Σπίτι του Πολιτισμού στα Φάρσαλα

Δημοσίευση: 14 Νοε 2014 0:59 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:12

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Πριν λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε στα Φάρσαλα, παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου "Το Σπίτι του Πολιτισμού" από τον νεοσύστατο Σύλλογο Ντόπιων Φαρσάλων "Ο Ενιπέας". Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2013 καινοτομώντας και ως προς τον τρόπο που δημιουργήθηκε, αλλά και ως προς την δραστηριότητά του, όσον αφορά στην δημιουργία του δεν ξεκίνησε με τα ως τώρα γνωστά δεδομένα. Δηλαδή μια ομάδα ατόμων, ένα καταστατικό και ένα διοικητικό συμβούλιο. Αντίθετα, επιλέχθηκε να συσταθεί μια συντονιστική επιτροπή από τα άτομα που είχαν την πρωτοβουλία για την σύσταση του συλλόγου, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες δόθηκε η ονομασία του συλλόγου κατόπιν ψηφοφορίας.

Η συντονιστική επιτροπή πρότεινε την δημιουργία ομάδων εργασίας, στοχεύοντας στην δραστηριότητα όσο το δυνατόν περισσότερων μελών και από εκεί εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Η δραστηριότητα του συλλόγου ξεκίνησε με κύριο στόχο σε πρώτη φάση τη διάσωση και προβολή του τοπικού μας πολιτισμού δημιουργώντας α) την καταγραφή, ανάδειξη και αναπαραγωγή της τοπικής φορεσιάς (Γκατζανάδικη φορεσιά), β) την ομάδα παραδοσιακού τραγουδιού και χορωδίας (έκδοση ντόπιων τραγουδιών), γ) την ομάδα χορού (ανάδειξη ντόπιων χορών και χορευτικών ομάδων), δ) την δημιουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με την βοήθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει διαθέσει χωρίς αμοιβή σε δύο εξειδικευμένους ερευνητές την δημιουργία της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης και την συνεχή στήριξή της. ε) Πρόσφατα εγκαινιάστηκε, όπως προαναφέρθηκε, το "Σπίτι του Πολιτισμού" που αποτελεί κυριολεκτικά μια μικρογραφία ενός γκατζανάδικου σπιτιού και το οποίο αξίζει να επισκεφθούν οι κάτοικοι της επαρχίας Φαρσάλων, ώστε οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν και οι νεότεροι να γνωρίσουν τον τοπικό πολιτισμό των Φαρσάλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προβολής αυτού του πολιτισμού, ο σύλλογος πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη γιορτή στο "Κτήμα Χαμορούσου» στα Φάρσαλα και καλεί τους κατοίκους της επαρχίας Φαρσάλων να γευτούν τους ολόγλυκους λουκουμάδες (αναβίωση εθίμου) και να χορέψουν όλοι μαζί τον τοπικό χορό "Λουγκατσάρι". Τιμή 13 ευρώ (ποτά απεριόριστα).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass