2023 θεωρείται ότι ο αριθμός των ενόπλων συγκρούσεων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σ’ ένα υγρό νεκροταφείο, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων νεκρών και αγνοούμενων να έχει φτάσει τους 28.000 από το 2014. Μόνο μέσα στο 2023 καταγράφηκε ο χαμός 3.155 ανθρώπων. Το ναυάγιο εκατοντάδων ξεριζωμένων ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023, οι συνθήκες του οποίου επιχειρείται να συγκαλυφθούν, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Μεσογείου.
Οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα έχουν γίνει «κανονικότητα» και νομιμοποιούνται από την αστική προπαγάνδα στο όνομα της «αποτροπής» εισόδου των «παράτυπων μεταναστών».
Σ’ αυτές τις συνθήκες, το νέο Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολεμικής προετοιμασίας της Ε.Ε., συνιστά μια επικίνδυνη, αντιδραστική τομή. Γιατί προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ένταση της καταστολής, με Frontex, νέους πελώριους φράχτες, νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης ακόμη και σε τρίτες χώρες, εκτεταμένο φακέλωμα με λήψη βιομετρικών δεδομένων ακόμη και από 6χρονα παιδιά, μαζικές απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου και απελάσεις μέσα από τις απαράδεκτες λίστες των ασφαλών χωρών ή ακόμη και των ασφαλών περιοχών μέσα σε εμπόλεμες ζώνες (π.χ. Συρία ή Παλαιστίνη). Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται το έδαφος για τη λεγόμενη «εξωτερίκευση» του συστήματος ασύλου, ώστε οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες να μη φτάνουν καν στο έδαφος χώρας της Ε.Ε. (όπως π.χ. η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας). Το νέο Σύμφωνο σηματοδοτεί τον οριστικό ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass