«Σπάνε» το απόρρητο στο κινητό τηλέφωνο του Σταθμάρχη

*ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΗ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΛΗΣΕΙΣ, SMS ΚΑΙ MMS ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΕΩΣ ΤΙΣ 11.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 28ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2024 13:00

Στην άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας στο κινητό τηλέφωνο του προφυλακισμένου σταθμάρχη για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών θα προχωρήσουν όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μετά και το Βούλευμα που εξέδωσε χθες το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, προκειμένου να διαλευκανθεί κάθε πτυχή των αιτιών της πρωτοφανούς μετωπικής σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών.

Το Συμβούλιο, κάνοντας αποδεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα Εφετών, επικύρωσε χθες τη Διάταξη του εφέτη-ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη (σ.σ. ικανοποιώντας στην πραγματικότητα ένα αίτημα συγγενών των θυμάτων), και προχώρησε στην έκδοση βουλεύματος (33/2024) με το οποίο όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα άρουν το απόρρητο στο κινητό τηλέφωνο του 59χρονου Λαρισαίου σταθμάρχη.
Με απώτερο σκοπό -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- να απαντηθεί το ερώτημα αν ο σταθμάρχης, μέσω του κινητού του τηλεφώνου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία, αν απέστειλε ή έλαβε γραπτά μηνύματα (SMS) ή μηνύματα εικόνας/ήχου (MMS) κατά το ημίωρο, από τις 11 έως τις 11.30 το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 που «πάγωσε» η Ελλάδα, καθώς από τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών της Hellenic Train έχασαν τη ζωή τους 57 επιβαίνοντες, ενώ άλλοι 181 τραυματίστηκαν.
Πρόκειται για το επίμαχο ημίωρο, καθώς, όπως είναι γνωστό, η επιβατική αμαξοστοιχία IC62 αναχώρησε από τον Σ.Σ. Λάρισας στις 23.04’, ενώ η σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία 63505 σημειώθηκε στις 23.18’.22’’ λίγο πριν τις σήραγγες των Τεμπών.
«ΒΟΥΒΑ» ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ
Να διευκρινιστεί πως οι συνομιλίες στο σταθερό τηλέφωνο του Σταθμαρχείου έχουν από καιρό απομαγνητοφωνηθεί και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ με την άρση του απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του κατηγορούμενου σταθμάρχη θα αποσαφηνιστεί το ερώτημα εάν υπήρξαν και τυχόν άλλες συνομιλίες του ίδιου και με ποιους.
Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πλαίσιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Μπακαΐμης είχε ζητήσει την άρση του απορρήτου των συνολικά 4 μηχανοδηγών των δύο αμαξοστοιχιών, θέμα για το οποίο -λόγω της ιδιαιτερότητάς του- απαιτήθηκε ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη.
Προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα αν οι δύο μηχανοδηγοί, της επιβατικής και της εμπορικής αμαξοστοιχίας, τόσο από τα προσωπικά τους κινητά όσο και από τα υπηρεσιακά τους κινητά τηλέφωνα, επικοινώνησαν μεταξύ τους ή με τους σταθμάρχες Λάρισας και Νέων Πόρων πριν τη σύγκρουση.
Η άρση του απορρήτου και των μηχανοδηγών ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της έρευνας του κ. Μπακαΐμη, προκειμένου να διαλευκανθεί κάθε πτυχή των αιτιών της πρωτοφανούς σιδηροδρομικής τραγωδίας, με αφορμή επίσης και ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με τους μηχανοδηγούς.
Ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»-, από την άρση του απορρήτου προέκυψε ότι, από τις 11 το βράδυ μέχρι και την ώρα της σύγκρουσης, οι μηχανοδηγοί των δύο αμαξοστοιχιών δεν ήρθαν σε τηλεφωνική επαφή, ούτε μέσω των προσωπικών ούτε μέσω των υπηρεσιακών κινητών τηλεφώνων τους.
Η άρση του απορρήτου απέκλεισε έτσι και τυπικά το ενδεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ μηχανοδηγών και σταθμαρχών, που εφόσον προηγούνταν, ενδεχομένως να γινόταν αντιληπτό το λάθος, τα δύο τρένα να κινούνται επί ώρα στην ίδια γραμμή (ρεύμα καθόδου) και να αποφεύγονταν η πρωτοφανής μετωπική σύγκρουση.
ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά τις νέες πραγματογνωμοσύνες, τη διενέργεια των οποίων ζήτησε ο κ. Μπακαΐμης, και με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο η δίκη να διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Έτσι, με την περαίωση της κύριας ανάκρισης, η δίκη αναμένεται να προσδιοριστεί από το νέο δικαστικό έτος, που κάθε χρόνο ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου. Εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι ο Σταθμάρχης θα αποφυλακιστεί εκ των πραγμάτων την 1η Σεπτεμβρίου 2024, καθώς τότε λήγει το 18μηνο της προσωρινής κράτησής του.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass