«Η ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ ενέπνευσαν τον λαό»

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2024 16:15

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση και η κοπή πίτας του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη συνέλευση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες των Τομεακών Επιτροπών Λάρισας και Υπαίθρου του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας και ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου Νίκος Μπαντόγιας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του παραρτήματος, Θαν. Σερδένης αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 82 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ στις 16 Φλεβάρη 1942.
Για να τονίσει μεταξύ άλλων ότι «ο ΕΛΑΣ ήταν Λαϊκός Στρατός, το ένοπλο τμήμα του λαού μας και ιδρύθηκε με απόφαση του τιμημένου ΚΚΕ. Από τα τέλη Μάη - αρχές Ιούνη του 1941 είχαν ιδρυθεί οι πρώτες ανταρτο-ομάδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με αποφάσεις του ΚΚΕ και των οργανώσεών του. Η δημιουργία του ΕΛΑΣ ήταν η πιο σημαντική κατάκτηση του εργατικού λαϊκού κινήματος στα χρόνια της Κατοχής. Υπήρξε στρατός στην υπηρεσία ενός κινήματος που καθοδηγητική του δύναμη ήταν το ΚΚΕ. Συγκέντρωνε βασικές προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε όργανο της εργατικής εξουσίας. Η ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων και η απελευθερωτική δράση τους, ενέπνευσε τον λαό και τη νεολαία μας, το αγωνιστικό τους φρόνημα δημιουργώντας ανάταση που εκφραζόταν με τη μαζική συμμετοχή τους στην αντιστασιακή-απελευθερωτική πάλη».
Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «το 2024 είναι η επέτειος των 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ελλάδας και από τον ταξικό αγώνα του Δεκέμβρη 1944». Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ προγραμματίζει καμπάνια για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων που θα διαρκέσει όλο τον χρόνο, ενώ ο ομιλητής σημείωσε τέλος την ανάγκη της μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 28 Φλεβάρη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass