Με λαμπρότητα και πλήθος πιστών ο εορτασμός του Αγ. Αχιλλίου

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΛΑΡΙΣΗΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ Γ. ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2024 15:10

Του Γιώργου Ρούστα

Ημέρα χαρμόσυνη η χθεσινή για τους Λαρισαίους, οι οποίοι έσπευσαν ευλαβικά και κατά εκατοντάδες να τιμήσουν τον Πολιούχο τους Άγιο Αχίλλιο στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό, καταθέτοντας τα αιτήματά τους, ελπίζοντας στη βοήθεια του Αγίου, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτόν τον λαό.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου. Μετά το πέρας της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία, και ο Ποιμενάρχης μας στη σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και τίμησαν με την παρουσία τους τον Άγιο μας και την πόλη μας.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ
Στον πανηγυρικό του λόγο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην ενάρετη ζωή του Αγίου Αχιλλίου, σημειώνοντας πως πρέπει να παραδειγματιστούμε όλοι από τον βίο και τις αρετές του, για να έχουμε μια πραγματική, ουσιαστική ζωή, προτάσσοντας την ειρήνη και την ενότητα, ως αντίβαρο στην ολοένα αυξανόμενη βία που παρατηρείται στην κοινωνία μας.
Μεταξύ άλλων τόνισε «τιμούμε τον Άγιο Αχίλλιο, τον Αρχιεπίσκοπο Λαρίσης, τον Άγιο που τιμά ολόκληρη η Θεσσαλία. Είμαστε μέσα στη χαρμόσυνη περίοδο της Αναστάσεως του Χριστού και έτσι η χαρά μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί μας δίδεται αυτή η μοναδική ευκαιρία να συλλειτουργήσουμε, δηλαδή να κοινωνήσουμε όλοι μαζί την αγάπη. Ας πορευόμαστε όλοι μέσα στη ζωή μας όπως ο Άγιος Αχίλλιος ο οποίος μας καλεί να σταθούμε ικανοί, να φέρουμε εις πέρας μία πορεία που έχει νόημα, αξία και σημασία. Ας σηματοδοτεί τη ζωή μας. Χαιρόμαστε που περάσαμε μία χαρμόσυνη Αναστάσιμη περίοδο. Ομολογουμένως όλοι το παρατήρησαν ότι αυτή η χρονιά ήταν διαφορετική, ξεχωριστή. Είχαμε την πάνδημη συμμετοχή του λαού μας από τη Μεγάλη Σαρακοστή και με αποκορύφωμα τη Μεγάλη Εβδομάδα και βέβαια και στο μέγα Πάσχα. Όλοι μαζί εορτάσαμε, ο καθένας κατά το μερίδιο του και κατά τη δύναμή του. Ο λαός μας απέδειξε για άλλη μία φορά, σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στη διασπορά όπου Έλληνες ότι η ορθόδοξη πίστη παραμένει η ενοποιός του δύναμη, ότι θέλει να ζει και να γιορτάζει την Ανάσταση, γιατί πιστεύει στη ζωή, στην αληθινή ζωή, αυτήν που ο Χριστός χαρίζει, αυτή που μας έδωσε ως δώρο. Κι έτσι γιορτάσαμε όλοι μαζί ενωμένοι και χαρμόσυνα και δώσαμε ένα μήνυμα, ότι αυτή η ενότητά μας είναι το όπλο μας, είναι η δύναμή μας, είναι η αντοχή μας».
ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΙΕΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ
Στην ομιλία του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τις τοπικές αρχές για τη συμβολή τους στην άρτια και λαμπρή τέλεση των πανηγυρικών εκδηλώσεων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους υψηλούς προσκεκλημένους του, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο και τους εξαίρετους Ιεράρχες που ήρθαν από διάφορα μέρη για να λαμπρύνουν και να τιμήσουν τον Άγιό μας, να μάθουν και να ακούσουν και στην Κρήτη για τον Άγιο Αχίλλιο, διότι οι Άγιοι είναι Οικουμενικοί.
Μάλιστα προχώρησε σε μια μαντινάδα, απευθυνόμενος προς τους καλεσμένους του: Ευγένιος και Κύριλλος Δαμασκηνός, ο πάνυ και πρόδρομος, ο πιο μικρός του Αγίου μας στεφάνι», με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να ανταπαντά με τον ίδιο τρόπο: Αχίλλιο παρακαλώ που έχει μεγάλη χάρη να σκέπει τον Ιερώνυμο, της Λάρισας καμάρι».
Ο ΚΡΗΤΗΣ
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τιμωμένου Αγίου και στην πνευματική δύναμη που πρέπει να αντλεί από τη ζωή του ο κάθε Λαρισαίος.
Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ π. Γ. ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗ
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης τίμησε για την πενηντακονταετή διακονία του, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Συκουρίου, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Γεώργιο Μπουρδούβαλη, σημειώνοντας πως «σε καιρούς δύσκολους για την εκκλησία, ιδιαίτερα όταν συγκροτήθηκε η Μητρόπολη Αγιάς και Συκουρίου και ο ναός του κατέστη Μητροπολιτικός, εκείνος συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση της ηρεμίας και στήριξε πολυπλεύρως την εκκλησία. Του είμαστε ευγνώμονες».
Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, του απένειμε τον σταυρό του Αγίου Αχιλλίου, με το ποίμνιο να φωνάζει «άξιος» και τον πατέρα Γεώργιο να είναι εμφανώς συγκινημένος.
Την πανήγυρη τίμησε με την παρουσία του, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κ. Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ενώ παρόντες ήταν πολιτικοί και στρατιωτικοί φορείς της πόλης και του νομού και συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, οι βουλευτές Ν.Δ. Χρ. Καπετάνος, Νίκης Γ. Ρούντας, οι δήμαρχοι Λαρισαίων Αθανάσιος Μαμάκος και Τεμπών Γ. Μανώλης, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Γαλλιού, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαρ. Μπιλλίνης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ. θα τελεσθεί Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου Αχιλλίου και ομιλία από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νικάνορα Παπανικολάου, Ηγούμενο της Ι. Μ. Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, με θέμα «Η υπομονή, θεμέλιος λίθος της αγιότητας». Την Παρασκευή 17 Μαϊου, στις 7.00 μ.μ.: Εσπερινός και Ιερό Ευχέλαιο ενώπιον της Λάρνακας του Αγίου Αχιλλίου. Το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 7.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Στις 7.00 μ.μ. ο Αναστάσιμος Εσπερινός. Την Κυριακή 19 Μαϊου, στις 7.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία και στις 7.30 μ.μ. η Παράκληση του Αγίου Αχιλλίου. Τη Δευτέρα 20 Μαϊου, στις 7.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία και στις 7.00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός, Μικρό Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί του Αγίου Αχιλλίου. Την Τρίτη 21 Μαΐου, στις 7.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κλείσιμο της Λάρνακας των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass