ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ

Ο... βραχνάς του Αγίου Γεωργίου

Δημοσίευση: 05 Νοε 2014 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:58

 

 

 

Του Γιώργου Ρούστα

Σε μια καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής του Αγίου Γεωργίου Λάρισας και σε αναζήτηση λύσεων προχώρησαν οι άνθρωποι της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, οι οποίοι περιοδεύουν στις συνοικίες της αρμοδιότητάς τους, συζητώντας με τους κατοίκους.

Έτσι το βράδυ της Δευτέρας, σε μια μαζική και ουσιαστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ του Αγίου Γεωργίου, στην οδό Κάρλας, το Συμβούλιο της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Ζέβλα, παρουσία του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Σούλτη, του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Δεληγιάννη, του δημοτικού συμβούλου Κώστα Τσαούση και πολλών κατοίκων της συνοικίας τέθηκαν όλα τα προβλήματα επί τάπητος ναι αναζητήθηκαν λύσεις, τόσο στο πλαίσιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2015, όσο και στη νέα προγραμματική περίοδο 2015-2019, του ΕΣΠΑ.

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΣΕ

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ στην περιοχή της οδού Βόλου κυριάρχησαν στις παρατηρήσεις των κατοίκων, καθώς ο απέραντος σκουπιδότοπος που δημιουργήθηκε, κατά μήκος των γραμμών, σε συνδυασμό με την ηχορύπανση από τη διέλευση των τρένων και το κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για όλους.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέλευση «η οδός Βοιωτίας είναι δρόμος δίπλα από την περίφραξη των σιδηροδρομικών γραμμών, παράλληλη με αυτές. Κακή συνήθεια των Ρομά κατοίκων αυτής της οδού και όχι μόνο, είναι να πετούν ό,τι δεν χρειάζονται μέσα από την περίφραξη, στις γραμμές του τρένου.

Ενήμερο για την εικόνα αυτή ήταν και το Συμβούλιο της 3ης Δημοτικής Κοινότητος Λάρισας, το οποίο επισκέφθηκε τις γραμμές και αντίκρισε τον απέραντο σκουπιδότοπο. Όπως ανέφερε και ο κ. Ζέβλας «αναλογιζόμαστε τι εντύπωση προκαλεί στους επισκέπτες της Λάρισας, όταν στην είσοδο της πόλης ταξιδεύοντας σιδηροδρομικώς, αντικρίζουν αυτή την κατάσταση. Ο καθαρισμός της περιοχής των γραμμών θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε από τον ΟΣΕ. Θεωρούμε ότι η λύση θα δοθεί μόνο με τη σωστή περίφραξη ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων. Στη σημερινή υποτυπώδη περίφραξη στην οποία υπάρχουν πολλά ανοίγματα, μπορεί όποιος θέλει να περάσει μέσα στον χώρο των σιδηροδρομικών γραμμών με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Μια απόσταση περίπου 300 μέτρων θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να περιφραχθεί εκ νέου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ρύπανσης και αφετέρου να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές».

Μία άλλη επισήμανση των κατοίκων στη συνέλευση της οδού Κάρλας αφορούσε στο τμήμα των σιδηροδρομικών γραμμών Λάρισας-Βόλου, καθώς η περίφραξη των γραμμών σταματά εντός της κατοικημένης περιοχής με κινδύνους ατυχημάτων. Οι κάτοικοι ζητούν την επέκταση αυτής, μέχρι το τέλος της κατοικημένης περιοχής. Ακόμη πρέπει να βρεθεί λύση με τις υπόγειες διαβάσεις της οδού Κάρλας, οι οποίες είναι σχεδόν άβατες. Οι αντλίες υδάτων δεν λειτουργούν, ο φωτισμός είναι χαλασμένος κ.λ.π.

Να σημειωθεί ότι χθες το πρωί (την επομένη της συνέλευσης) το συμβούλιο της 3ης Δημοτικής Κοινότητας βρέθηκε στα γραφεία του ΟΣΕ στη Λάρισα και συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της 3ης Γραμμής Λάρισας κ. Γιώργο Στύλιο και τον υπηρεσιακό παράγοντα Βαγγ. Μάτο, στους οποίους και παρέθεσαν αναλυτικά τα παραπάνω ζητήματα. Οι εκπρόσωποι του ΟΣΕ δεσμεύτηκαν να εξετάσουν με προσοχή και άμεσα τα προωθούμενα αιτήματα της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν για την επίσπευση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση της περίφραξης και την κατασκευή ενός μικρού τοιχίου μια έκθεση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Επίσης το Συμβούλιο της 3ης Δημοτικής Κοινότητος (ΔΚ) Λάρισας, πριν την συνέλευση στο ΚΑΠΗ είχε επισκεφτεί τα σχολικά συγκροτήματα της συνοικίας και συγκεκριμένα του 7ου Γυμνασίου και 13ου Λυκείου, τα οποία συστεγάζονται με το 4ο ΕΠΑΛ, αλλά και τα 10ο και 48ο Νηπιαγωγεία που βρίσκονται επί της οδού Δωδώνης 18 στη συνοικία Λαχανόκηποι.

Στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το πρόβλημα αφορά στη δυσλειτουργία που προκύπτει μεταξύ του 13ου Λυκείου και του ΕΠΑΛ, με κυρίαρχη πρόταση να βρεθεί λύση (άλλο κτίριο) για τη μεταστέγαση του ΕΠΑΛ, με δεδομένη τη μείωση του μαθητικού δυναμικού που παρατηρείται τελευταία. Η ΔΚ δεσμεύτηκε να ενημερώσει την δημοτική αρχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως αφορά στην ακαταλληλότητα του κτιριακού συγκροτήματος, στο οποίο συστεγάζονται τα δύο νηπιαγωγεία της περιοχής. Στη συνέλευση ασκήθηκε έντονη κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία βρήκε να μισθώσει για τις ανάγκες των νηπίων ένα κτίριο, στο οποίο πριν φιλοξενούσε ένα κρεοπωλείο! Το συμβούλιο της 3ης ΔΚ γνωστοποίησε έκθεση της Υγειονομικής Επιθεώρησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην οποία αναφέρονται τα εξής προκλητικά: «Το νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ισόγειο χώρο οικοδομής. Διαθέτει δύο αίθουσες διδασκαλίας, ένα χώρο γενικής χρήσης και τους χώρους υγιεινής(αποχωρητήρια). Ο φυσικός αερισμός και φωτισμός των αιθουσών διδασκαλίας γίνεται μόνο από την είσοδό τους. Τα αποχωρητήρια έχουν διαμορφωθεί εντός της αίθουσας γενικής χρήσης, δεν φέρουν οροφή δική τους με αποτέλεσμα οι δυσοσμίες να διαχέονται εντός της αίθουσας γενικής χρήσης. Στο αποχωρητήριο των κοριτσιών και των αγοριών δεν υπήρχαν καπάκια στις λεκάνες, η βρύση ενός νιπτήρα είχε διαρροή. Η μεσοτοιχία μεταξύ των αποχωρητηρίων αγοριών και κοριτσιών είναι κατά το ήμισυ με μεταλλική πόρτα, πακτωμένη στο δάπεδο και στη μεσοτοιχία και χωρίς προθάλαμο. Υπήρχε αποχωρητήριο προσωπικού, το οποίο είχε χρήση και σαν γενική αποθήκη, διότι εκτός από τα είδη υγιεινής υπήρχαν πολλά είδη καθαρισμού, σκάλα, ντουλάπα και ηλεκτρική σκούπα. Ο αύλειος χώρος βρίσκεται στο πίσω μέρος της οικοδομής και η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μέσω σιδερένιας ράμπας. Όλη η αυλή είναι καλυμμένη με ψιλό χαλίκι, χωρίς να υπάρχει φυσική σκιά(δέντρα) ή κάποιο σκίαστρο για τους εαρινούς μήνες. Σε ένα σημείο η αυλή εφάπτεται με ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στο οποίο υπήρχαν ξερά χόρτα σκουπίδια κ.ά., γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την εμφάνιση τρωκτικών και ερπετών».

ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα επιμέρους θέματα που καταγράφηκαν στη συνέλευση είναι τα εξής: Διαμόρφωση της τάφρου (ανοικτός χάνδακας), που βρίσκεται στο γεφυράκι της οδού Βόλου, καθώς εκτός από την οπτική ρύπανση, υπάρχει και έντονη δυσοσμία από τα στάσιμα νερά. Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών είτε στην οδό Γλαφύρας, είτε στην οδό Σικελιανού, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους μαθητές των σχολείων της περιοχής. Την επανεξέταση των μονοδρομήσεων πέριξ της οδού Τριπόλεως (πίσω από το Lidl) και της παρουσίας του υπόγειου σταθμού Φυσικού Αερίου που υπάρχει σε κοινόχρηστο χώρο της περιοχής. Πιο συχνό καθαρισμό των φρεατίων και των κάδων απορριμμάτων, φύτευση δέντρων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών για τη μείωση της ηχορύπανσης και τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι προτάσεις που θα καταθέσει το Συμβούλιο της 3ης Δημοτικής Κοινότητος (ΔΚ) Λάρισας, στον Δήμο για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 είναι οι εξής: Διαμόρφωση της τάφρου σε όλο το μήκος του Αγίου Γεωργίου. Πλήρης αστικοποίηση της παλιάς εθνικής οδού (μέχρι τη συνοικία Λαχανόκηπων) και υπογείωση της οδού Βόλου πέριξ των γραμμών, στα πρότυπα της οδού Φαρσάλων.

Την νέα περίοδο (ΣΕΣ 2015-2019) να βρεθεί τρόπος (απαλλοτρίωση, κατεδάφιση παλιών κτιρίων) για να ελευθερωθούν χώροι στην πλατεία Χασιώτη, ώστε να υπάρξουν νέες εμπορικές δραστηριότητες (καφενείο, ζαχαροπλαστείο, κλπ). Πίσω από τα σχολικά συγκροτήματα στην οδό Σικελιανού (καθετή της οδού Κάρλας), σε δημοτικό οικόπεδο να δημιουργηθεί πλατεία και παιδική χαρά. Για την αποφυγή της διέλευσης βαρέων οχημάτων από την οδό Βόλου, η οποία πλέον είναι πολύ επικίνδυνη να βρεθεί τρόπος για την εκτροπή κυκλοφορίας των φορτηγών στο ύψος του Μελισσοχωρίου, μέσω Ομορφοχωρίου, στην ΠΕΟ Λάρισας-Θεσ\νίκης.

Να σημειωθεί πως η περιοδεία της 3ης Δημοτικής Κοινότητας στις συνοικίες θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στην περιοχή ΑΤΑ και ακολούθως στο Κουλούρι.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass