Ξεδιψούν 4.000 στρέμματα στον Δήμο Κιλελέρ

 Σε λειτουργία το νέο αρδευτικό δίκτυο στο Μικρό Βουνό  Θανάσης Νασιακόπουλος: Μειώνουμε κατακόρυφα τις δαπάνες ενέργειας και νερού

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2024 14:31

Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το νέο αρδευτικό δίκτυο στην Τοπική Κοινότητα του Μικρού Βουνού, το οποίο χρηματοδοτήθηκε 2.200.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και τη σημαντική συνεισφορά και συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αφορά στην κατασκευή νέας υδατοδεξαμενής χωρητικότητας 1.000 κ.μ., στη βελτίωση υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων και στην κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 16.024 μέτρων.
Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος με κλιμάκιο του Δήμου επισκέφθηκε το έργο και δήλωσε πως «είναι ένα πρωτοποριακό έργο, από τα πρώτα στη Θεσσαλία.
Το χαρακτηρίζω πρωτοποριακό γιατί με αυτό επιτυγχάνουμε την άρδευση αγροκτημάτων διά βαρύτητας μέσω γεωτρήσεων και όχι μέσω της φυσικής ροής του νερού (από φυσικές πηγές, αναβλύσεις ή άλλες εκροές ύδατος που εμφανίζονται στην επιφάνεια του εδάφους), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επάρκεια αρδευτικού νερού και την οικονομικότητα στις δαπάνες ενέργειας.
Στο Μικρό Βουνό οι δύο υφιστάμενες γεωτρήσεις τροφοδοτούν τη νεοκατασκευασθείσα, σε κατάλληλο υψόμετρο δεξαμενή στο όρος «Δογατζής», η οποία εξασφαλίζει τις απαιτούμενες πιέσεις του σύγχρονου αρδευτικού δικτύου. Διά βαρύτητας πλέον μπορεί να αρδευτούν περίπου 4.000 στρέμματα.
Να σημειωθεί ότι το κόστος μεταφοράς του νερού από τις γεωτρήσεις στη νέα δεξαμενή που κατασκευάστηκε είναι κατά πολύ χαμηλότερο του κόστους της απευθείας άρδευσης από τις γεωτρήσεις, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Κι αυτό γιατί, εκτός των άλλων, με το νέο έργο προβλέπεται να μειώσουμε κατακόρυφα τις βλάβες που παρατηρούνταν στους αγωγούς μεταφοράς του νερού.
Και με αυτό το έργο κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να είμαστε στο πλευρό των αγροτών του Δήμου μας. Με τη διαρκή συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων με την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατασκευάσαμε και παραδώσαμε στους αγρότες της περιοχής ένα έργο που εξασφαλίζει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού λόγω των νέων αγωγών που τοποθετήθηκαν. Έτσι επιτυγχάνουμε τη μείωση του κόστους καλλιέργειας των προϊόντων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοιο έργο κατασκευής αγωγών μεταφοράς νερού, συνολικού μήκους 8.385 μέτρων, έχει κατασκευαστεί και στην Τοπική Κοινότητα του Νέου Περιβολίου.
Το έργο λειτουργεί με άριστα αποτελέσματα και δίνει λύσεις στο πρόβλημα της άρδευσης των αγροτών της περιοχής».
Στην επιστασία του έργου συνόδευαν τον δήμαρχο οι αντιδήμαρχοι Σωτήρης Νταφόπουλος και Σωτήρης Σωτηρίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Δ.Ε. Κραννώνα Απόστολος Μαξιμιάδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μικρού Βουνού Δημήτρης Γκουτζιούλας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass