Οχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

*ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ *ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΣΙΓΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2024 13:30

«Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια», «Οι φοιτητές δεν γινόμαστε πελάτες» και «Πτυχία με αξία» βροντοφώναξαν χθες φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες, όπως και εκπαιδευτικοί, στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία Λάρισας, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης κατά του νομοσχεδίου.

Με τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, αλλά και στη Λάρισα, όπως της Ιατρικής, να τελούν υπό κατάληψη, οι φοιτητές και φοιτήτριες, όπως  και μαθητές και μαθήτριες, έχοντας στο πλευρό τους την ΕΛΜΕ Λάρισας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (Παράρτημα Λάρισας), διαμαρτυρήθηκαν για το νομοσχέδιο που προωθεί τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας.
Το χθεσινό συλλαλητήριο ήταν το δεύτερο που πραγματοποιήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες και συμμετείχαν οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μάλιστα, σε κοινή ανακοίνωση των Τμημάτων Ιστορίας, Φυτικής Παραγωγής, Μηχανολόγων, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γλωσσικών Σπουδών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αναφέρουν για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το σχέδιο της Κυβέρνησης να φιμώσει τους φοιτητές φέρνοντας το νομοσχέδιο εν μέσω εξεταστικής δεν πέρασε. Η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών, πανεπιστημιακών, εργαζομένων στα ΑΕΙ, μαθητών και γονιών απορρίπτουμε το νομοσχέδιο.
Το δείξαμε ήδη και θα το ξανακάνουμε, πως ούτε η Κυβέρνηση, ούτε όποιος άλλος προσπαθεί να υπονομεύσει τον αγώνα μας και τις αποφάσεις μας και να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, θα τα καταφέρει. Υπερασπιζόμαστε τις αποφάσεις των συλλόγων μας, μαζικοποιούμε και συντονίζουμε τον αγώνα μας.
Ήδη περισσότεροι από 130 φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, συντονιζόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να ακυρώσουμε αυτό το έκτρωμα. Γιατί αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, είναι να σπουδάζει σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, να παρέχει πτυχία με αξία για να εργαστεί με δικαιώματα. Αυτό που ζητούν οι νέοι για να μη στραφούν στη μετανάστευση, είναι ένα μέλλον που δεν θα χαρακτηρίζεται από την ετεροαπασχόληση, τις κακοπληρωμένες θέσεις και την ελαστική εργασία. Αντίθετα, το νομοσχέδιο δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ούτε ένας φοιτητικός σύλλογος ούτε ένας μαζικός φορέας της Εκπαίδευσης που να το υποστηρίζει. Η αδικία γίνεται νόμος.
Η πρόσβαση στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια – κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε». Μετά τη συγκέντρωση, όπου απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι φοιτητών/-τριών, μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.
Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Ιατρικής αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη του Κτιρίου Κατσίγρα, διεκδικώντας ελεύθερο και δημόσιο Πανεπιστήμιο. Στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Κυβέρνηση ενώ η ακρίβεια σαρώνει και το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, επιλέγει να ανοίξει τη συζήτηση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, χωρίς να σέβεται ούτε το Σύνταγμα. Το άρθρο 16 είναι πολύ ξεκάθαρο, συγκεκριμένα ορίζει ότι: Η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση.
Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση επιλέγει να παρακάμψει το Σύνταγμα της χώρας για να επωφεληθούν πάλι συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και κολλεγιάρχες. Έτσι, δημιουργούνται πτυχία πολλών ταχυτήτων και υποβαθμίζονται οι σπουδές μας και το εργασιακό μας μέλλον.
Προσπαθεί να περάσει το νομοσχέδιο «έκτρωμα» με την πάγια τακτική που ακολουθείται πάντα: Σε περίοδο διακοπών και εξεταστικής, πιστεύοντας ότι οι φοιτητές δεν θα αντιδράσουν.
Κάθε άνοιγμα δημόσιων αγαθών στην αγορά καταλήγει να έχει αποτελέσματα όπως αυτά στα τρένα, στην ενέργεια, στα νοσοκομεία και τώρα στα Πανεπιστήμια σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Γνωρίζουμε ότι η ιδιωτικοποίηση δημόσιων και κοινωνικών αγαθών γίνεται με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και το κέρδος του κεφαλαίου. Την ίδια κατάληξη θα έχει και το άνοιγμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην αγορά. Θα οδηγήσει στη λειτουργία των δημόσιων Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παρόμοια εμπειρία υπάρχει και από χώρες του εξωτερικού που επιχειρήθηκε άνοιγμα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην αγορά. Τα στοιχεία που έδωσε το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ στη δημοσιότητα, που καταδεικνύουν μείωση προϋπολογισμού κατά 63,6% από το 2009 και μείωση των μελών ΔΕΠ κατά 36%, δείχνουν το «ενδιαφέρον» των Κυβερνήσεων για τα Πανεπιστήμια. Αντί να ενισχύσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, που παρά την υποβάθμισή τους, διαπρέπουν στις αξιολογήσεις, στέλνουν τα ΜΑΤ στο ΕΜΠ για να δείρουν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται για τη δημόσια και τη δωρεάν Παιδεία.
Το δυστοπικό μέλλον με φοιτητικά δάνεια, με αμφίβολο εργασιακό μέλλον, με εξίσωση των αμφιβόλου ποιότητας πτυχίων των Κολλεγίων με τα δικά μας πτυχία και την αξία των σπουδών μας δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε». Επιπλέον, σε ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλία, η Γενική Συνέλευση ζητά να ανακληθεί άμεσα η απόφαση αύξησης του κομίστρου σίτισης, να μεριμνήσει το Π.Θ. για την κάλυψη του κόστους των εισιτηρίων των αστικών, το Πανεπιστήμιο να διαχειριστεί με δικούς του εργαζόμενους τη σίτιση και προγραμματίζουν παρεμβάσεις στη Λέσχη, στη Σύγκλητο του Π.Θ. και στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass