×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/364460

Καρπούζια από τον Μαυρόλιθο εξάγονται στην Ουκρανία

* Ικανοποίηση αγροτών για τα πρώιμα * Μεγάλες απώλειες στα πεπόνια, λόγω ασθένειας * Στα χωράφια μαθητές για τη συγκομιδή, ελλείψει εργατικών χεριών

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2024 13:41

Ολοκληρώνεται ο κύκλος συλλογής των φρούτων από τις πρώιμες ποικιλίες και στην παραγωγή αρχίζουν να μπαίνουν οι όψιμες.

Το καρπούζι και το πεπόνι αποτελούν τα βασικά προϊόντα με μεγάλη ζήτηση, λόγω και της αύξησης των θερμοκρασιών. Κοινό σημείο αναφοράς για όλες τις καλλιέργειες αποτελεί η έλλειψη εργατών γης, καθώς η παρουσία τους θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη αυτήν την περίοδο. Παράλληλα, η εμφάνιση ασθενειών και εντόμων δημιουργεί σύνθετα προβλήματα στους παραγωγούς, λόγω της εύθραυστης συγκυρίας λίγο πριν από τη συγκομιδή.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή καρπουζιού στην περιοχή του Δήμου Τεμπών.
Σύμφωνα με τον Θανάση Χάιδα από την περιοχή του Μαυρολίθου «ξεκινήσαμε τη συγκομιδή από τις 15 Μαΐου, μας βοήθησε ο καιρός και τα πρώτα δείγματα είναι ικανοποιητικά. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εξαγωγές προς τα Βαλκάνια και κυρίως προς την Ουκρανία, με τιμές παραγωγού στα 30 λεπτά. Δυστυχώς χρειάστηκαν πολλές καλλιεργητικές εργασίες στα χωράφια μας, τα οποία επηρεάστηκαν την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Ευτυχώς αυτές απέδωσαν, κυρίως στα αυτόριζα, και έχουμε καλές παραγωγές.
Η μέση στρεμματική απόδοση στα χωράφια κυμαίνεται στους τέσσερις τόνους το στρέμμα. Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η έλλειψη εργατών γης που αντιμετωπίζουμε και φέτος. Δε γνωρίζουμε, μέχρι και τέλος Ιουλίου, πώς θα συνεχίσουμε τη συγκομιδή και πώς θα λύσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Περιμένουμε τη λήξη των εξετάσεων, ώστε να έρθουν μαθητές, μαθήτριες και παιδιά από τα γύρω χωριά να μας βοηθήσουν».
ΠΕΠΟΝΙΑ
Αντιστρόφως ανάλογη με τα καρπούζια είναι η κατάσταση με τα πεπόνια. Σύμφωνα με τον κ. Χάιδα, «λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε την ανάπτυξη ενός μύκητα (ασθένειας) που έχει καταστρέψει την παραγωγή σε μεγάλα ποσοστά. Από τα 90 στρέμματα πεπόνια που διαθέτω δεν προσδοκώ σε καλές ποσότητες. Δυστυχώς, η ζημία αυτή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Ελπίζω με τις όψιμες ποικιλίες η κατάσταση να βελτιωθεί».
Γ.Ρ.

Gallery άρθρου

{gallery}364460{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass