Η τεχνολογία στη μάχη της Πολιτικής Προστασίας

*Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Δ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Μ. ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ, Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Θ. ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΟ INNOVENT FORUM 2024 ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2024 15:35

Της Νατάσας Πολυγένη

Πρόληψη, διαχείριση και ανάκαμψη από φυσικές καταστροφές με τη βοήθεια της τεχνολογίας απασχόλησαν τη χθεσινή εκδήλωση-στρογγυλό τραπέζι που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Innovent Forum 2024, που άνοιξε χθες τις πύλες του, στο Πάρκο Καινοτομίας «Joist», με κεντρικούς ομιλητές τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τον υφυπουργό, Μάξιμο Σενετάκη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Δημήτρη Κουρέτα, και τον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Θανάση Μαμάκο.

Με αφορμή τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Daniel», ο υπουργός κ. Δ. Παπαστεργίου, με μακρά θητεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Τρικκαίων, εξήγησε ότι η τεχνολογία έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε μια τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή. Η τοποθέτηση σταθμών μέτρησης σε 17 σημεία, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν βαθμονομηθεί, έδειξαν πόσο είχε ξεφύγει ο Ληθαίος και ο Πηνειός ποταμός και τον βαθμό επικινδυνότητας για την πόλη. Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων και η σύνδεσή τους με μετεωρολογικούς σταθμούς. Άλλο ένα θέμα ήταν οι επικοινωνίες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι την κρίσιμη ώρα λόγω της κακοκαιρίας είναι αδύνατο να υπάρξει επικοινωνία. Στην περίπτωση αυτή δούλεψαν οι σταθμοί των Vhf και μπόρεσαν να επικοινωνούν χειριστές μηχανημάτων, Πυροσβεστική και Αστυνομία. Η χρήση των drone είναι, επίσης, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και αποδείχτηκε στην περίπτωση των Καλυβίων, αφού μέσω drone υπήρχε εικόνα ώστε να μπορέσουν οι διασώστες να γνωρίζουν από πού έχουν πρόσβαση. «Τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου μάς έδωσαν μαθήματα και απέδειξαν ότι ακόμη και με πολύ απλή τεχνολογία μπορούν να γίνουν σωτήριες παρεμβάσεις. Τον Σεπτέμβρη αλλάξαμε τη δορυφορική μας πολιτική και θα μας δώσει εργαλεία για ακόμα πιο στοχευμένη αντίδραση την ώρα της κρίσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για το θέμα της πρόληψης ο υφυπουργός κ. Μ. Συνετάκης τόνισε ότι η καινοτομία και η στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων μπορούν να αλλάξουν το τοπίο. «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε υποδομές ώστε οι ερευνητές να παράξουν έργο με αποτέλεσμα. Υιοθετούμε πολιτικές ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων, για να δημιουργήσουν υπηρεσίες και υποδομές που θα βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία υποδομών, εκτίμηση ζημιάς μετά από μια φυσική καταστροφή και στον τρόπο που θα παρέμβουμε για τη ζημιά. Μας ενδιαφέρει η καινοτομία στα Υπουργεία και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας για να έχουμε τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο των αποκαταστάσεων από τις πλημμύρες. Όπως ανέφερε, αυτήν τη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχειρεί σε 300 σημεία για την αποκατάσταση των αναχωμάτων, προκειμένου να μην κινδυνέψει ξανά κανένας οικισμός και να μπορέσουν και οι αγρότες να μπουν στα χωράφια τους. Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι μέχρι 15 Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί.
Στο μεσοπρόθεσμο πλάνο περιλαμβάνονται τα αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 260 εκατομμυρίων. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε ρέματα και ποτάμια μέσα σε 1,5 χρόνο περίπου, όπως ήταν πριν τον «Ντάνιελ», ίσως και καλύτερα. Επίσης, υπάρχει ένα μεγάλο πρόγραμμα από το Υπουργείο Υποδομών, 900 εκατ. ευρώ, για αποκατάσταση οδικού δικτύου, γέφυρες και σχολεία. Τα σχολεία αποτελούν προτεραιότητα και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα μέχρι τέλος του 2025. Η αποκατάσταση βρίσκεται σε καλό επίπεδο» υπογράμμισε. Όσον αφορά την κρατική αρωγή αγροτών, ανέφερε ότι από τις 33.000 πιστοποιήθηκαν οι 16.000 αιτήσεις και μόλις 4.500 καταθέσαν φάκελο για να πάρουν χρήματα. Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες έχει ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ώστε να λαμβάνονται αυτόματα τα στοιχεία και εκτιμάται ότι η διαδικασία θα επισπευθεί και θα υπάρχουν καλά αποτελέσματα μέχρι τέλος Φλεβάρη.
Στις προτεραιότητες του Δήμου Λαρισαίων αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Θανάσης Μαμάκος, που τόνισε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις για αποκαταστάσεις και πρόσθεσε ότι: «Η Λάρισα είναι μια πόλη που ακόμη και σήμερα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Δαπανήθηκαν 4,5 εκατ. ευρώ για προμήθειες και υπηρεσίες των αναγκών τις πρώτες ημέρες των πλημμυρών. Έχουμε 13 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις για αποκαταστάσεις και ένα σημαντικό κονδύλι γύρω στα 7 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αποκατάσταση βιολογικών. Κάναμε τις κατάλληλες ενέργειες για χρηματοδοτήσεις». Τόνισε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει τα μέτρα απαλλαγής από ανταποδοτικά τέλη και των λογαριασμών ύδρευσης στους πλημμυροπαθείς, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ίδρυση Αντιδημαρχίας Αστικής Ανθεκτικότητας και Κλιματικής Αλλαγής, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο Δήμος στην επόμενη μέρα και στα όσα έρχονται. «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε, καθώς πλέον αυτά τα φαινόμενα θα εμφανίζονται συχνότερα απ’ όσο πιστεύαμε. Στόχος μας να έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνολογίες που θα μπορούν να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις» κατέληξε. Τη συζήτηση συντόνιζε και έθετε ερωτήματα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μπαλής.

ΤΟ INNOVENT FORUM 2024
Μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρέθηκαν χθες στο Πάρκο Καινοτομίας «Joist» για το Innovent Forum 2024, τη μεγαλύτερη υβριδική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας, που προσελκύει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων, οργανισμών, πανεπιστημίων, που προσφέρουν, αλλά και αναζητούν καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και μετασχηματιστικές λύσεις που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα, με στόχο την αξιοποίησή τους μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία.
Φέτος, το Innovent Forum εστιάζει στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας, των Έξυπνων πόλεων, του Gaming, του Πολιτισμού, της Υγείας και του Κατασκευαστικού τομέα. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα και περιλαμβάνουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες και οραματιστές από καίριους κλάδους της οικονομίας, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, αλλά και κυβερνητικούς εκπροσώπους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Innovent Forum, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ερευνητές, startuppers, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εκθέτες και κοινό αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, συνάπτοντας συνεργασίες και διαμορφώνοντας το μέλλον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass