Μετά τις 12 Ιανουαρίου η καταβολή προκαταβολής αποζημίωσης στους αγρότες

-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ AROGI.GOV.GR ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ Ή ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2024 14:00

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων από τους αγρότες, μέχρι και τη 12η Ιανουαρίου 2024.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες, αποθηκευμένα εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα κ.ά. και θα καταβληθούν από το Ταμείο Πρώτης Αρωγής.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις και οι αγρότες που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη διενέργεια αυτοψίας και την επιχορήγηση της κρατικής αρωγής (του ν. 4797/2021), μέχρι την ίδια καταληκτική ημερομηνία, 12 Ιανουαρίου 2024. Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω αιτήσεις δεν περιλαμβάνουν ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Μετά τις 12 Ιανουαρίου και αφού κλείσει η πλατφόρμα θα ξεκινήσει η καταβολή της προκαταβολής της αποζημίωσης.
H καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις καταβάλλεται κατόπιν διασταύρωσης των αιτήσεων με τα στοιχεία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστούν κάποια πρόσθετα έγγραφα να καταθέσουν οι αγρότες.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η γραφειοκρατία, καθώς και οι εντολές που έχουν δοθεί για εξονυχιστικό έλεγχο του κάθε φακέλου, ώστε να αποφευχθούν «μαϊμού» πληρωμές και αποζημιώσεις, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στον θεσσαλικό κάμπο, με τους πλημμυροπαθείς να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, κανείς δεν είναι σε θέση να τους ενημερώσει για το πότε θα λάβουν την προκαταβολή της αποζημίωσης, ώστε να προγραμματίσουν με τη σειρά τους τις δικές τους εκκρεμότητες.
Από τη Λάρισα, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είχε ανακοινώσει ότι αναμένει από ιδιώτη μελετητή, τη σύνταξη σχεδίου που θα αφορά στην κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν τη γη τους, λόγω της καταστροφής.
Το σχέδιο του μελετητή θα καθορίζει τις τιμές και θα τεκμηριώνει το περιβαλλοντικό όφελος του προγράμματος. Αμέσως μετά θα γίνει η κατάθεση της αίτησης τροποποίησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου. Για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, για την ενίσχυση των παρακάρλιων και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραμμα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ε.Ε, η οποία αναμένεται στο πρώτο δίμηνο του 2024. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς πρόσθετα δικαιολογητικά και φακέλους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass