ΤΑ «ΜΕΤΡΑ ΤΑΞΗΣ» ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

Η Αστυνομία έχασε τον «στόχο» της!

* Ανθρωποκτονίες, διαρρήξεις και κλοπές έρχονται σε «δεύτερη μοίρα» αφού δίνεται προτεραιότητα σε «δείκτες εγκληματικότητας», γήπεδα, ακόμη και σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας

Δημοσίευση: 11 Νοε 2014 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:05

Τις σοβαρές επιπτώσεις στην ελλιπή, καθημερινή, αστυνόμευση του πολίτη από την απασχόληση αστυνομικών (και) σε αλλότρια καθήκοντα αναδεικνύει η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας (ΕΑΛ) με πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Χωρίς να υπολογισθεί ο τεράστιος όγκος έργου που αφορά σε δικαστικές αποφάσεις, σε συνοδείες, σε οικονομικά αδικήματα κλπ, μόνο η λήψη «μέτρων μέτρων», στη γλώσσα της ΕΛ.ΑΣ., σε φυλακές, αποσπάσεις και σταθερούς «στόχους» έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 50 μάχιμοι αστυνομικοί της Λάρισας, σε 24ωρη βάση, να «απουσιάζουν» καθημερινά από την πραγματική αστυνόμευση.

Η ανακοίνωση της ΕΑΛ εκδόθηκε ενόψει των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν την 17η Νοεμβρίου, ημέρα που έχει προγραμματισθεί επίσης και τοπικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι στο στάδιο Αλκαζάρ, μέτρα που «σημαίνουν για μια περιφερειακή υπηρεσία, όπως η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, εξουθένωση του συνόλου του προσωπικού της, σχεδόν μηδενική πραγματική αστυνόμευση σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών και προσθήκη δεκάδων οφειλομένων ημερησίων αναπαύσεων» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ΕΑΛ.

Άσχετα όμως από τα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών, το ουσιαστικό πρόβλημα αφορά στην πραγματική αστυνόμευση των πολιτών σε ένα νομό που ήδη «μετρά» τρεις ανεξιχνίαστες ανθρωποκτονίες σε διάστημα ενός έτους. Από τη δολοφονία του 56χρονου παιδοχειρουργού τον Σεπτέμβριο του ’13, τον φονικό ξυλοδαρμό τον 76χρονου συνταξιούχου αγρότη στη Νέα Λεύκη τον Μάρτιο του ’14 και τέλος, τον φονικό επίσης ξυλοδαρμό 75χρονου στα Αμπελάκια τον περασμένο Οκτώβριο, με τους δύο τελευταίους να πέφτουν θύματα ληστείας.

Όταν με διαταγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., 30 αστυνομικοί περιπολούν έξω από τις Φυλακές Λάρισας η οποία διαθέτει ειδική υπηρεσία εξωτερικής φρουράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν 20 αστυνομικοί κάθε μήνα είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες στον Έβρο, όταν 4 αστυνομικοί καθημερινά απασχολούνται στη φύλαξη σταθερών στόχων, όταν σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούνται οι λεγόμενες εξορμήσεις «τότε είναι αυτονόητο» όπως σημειώνουν στην «Ε» αστυνομικές πηγές ότι «με αφορμή τις 3 ανθρωποκτονίες, πρακτικά είναι αδύνατο η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας να ασχοληθεί με την εξιχνίασή τους». Χωρίς να υπολογισθούν οι κλοπές, διαρρήξεις ή απόπειρες διαρρήξεων οικιών που για τον πολίτη, ο οποίος πέφτει θύμα ληστών ή διαρρηκτών, αποτελούν μείζον θέμα.

Εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, αποφυλακίσεις, συνοδείες, οικονομικά αδικήματα ακόμη και παρακολουθήσεις ειρηνικών πορειών διαμαρτυρίας σε συνδυασμό με το «γραφειοκρατικό βασίλειο» και την επιμονή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στην «επίτευξη των δεικτών» για την «αντιμετώπιση της εγκληματικότητας» πρακτικά έχουν ως αποτέλεσμα, οι αστυνομικοί να απασχολούνται σε καθήκοντα που φέρνουν σε «δεύτερη μοίρα» την πραγματική φύλαξη του πολίτη, εφόσον αποτελέσει κοινή παραδοχή ότι «προέχει η ασφάλεια του πολίτη».

Αλλότρια και μη καθήκοντα όπως και οι ανελαστικές υπηρεσίες φύλαξης, διογκώνουν το υπαρκτό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας που σε συνδυασμό με τον απαρχαιωμένο στόλο οχημάτων και των διαρκών βλαβών, κάνουν οξύτερο το πρόβλημα της πραγματικής αστυνόμευσης στη Λάρισα, με τον «αφοπλισμό» μάχιμων υπηρεσιών ή υπηρεσιών αιχμής.

Ευρύτερα στο νομό, αν υπολογισθεί ότι σήμερα για παράδειγμα, απασχολούνται αστυνομικοί με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, δυνάμεις από όλα τα Τμήματα θα απασχοληθούν, είτε για την εκδίκαση διάφορων υποθέσεων στο Δικαστικό Μέγαρο, είτε για τις συγκεντρώσεις με αφορμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας «καλώς ή κακώς» έχει προγραμματισθεί και τοπικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι στο στάδιο Αλκαζάρ.

Με την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να έχει εγκαταλείψει από χρόνια τη συζήτηση «γιατί η αστυνομία να βρίσκεται στη γήπεδα, ακόμη και στις φιλικές αναμετρήσεις και να φέρουν οι ίδιες οι ΠΑΕ την ευθύνη τήρησης μέτρων τάξης». Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. θίγουν τη διάσταση «τόσο της καταπόνησης όσο και της κατασπατάλησης προσωπικού από όλο το νομό και με ρεπό που είναι αμφίβολο αν θα χορηγηθούν τελικά» με «εμφανή αποτελέσματα στην πραγματική αστυνόμευση του πολίτη».

Με την ΕΑΛ, στην πρόσφατη επιστολή της προς την ΠΟΑΣΥ (σ.σ. ανάλογες αναφορές έχουν κατά καιρούς κοινοποιηθεί και στον πολιτικό κόσμο) να καταλήγει σημειώνοντας μια ακόμη διάσταση ότι δηλαδή «από 1-1-2015, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, έχουμε οριστική κατάργηση σχεδόν όλων των κοινωνικών πόρων στα ασφαλιστικά μας Ταμεία, ανάμεσα σε αυτούς προφανώς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Άρα, με την κατάργησή τους υπάρχει πλέον λόγος παρουσίας μας εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων;».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass