Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ Ι. ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Εξετάσεις – διαβατήριο για επαγγελματική ανέλιξη

* Εκατοντάδες Θεσσαλοί εξετάζονται στη Λάρισα για το «πτυχίο 5»

Δημοσίευση: 19 Νοε 2014 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:20

Της Λένας Κισσάβου

Ένα σημαντικό εφόδιο για μια επαγγελματική πορεία, το πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου 5, του εθνικού πλαισίου προσόντων, προσπαθούν να αποκτήσουν αυτήν την περίοδο εκατοντάδες Θεσσαλοί, δίδοντας εξετάσεις στα δύο δημόσια ΙΕΚ της Λάρισας.

Πρόκειται για την πιστοποίηση των προσόντων τους, μετά τις αντίστοιχες σπουδές τους σε 68 ειδικότητες που παρακολούθησαν σε αντίστοιχα τμήματα των ΙΕΚ, την οποία ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), κ. Γιάννης Βουτσινάς, χαρακτήρισε ως «διαβατήριο» για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Ο κ. Βουτσινάς βρέθηκε χθες στη Λάρισα, για να επισκεφθεί τα δύο εξεταστικά κέντρα της πόλης μας, το 1ο και 2ο ΙΕΚ, στο πλαίσιο των επαφών του με τους υπευθύνους των, για την εξέλιξη της διαδικασίας των εξετάσεων, οι οποίες ειδικά φέτος καλύπτουν τις ανάγκες ενός μεγάλου όγκου συμμετεχόντων αποφοίτων ΙΕΚ, που συγκεντρώθηκε εξαιτίας της μη διενέργειάς τους τα τελευταία τρία χρόνια.

Εισιτήριο στον επαγγελματικό στίβο, αποτελεί η εκπαίδευση και η κατάρτιση ανάφερε ο κ. Βουτσινάς, ενώ, τονίζοντας τη σημαντικότητα των εξετάσεων, χαρακτήρισε ως «διαβατήριο» την πιστοποίηση, με την απόκτηση του πτυχίου επιπέδου 5, το οποίο μάλιστα δρομολογείται να ισοσταθμιστεί με την αντίστοιχη πιστοποίηση επιπέδου 5, του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Πρόκειται για μια αντιστοίχιση, που αν επιτευχθεί θα ενισχύσει την κινητικότητα εργαζομένων στις ευρωπαϊκές χώρες, με τους Έλληνες να κατέχουν ένα σημαντικό αναγνωρίσιμο σε όλη την Ευρώπη, προσόν.

Όπως ανάφερε επίσης ο κ. Βουτσινάς, αντίστοιχη πιστοποίηση επιπέδου 5, μετά από εξετάσεις, θα μπορούν να αποκτήσουν, από του χρόνου και οι απόφοιτοι της σχολής μαθητείας των Επαγγελματιών Λυκείων της χώρας (ΕΠΑΛ), ένας νέος θεσμός στην εκπαίδευση που θα εφαρμοστεί με τους πρώτους αποφοίτους της φετινής σχολικής χρονιάς 2014-2015.

Αναλυτικότερα για την επίσκεψή του στη Λάρισα, που αποτελεί εξεταστικό κέντρο για όλη τη Θεσσαλία, αλλά και για τις εξετάσεις πιστοποίησης, ο κ. Βουτσινάς μας είπε: «Η επίσκεψη, γίνεται στο πλαίσιο περιοδείας μου στα εξεταστικά κέντρα της χώρας, προκειμένου να ενημερωθώ για την εξέλιξη των εξετάσεων από τους υπεύθυνους αυτών, ανθρώπους που στηρίζουν την όλη διαδικασία.

Επιδιώκω την επαφή μαζί τους, για την ανάπτυξη μια καλής συνεργασίας, προς την ομαλή υλοποίηση όλων των βημάτων που οδηγούν στην πιστοποίηση.

Θα συζητήσουμε τι ανάγκες καλύπτουμε και τι πιθανόν χρειάζεται για να λειτουργήσει καλύτερα η όλη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Λάρισα κατέχει την τρίτη θέση, μεταξύ των εννιά εξεταστικών κέντρων στη χώρα, σε αριθμό συμμετεχόντων στις εξετάσεις πιστοποίησης και αναλυτικότερα 840 άτομα συμμετέχουν στο θεωρητικό μέρος αυτών και 730 άτομα στο πρακτικό.

Μάλιστα οι ειδικότητες που καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, στη Θεσσαλία, είναι: Διασώστης πληρώματος ασθενοφόρου, Προσχολική αγωγή δραστηριοτήτων έκφρασης για άτομα με ειδικές ανάγκες, κομμωτές/τριες και Τεχνικός φαρμάκων-καλλυντικών.

Να σημειωθεί ότι σε όλη τη χώρα οι εξετάσεις πιστοποίησης αφορούν 204 ειδικότητες.

Ο κ. Βουτσινάς μετέβη χθες στο 2ο ΙΕΚ , συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του κ. Δημάκη, όπου είχε συνεργασία με τον διευθυντή του 2ου ΙΕΚ κ. Ευάγγελο Αθανασιάδη και τον διευθυντή του 1ου ΙΕΚ κ. Ευθύμιο Παπαδογιάννη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass