ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ψάχνουν τις συμβάσεις 100 δημοτικών υπαλλήλων

* «Κοινωνικό πρόσημο» στον προϋπολογισμό του 2015 υποσχέθηκε ο Απ. Καλογιάννης - Η γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πόπη Γερακούδη ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας για τις συμβάσεις

Δημοσίευση: 07 Νοε 2014 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:00

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και ημέρες, ξεχωριστή, εισαγγελική έρευνα, μετά από παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη που αφορά στις ανανεώσεις συμβάσεων 100 υπαλλήλων στον Δήμο Λαρισαίων, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, μιλώντας, χθες βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αναφορά του κ. Καλογιάννη έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για το θέμα των ελέγχων των συμβάσεων που έχει ζητήσει ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, μετά και την απόφαση της γενικής γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πόπης Γερακούδη να ακυρώσει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης η συγκεκριμένη εισαγγελική έρευνα είναι διαφορετική «από αυτή που διεξάγεται με αφορμή την παραπομπή μου, αφορά στην ανανέωση 100 συμβάσεων και ονοματίζονται συγκεκριμένα άτομα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, γιατί η διεξαγωγή της έρευνας δεν ήταν γνωστή μέχρι χθες παρά μόνο σε όλους όσοι έχουν κληθεί να καταθέσουν, οι επίμαχες συμβάσεις ανανεώθηκαν το 2000 στον Δήμο Λαρισαίων και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες ενδιαφερομένων, ενώ από βδομάδα, μεταξύ άλλων, αναμένεται να καταθέσουν και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Λαρισαίων.

ΔΟΠΑΕΛ

Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δήμαρχο Λαρισαίων να ενημερώνει τόσο για το θέμα των συμβάσεων όσο και για το θέμα των αποδείξεων του ΔΟΠΑΕΛ. «Βάλθηκαν» τόνισε ο κ. Καλογιάννης «να ξεκληρίσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Δήμο Λαρισαίων. Ενώ κατέθεσα υπόμνημα για το θέμα του ελέγχου των συμβάσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη ξεχωριστή εισαγγελική έρευνα από αυτή που διεξάγεται με αφορμή την παραπομπή μου, που αφορά στην ανανέωση 100 συμβάσεων και στην οποία ονοματίζονται συγκεκριμένα άτομα.

Η στόχευση δεν είναι τα πλαστά δικαιολογητικά, η στόχευση είναι να υπάρξουν απολύσεις. Αν αυτές γίνουν τότε το Πράσινο, η Καθαριότητα και οι κοινωνικές δομές θα καταρρεύσουν και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό στους πολίτες. Μετά βεβαίως και την απόφαση της κ. Γερακούδη ο Δήμος θα προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή».

 Για το θέμα του ΔΟΠΑΕΛ και των χρηματικών ποσών που εισέπρατταν άγνωστοι στο όνομα του Οργανισμού παρότι αυτός είχε καταργηθεί, σύμφωνα και με τις αποδείξεις που εντοπίσθηκαν, ο δήμαρχος σημείωσε ότι «η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από τον αντιδήμαρχο κ. Νταή στη Δικαιοσύνη» και πως «ο Δήμος θα ζητήσει τη διεξαγωγή ελέγχου και από ορκωτό λογιστή για να διαπιστωθεί το εύρος του θέματος».

Για να ακολουθήσουν τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων με τη δημοτική σύμβουλο Ρένα Καραλαριώτου να τονίζει για το ίδιο θέμα πως «σε θέματα διαφάνειας θα δείξουμε μηδενική συμμετοχή», ζητώντας «να γίνει έλεγχος σε βάθος». Ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης τόνισε πως «δεν έχουμε καμία αντίρρηση να γίνουν έλεγχοι και σε όλα τα επίπεδα. Να κάνετε τους ελέγχους, όλα στο φως, θα έχετε και τη βοήθειά μας» κατέληξε επικρίνοντας ωστόσο τη δημοτική αρχή για «μη τήρηση της δεοντολογίας», ότι δηλαδή, πρώτα έπρεπε να γίνει έλεγχος και με βάση τα αποτελέσματά του να γίνουν ανακοινώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης και όχι όπως, αντίθετα έκανε, η δημοτική αρχή.

Η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Καμηλαράκη τόνισε πως «εφόσον έχετε στοιχεία, καλώς τα στείλατε στον εισαγγελέα», ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος τόνισε πως «οφείλατε να κάνετε τον έλεγχο για να πληροφορηθούμε την κατάσταση στην οποία παραλάβατε τους Οργανισμούς», ενώ τέλος ο δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι «να γίνει έλεγχος στον ΔΟΠΑΕΛ» διευκρινίζοντας ότι «αν και μερικές φορές σηκώνεται κουρνιαχτός για να συγκαλυφθεί η σύμπλευση στις πολιτικές».

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Να σημειωθεί πως επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι άσκησαν κριτική στη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Καλλιόπη Γερακούδη να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, παρότι «δεν είχε αρμοδιότητα» και πως η απόφαση του Συμβουλίου ήταν πολιτική «και ως τέτοια δεν ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας με σχεδόν ομόφωνη απόφασή του, υιοθετώντας πρόταση του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας αποφάσισε να μην αποσταλούν στοιχεία που ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μετατροπή των συμβάσεων υπαλλήλων από ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης χρόνου σε αορίστου χρόνου.

ΣΧ. ΦΥΛΑΚΕΣ

Χθες, επίσης, συζητήθηκε και το θέμα των σχολικών φυλάκων, μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων να προσβάλει σχετική δικαστική απόφαση. Οι σύμβουλοι Γ. Λαμπρούλης και Π. Κρίκης κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για υποκρισία, αλλά τόσο από την τοποθέτηση του δημάρχου όσο και από τις διευκρινιστικές τοποθετήσεις εκτιμήθηκε ότι η απόφαση της Επιτροπής κινείται «σε σωστή κατεύθυνση» με τον εκπρόσωπο των σχολικών φυλάκων Σωτ. Αυγέρη να ζητά πολιτικές πρωτοβουλίες από τον κ. Καλογιάννη.

ΠΡΟΣΗΜΟ

Ο κ. Λαμπρούλης ζήτησε από τον κ. Καλογιάννη να γίνει η συνεδρίαση με αφορμή υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η ειδική συνεδρίαση, διευκρινίζοντας ότι ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2015 ο Δήμος Λαρισαίων θα αναθεωρήσει το πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα καταγραφούν αλλαγές στη διαχείριση κονδυλίων με σκοπό την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων, εμείς θα στραφούμε στην κοινωνική πολιτική».

Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά με τρέχοντα θέματα ενώ εκτός ημερήσιας διάταξης, ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Καλαμπαλίκης έθεσε θέμα ανασύνθεσης του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ διαπιστώνοντας την αναντιστοιχία σε τακτικά και αναπληρωματικά μέλη ενώ η κ. Καραλαριώτου έθεσε το θέμα της εξόφλησης εργαζομένων στα εργαστήρια της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass