«Πλημμύρα» αγάπης και υποστήριξης στη Λάρισα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ, ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2023 13:00

Του Κώστα Γκιάστα

Υπάρχει Άι Βασίλης;
Μη βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, καθώς οι άνθρωποι που έσπευσαν να απλώσουν ένα χέρι βοήθειας ίσως μπορούν να συνθέσουν ένα μεγάλο θαύμα και να ανατρέψουν όλα εκείνα που θεωρούν οι ενήλικοι δεδομένα.

Αυτό που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μετά τις πλημμύρες στην περιοχή και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των εορτών αποτελεί έναν πραγματικό άθλο. Χιλιάδες δέματα αγάπης, υποστήριξης και αλληλεγγύης δίνονται από χέρια συμπολιτών σε φορείς και συλλόγους, αυτοδιοικητικούς οργανισμούς και Εκκλησία. Από εκεί επιλέγονται, ξεδιαλέγονται και κατευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκες και δεν είναι λίγοι.
Μέσα από τις συνεχιζόμενες κρίσεις, τους σεισμούς και τις πλημμύρες, τις καταστροφές και τις ατυχίες, έγιναν πολλοί και οι ανάγκες τους πολλαπλασιάστηκαν. Μα δεν είναι μόνοι...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με τη στάση του απέδειξε πως αποτελεί «φάρο» ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για όλη την τοπική κοινωνία. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να το κάνει ασταμάτητα, προσεκτικά και με απόλυτο σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Οι δράσεις τους άγγιξαν χιλιάδες κόσμου συντονισμένα μέσα από τις επιτροπές πληγέντων. Πριν λίγο διάστημα ξεκίνησαν να διανέμουν χρώματα για τους ανθρώπους που είδαν το νερό να μπαίνει στα σπίτια τους και να τους καταστρέφει τα όνειρα. Σήμερα θα γίνει διανομή και στο Σωτήριο. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας συνεχίζει και τη διανομή υλικής βοήθειας με είδη πρώτης ανάγκης. Έχει ήδη γίνει διανομή τροφίμων σε Κουλούρι, Φαλάνη, Γιάννουλη και Νέα Σμύρνη και θα ολοκληρωθεί σήμερα στον Άγιο Θωμά (9-12 και 17.00-19.00), στο στέκι των πλημμυροπαθών της Επιτροπής στη μικρή πλατεία των Εργατικών Κατοικιών Αγίου Θωμά. Όμως δεν είναι μόνο αυτά, καθώς υπολογίζει και τα μικρά παιδιά. Γι’ αυτόν τον λόγο διοργανώνει μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή, από κοινού με το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας και την Ένωση Γυναικών Λάρισας, μεθαύριο Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, στις 10:30 το πρωί, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΩΠΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων έσπευσαν 400 άνθρωποι να κάνουν αιτήσεις μετά τις πλημμύρες. Επί της ουσίας δηλαδή πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των ωφελούμενων που ήταν μέχρι και στα τέλη Αυγούστου. Από τα μέσα του Σεπτέμβρη και μετά καταγράφηκαν εκατοντάδες νέες αιτήσεις, οι οποίες αφορούν και μόνο πλημμυροπαθείς που ζήτησαν τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου και απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές, με τους υπόλοιπους ωφελούμενους, οι οποίοι έχουν επιλεγεί με κοινωνικά κριτήρια. Από την πρώτη στιγμή των καταστροφών περιουσιών, από τις πλημμύρες, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους που το χρειάστηκαν και πιο συγκεκριμένα, στήριξε περίπου χιλιάδες οικογένειες από τον Σεπτέμβριο, μέχρι και πρόσφατα, με συνεχή παροχή διαφόρων ειδών. Κατά τις πρώτες ημέρες, μετά την καταστροφή, ο Δήμος Λαρισαίων, για μεγάλο χρονικό διάστημα προσέφερε στους πλημμυροπαθείς καθημερινά γεύματα και νερά. Σταδιακά οι ανάγκες τους άλλαζαν και παρουσιάστηκε μεγάλη ζήτηση για καθαριστικά προϊόντα, κουβέρτες, παπλώματα, σεντόνια, ενδύματα και υποδήματα, είδη που είχαν καταστραφεί σε πολλά νοικοκυριά από το νερό, που μπήκε στα σπίτια τους. Τα παραπάνω είδη, όπως και πολλά απολυμαντικά προϊόντα, τα παρείχε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, ενώ να σημειώσουμε ότι μεγάλη ήταν η προσφορά τέτοιων ειδών στους πλημμυροπαθείς από Συλλόγους, επιχειρήσεις, εθελοντικές ομάδες κ.ά.

Ι.Μ. ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, μέσω των Ενοριών της, πραγματοποίησε και φέτος διανομή δεμάτων με τρόφιμα, ενισχύοντας άπορες οικογένειες και ευάλωτα νοικοκυριά. Συνολικά σε Λάρισα και Τύρναβο αναμένεται να μοιραστούν περίπου 2.000 δέματα αγάπης, τα οποία περιλαμβάνουν ζυμαρικά, όσπρια, κρέατα και άλλα. Παράλληλα συνεχίζει τη δράση της για ενίσχυση των πληττόμενων, από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, νοικοκυριών, δράση η οποία δεν έχει σταματήσει μέχρι και σήμερα. Διανεμήθηκαν, σε συνεργασία πάντα με τις Ενορίες που επλήγησαν, κλινοσκεπάσματα, ζωοτροφές και λιπάσματα σε αγρότες, κρεβάτια και στρώματα, τεχνολογικός εξοπλισμός σε σχολικές μονάδες, επιχορηγήθηκαν και επιχορηγούνται νοικοκυριά με οικονομική ενίσχυση, επισκευάστηκαν ζημιές σε Ιερούς Ναούς και Ιδρύματα της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ.ά.  Η Ιερά Μητρόπολη θα ήθελε για ακόμα μία φορά να ευχαριστήσει όσους μας συμπαραστάθηκαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο της.
ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν με συντονισμένες κινήσεις να φανούν αποτελεσματικοί στην παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που επλήγησαν. Στα τέλη του Οκτώβρη η ΠΕΔ Θεσσαλίας ανέλαβε να βοηθήσει, καθώς οι δυνάμεις των υπολοίπων ήταν μικρότερες από τις απαιτήσεις που προέκυψαν μετά τις καταστροφές.
Ο ρόλος που ανέλαβε ήταν να συνδέσει τις ανάγκες των πολιτών όλης της Θεσσαλίας με τα πρόσωπα που θα εκπροσωπούσαν κάθε Δήμο. Σε όποιον Δήμο καταγράφεται κάποια ανάγκη από συμπολίτες, ενημερώνεται η ΠΕΔ Θεσσαλίας και εκείνη με τη σειρά της, αφού τις καταγράψει, μεταφέρει σε δωρητές τις ανάγκες για να καλυφθούν άμεσα. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των συντονιστών από κάθε Δήμο. Στρώματα, κλινοσκεπάσματα, ξηρά τροφή ήταν ψηλά στη λίστα. Φυσικά δεν λείπει και η ενσυναίσθηση από την ΠΕΔ Θεσσαλίας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας. Τα ρούχα, ειδικά όταν είναι μεταχειρισμένα, αποφεύγονται να δίνονται στους πλημμυροπαθείς για ευνόητους λόγους. Αυτά οδηγούνται στην ανακύκλωση και μετατρέπονται σε κουπόνια ενίσχυσης που δίνονται προς τα νοικοκυριά.

ΥΠΑΡΧΕΙ...
Τελικά υπάρχει Άι Βασίλης, μα δεν φοράει κόκκινα. Είναι με απλό ντύσιμο, κυκλοφορεί πεζός και χαμογελάει. Πίνει καφέ και τριγυρίζει ανάμεσά μας. Είναι ο συνάνθρωπός μας. Ο συμπολίτης Λαρισαίος που δεν ξεχνάει τον συνάνθρωπο.
Οι πλημμύρες ήταν καταιγιστικές, μα η συμπόνια πιο δυνατή. Ίσως νικήσει...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass