Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2024 13:15

Δεύτερο 10ήμερο Ιουνίου ανοίγει η Απονιτροποίηση

Σε δρόμο δείχνει να μπαίνει η πρόσκληση της Απονιτροποίησης (διετία) ύψους 100 εκατ. ευρώ, με το πρόγραμμα να ανοίγει μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση του Μέτρου (νέες εντάξεις), οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων της νέας Πρόσκλησης θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2023 (έτος αναφοράς), ενώ το έτος 2024 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2023 - εαρινές καλλιέργειες 2024) θα αποτελέσει το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων. Η νέα πρόσκληση θα αφορά τις εξής περιοχές: Θεσσαλικό Πεδίο, Περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας. Περιοχή του Νότιου Τμήματος του Ποταμού Έβρου. Πεδιάδα ανατολικά και δυτικά της Λίμνης Βιστωνίδας. Περιοχή του Βόρειου Τμήματος του Ποταμού Έβρου.

 

 

Παράταση έως 31 Ιουνίου για δηλώσεις Δάσωσης του 2023

Μέχρι τις 24 Ιουνίου 2024 θα μπορούν κατ’ εξαίρεση για το έτος δεσμεύσεων/ εφαρμογής 2023 να υποβάλουν οι δικαιούχοι του υπομέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» (δασώσεις) του ΠΑΑ τη δήλωση εφαρμογής, σύμφωνα με την 5η τροποποιητική απόφαση. Η τροποποιητική απόφαση που αναφέρεται στο χρονικό διάστημα υποβολής των δηλώσεων εφαρμογής από τους δικαιούχους ανά έτος δεσμεύσεων/εφαρμογής, αναφέρει ότι «οι δηλώσεις εφαρμογής από το έτος εφαρμογής 2019 και για κάθε επόμενο έτος υποβάλλονται από 1 Δεκεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, για δεσμεύσεις που αφορούν από το εν λόγω έτος, συνοδευόμενες με τα ανωτέρω δικαιολογητικά και θα λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου από την υπηρεσία κατάθεσης.

 

 

Καλοκαιρινό Σχολείο Μαθηματικών στη Λάρισα
*Από 1 έως 5 Ιουλίου *Στο 4ο Γενικό Λύκειο *Για μαθητές που τελειώνουν τη ΣΤ’ Δημοτικού και την Α’ Γυμνασίου

Την 1η Ιουλίου θα ανοίξει τις πόρτες του στη Λάρισα το 1ο Καλοκαιρινό Σχολείο Μαθηματικών, όπως ανακοίνωσε το Παράρτημα Λάρισας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Πρόκειται για ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναμένεται να εμπνεύσει και να ενθουσιάσει τους νέους μαθητές. Το πρόγραμμα, που ακολουθεί τα πρότυπα παρόμοιων επιτυχημένων δράσεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, αποσκοπεί να αναδείξει το ενδιαφέρον και την αγάπη για τα μαθηματικά σε ένα δημιουργικό και ευχάριστο περιβάλλον. Το 1ο Καλοκαιρινό Σχολείο Μαθηματικών θα λειτουργήσει από την 1η έως την 5η Ιουλίου στο 4ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, με ώρες λειτουργίας από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.
Περιλαμβάνει διδασκαλία σε θεμελιώδη και προχωρημένα μαθηματικά θέματα, όπως Άλγεβρα, Γεωμετρία, Συνδυαστική, Πιθανότητες, Θεωρία Αριθμών, Σύνθετα Προβλήματα και θέματα Μαθηματικών Διαγωνισμών. Επιπλέον, οι μαθητές θα λάβουν μέρος σε δραστηριότητες όπως Μετεωρολογία, Ρομποτική, Λέσχη Μοντελισμού, Αστροπαρατήρηση, Όμιλος Μπριτζ, Κυνήγι Θησαυρού, Γεωμετρική Ζωγραφική και χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας (VR).
Το 1ο Καλοκαιρινό Σχολείο Μαθηματικών απευθύνεται σε μαθητές που ολοκληρώνουν φέτος τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο και σε όσους τελειώνουν την Α’ Γυμνασίου, δηλαδή σε μαθητές που κατά το σχολικό έτος 2023-2024 φοίτησαν στη ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου. Κάθε μαθητής θα λάβει μια τσάντα που περιλαμβάνει ένα βιβλίο προετοιμασίας, ένα βιβλίο μαθηματικών, τρία περιοδικά της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και αναλώσιμα υλικά. Θα παρέχεται επίσης σνακ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
Οι γονείς που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα πρέπει να στείλουν ένα email στο emelarissas@ gmail.com, και θα λάβουν απάντηση με τις αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής (συμπλήρωση φόρμας συμμετοχής, υπεύθυνης δήλωσης και καταβολής συμβολικού αντιτίμου).
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τονίζεται ότι οι γονείς έχουν την ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους από και προς το σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Με την ενεργή συνεισφορά πλειάδας επιλεγμένων μαθηματικών μελών της ΕΜΕ, το 1ο Καλοκαιρινό Σχολείο Μαθηματικών στοχεύει να εδραιωθεί ως ένας σημαντικός εκπαιδευτικός θεσμός που ενισχύει τη μάθηση και προάγει την αγάπη για τα μαθηματικά.
Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6976-584.790, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

 

 

Συνελήφθη 38χρονος για αιματηρό καβγά
*Σε παραθαλάσσιο οικισμό του Δήμου Τεμπών

Από αστυνομικούς του Τμήματος Τεμπών συνελήφθη τελικά και ο 38χρονος που αναζητούνταν κατηγορούμενος με αφορμή ξυλοδαρμό γειτόνων σε παραθαλάσσιο οικισμό του Δήμου Τεμπών.
Ειδικότερα λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και κάτω από συνθήκες που ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών η φραστική αντιπαράθεση των γειτόνων εξελίχθηκε σε ξυλοδαρμό, με αποτέλεσμα ένας 47χρονος Λαρισαίος να μεταφερθεί τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχοντας δεχθεί – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - επίθεση από την 60χρονη γειτόνισσά του και τον 38χρονο γιο της. Η 60χρονη συνελήφθη αμέσως, ενώ ο 38χρονος αναζητήθηκε και συνελήφθη στη συνέχεια, με τους δύο συλληφθέντες να παραπέμπονται στο πλαίσιο του Αυτοφώρου και στο μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

 

Η απόδοση του Πάσχα στον Αγιο Χαράλαμπο
*Αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου

Το βράδυ αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου θα τελεστεί στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους η ακολουθία της αποδόσεως της εορτής του Πάσχα (είναι η Αναστάσιμη ακολουθία που τελείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου).
Η αγρυπνία θα αρχίσει στις 9.00 μ.μ. και θα περιλαμβάνει τον αναστάσιμο εσπερινό, τον αναστάσιμο όρθρο και την αναστάσιμη θεία λειτουργία.
Την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί η Θ’ ώρα του Πάσχα και ο μέγας εσπερινός της αναλήψεως. Την Πέμπτη της Αναλήψεως, 13 Ιουνίου στις 7.00 π.μ. θα τελεσθεί όρθρος και θεία λειτουργία.

 

 

Παράταση για τις αιτήσεις Κοινωνικού Τουρισμού ΔΥΠΑ
*Μέχρι αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου

Ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ανεξαρτήτως του ΑΦΜ των δικαιούχων, από σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου 00:00 έως και αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 και ώρα 10:00. Χθες στην πλατφόρμα υπέβαλλαν αιτήσεις μόνο δικαιούχοι με ΑΦΜ που λήγει σε 7, 8 και 9.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει 1 Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι, ενώ συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία 5ετία.
Η επιταγή είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο ξεχωριστά, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους δήμους της Β. Εύβοιας και του Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν, στο οποίο φέτος προστίθεται η Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων).
Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2024 έως 14.01.2025) και του Πάσχα (από 11.04.2025 έως 27.04.2025). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).
Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή ανέρχεται σε 25%, ενώ για ΑμεΑ τα εισιτήρια είναι δωρεάν.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονείς και για ΑμεΑ και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.
Επίσης, για τα ΑμεΑ προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.
Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί.
Φέτος, για πρώτη φορά, μοριοδοτούνται όσοι δεν έλαβαν επιταγές στο παρελθόν ή δεν πήραν επιταγή εξαιτίας μοριοδότησης στα δύο τελευταία προγράμματα.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΙΝΑΙ:
Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ κλάδου ανεργίας ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2023 ή άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (12 και άνω μήνες ανεργίας) ισχύουν διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια, όπως περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω gov.gr μεστην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos
Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ)
Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.
Δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.
Δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε περιπτώσεις μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.
Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Οι αιτήσεις παρόχων υποβάλλονται μέσω gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoi-tourismou
Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού
Από φέτος στο Μητρώο Παρόχων θα εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos

 

 

Ημερήσια εκδρομή στην Παύλιανη

Ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων Η «Ξηροκρανιά» διοργανώνει ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 16 Ιουνίου, για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου στην Παύλιανη Φθιώτιδας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Ας αφήσουμε για μια ημέρα τις δουλειές μας για να γνωρίσουμε τα πανέμορφα μέρη της πατρίδας μας».
Δηλώσεις συμμετοχής- πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976.497.616.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass