ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ένα το Πολυτεχνείο, δύο οι συγκεντρώσεις

Δημοσίευση: 17 Νοε 2014 10:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:16

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις ολοκληρώνονται απόψε στη Λάρισα οι εκδηλώσεις τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του ’73. Δήμος Λαρισαίων, ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ και Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας καλούν τους πολίτες στις 6 σήμερα το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει μουσική συναυλία με τη συμμετοχή Λαρισαίων καλλιτεχνών (αντίστοιχη εκδήλωση έγινε και χθες βράδυ) για να ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλίες από το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και εκπρόσωπους των συνδιοργανωτών αλλά και των φοιτητών.

Η δεύτερη συγκέντρωση γίνεται από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την ΕΟΑΣΝΛ, την Ενωση Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), την Ομοσπονδία ΕΒΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που καλούν σε συγκέντρωση, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου. Οι δύο εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με ξεχωριστές πορείες διαμαρτυρίας.

ΔΗΜΑΡ

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο η ΔΗΜΑΡ Λάρισας σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «σήμερα που η δημοκρατία βιάζεται, η παιδεία, η υγεία, η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και η ποιότητα ζωής των πολιτών ισοπεδώνονται από τα οικονομικά συμφέροντα, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά.

Σήμερα, που τα όνειρα των νέων για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση περιορίζονται, που η χώρα, η κοινωνία και η νέα γενιά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, η παρακαταθήκη του αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια είναι ο οδηγός για ένα ελπιδοφόρο αύριο. Η γενιά της κρίσης δεν πρέπει να αποδειχθεί μια χαμένη γενιά. Πρέπει να σταθεί όρθια, απέναντι στο κλίμα της γενικευμένης απαξίωσης, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα, που οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές απειλούν τον δημοκρατικό βίο και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας, η διαφύλαξη της δημοκρατίας και της κληρονομιάς του Πολυτεχνείου, καθώς και ο αγώνας ενάντια στις νεοναζιστικές πρακτικές αποτελούν την καλύτερη απόδοση τιμής σ’ όλους όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να αντλήσουν δύναμη και έμπνευση από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη θυσία των αγωνιστών και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την πάταξη των φασιστικών ιδεών και πρακτικών στον πολιτικό βίο της χώρας μας. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του Πολυτεχνείου στη δημοκρατική ιστορία της χώρας».

ΣΑΡΧΩΣΗΣ

Ο δήμαρχος Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης στο μήνυμά του αναφέρει πως «σήμερα το κεντρικό μήνυμα της εξέγερσης και το λαϊκό αίτημα για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού η μνημονιακή συγκυβέρνηση άβουλος εκφραστής των επιταγών των δανειστών μας έχει οδηγήσει στη φτώχια και την εξαθλίωση μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, διαλύει κοινωνικές δομές, υποβαθμίζει επικίνδυνα τη δημόσια υγεία και παιδεία καταπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Ειδικά ο χώρος της αυτοδιοίκησης που υπηρετούμε δοκιμάζεται καθημερινά και χτυπιέται βάναυσα από αυτές τις πολιτικές. Σήμερα ημέρα μνήμης του αγώνα του λαού και της νεολαίας το Πολυτεχνείο είναι εδώ. Αποτελεί τον φάρο για τους νέους αγώνες γα ένα καλύτερο αύριο, για ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία.

Είναι χρέος όλων μας, τιμώντας τη μνήμη των νεκρών εκείνου του αγώνα, να παλέψουμε όλοι μαζί και να αντισταθούμε στον κυβερνητικό αυταρχισμό, στα μνημόνια και την καταστροφική λιτότητα».

ΑΡΙΣΤΕΡΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η περιφερειακή παράταξη Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία –ΑΝΤΑΡΣΙΑ για την ανατροπή» σημειώνει μεταξύ άλλων πως «σε μια Ελλάδα που ζει μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις αυτοκτονίες και τη μείωση όλων των δεικτών υγείας του πληθυσμού, τις απολύσεις και την ανεργία, τη μετανάστευση της νέας γενιάς και τη φυσική εξόντωση των ηλικιωμένων μέσω της διάλυσης της δημόσιας υγείας, το ξεπούλημα κάθε ίχνους δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, τον αυταρχισμό και την καταστολή.

 Στην Ελλάδα των Μνημονίων, της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και της κυβέρνησης των πολιτικών εκπροσώπων του Κεφαλαίου... Σ' αυτή την Ελλάδα, υπάρχουν οι αγωνιζόμενοι φοιτητές και μαθητές, οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί και οι ηρωικές καθαρίστριες, οι απεργοί της Κόκα-Κόλα και οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟ.ΜΕ., η ελεύθερη ραδιοφωνία της ΕΡΑ, εργατικές λέσχες και συλλογικότητες, αντιφασιστικές κι αντιρατσιστικές κινήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι που δίνουν καθημερινά τη μάχη της αξιοπρέπειας και της ζωής!

Το Πολυτεχνείο καταφέρνει να ζει και να αναπνέει μέσα από τους αγώνες της σύγχρονης νεολαίας και των εργαζομένων και αυτό είναι που το κάνει πάντα επικίνδυνο και ανατρεπτικό, 41 χρόνια μετά, τα συνθήματα των εξεγερμένων στο Πολυτεχνείο για ψωμί- παιδεία- ελευθερία νοηματοδοτούνται εκ νέου σε μια εποχή που ο εργαζόμενος παράγει περισσότερα και ποιοτικά καλύτερα αγαθά, αλλά παραμένει σκλάβος και φτωχός. Είναι η εποχή που ο δρόμος του ασυμβίβαστου, ανυποχώρητου κι ανατρεπτικού αγώνα μέχρι το τέλος, απεμπλεγμένος από εκλογικές και θεσμικές αυταπάτες, από τη λογική του λιγότερο κακού και των χαμηλών προσδοκιών, είναι πιο αναγκαίος από κάθε άλλη φορά!» καταλήγει η παράταξη καλώντας στη συγκέντρωση την Κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 18:30 το απόγευμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass