Ασφυκτιούν οι Παθολογικές Κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Με 125% πληρότητα - Τονίζουν γιατροί του Νοσηλευτικού Ιδρύματος - Παρατηρούν εκρηκτική αύξηση ανθεκτικών μικροβίων - Ενημερωτική εκστρατεία στη Λάρισα, για τη χρήση αντιβιοτικών

Δημοσίευση: 19 Νοε 2023 14:32

Της Λένας Κισσάβου

«Οι Παθολογικές Κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αυτήν την εποχή, έχουν υπερβεί τα όριά τους, με την πληρότητα να αγγίζει το 125%, με βαριά περιστατικά…» τόνισαν χθες, στην «Ε», γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται εκρηκτική αύξηση νέων ανθεκτικών μικροβίων, που την αποδίδουν, μεταξύ άλλων, και στα αυξανόμενα περιστατικά μεταφοράς ασθενών, από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά) στο Νοσοκομείο.


«Εκ των πραγμάτων θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο φορτίο λοιμώξεων μέσα στους χώρους τους, που απαιτεί μέγιστη προσοχή από το προσωπικό, για την ασφάλειά του και την ασφάλεια των ασθενών» αναφέρουν και εφιστούν, μεταξύ άλλων, την προσοχή στους επισκέπτες των ασθενών στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι «πρέπει να περιορίσουν τις εισόδους τους σε αυτά και να μην υπερβάλουν στις επισκέψεις των ασθενών συγγενών τους».
«Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με νέα μικρόβια, αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας πραγματοποιούνται συνεχώς εκπαιδευτικά σεμινάρια στο προσωπικό για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν» τόνισε στην «Ε» ο γιατρός, πρόεδρος της Επιτροπής Επιτήρησης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γιάννης Γκαμπράνης.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ
Τόσο ο κ. Γκαμπράνης όσο και η επιστημονική υπεύθυνη του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Άννα Κατσαφλάκα, μαζί με άλλους γιατρούς του Γ.Ν.Λ. και νοσηλευτικό προσωπικό, ενημέρωναν χθες τους Λαρισαίους για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών, σε ειδικό περίπτερο στην Κεντρική πλατεία Λάρισας, στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης που οργανώνει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και συγκεκριμένα η Επιτροπή Επιτήρησης και Ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων αυτού, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μικροβιακής Αντοχής (18-24 Νοεμβρίου).
«Οι Έλληνες συνεχίζουν να κάνουν αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, παρά το ότι εδώ και δύο χρόνια απαγορεύθηκε η χορήγησή τους από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού. Οι φαρκακοποιοί συνεχίζουν να δίνουν στους πελάτες τους αντιβιοτικά, όταν τους τα ζητούν, και ακολουθεί η συνταγή του γιατρού… Σε αυτήν την περίπτωση φταίνε όλοι…» δήλωσε ο κ. Γκαμπράνης, σημειώνοντας πως «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι στις ιώσεις δεν βοηθούν τα αντιβιοτικά».
«Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη διαχρονική απειλή για τη δημόσια υγεία, γιατί η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην είναι σε θέση να θεραπεύσει λοιμώξεις από κοινά βακτήρια» κατέληξε ο γιατρός.
Η Επιτροπή Επιτήρησης και Ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων αυτού οργανώνει σειρά δράσεων, για να μεταδώσει το μήνυμα της σωστής χρήσης των αντιβιοτικών, της τήρησης των κατάλληλων μέτρων υγιεινής και των σοβαρών επιπτώσεων των πολυανθεκτικών μικροβίων στην υγεία των νοσηλευόμενων ασθενών.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας, αύριο Δευτέρα, επαγγελματίες υγείας του Γ.Ν. Λάρισας θα βρίσκονται στην Κεντρική πλατεία Λάρισας, τις ώρες στις 18:00 - 21:00.
Μεθαύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 13:00 στο αμφιθέατρο του Γ.Ν. Λάρισας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ταυτότητας των πολυανθεκτικών μικροβιών σε επαγγελματίες υγείας, από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Γ.Ν. Λάρισας, με θέμα «Γνωρίζονας του εχθρούς μας».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας του νοσοκομείου, σχετικά με τον έλεγχο και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass