Διστακτικοί οι Λαρισαίοι για τα καυσόξυλα

*ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟ *ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ *ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ, ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΟΥΡΝΤΕΝΑΣ

Δημοσίευση: 11 Νοε 2023 13:10

Του Κώστα Γκιάστα
Διστακτικοί εμφανίζονται στην αγορά και στην προμήθεια των καυσόξυλων μέχρι στιγμής οι Λαρισαίοι πολίτες, καθώς περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις τιμές τόσο του αερίου όσο και του πετρελαίου με σκοπό να επιλέξουν την πιο φθηνή επιλογή θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα.

Αυτό εξηγεί στην «Ε» ο έμπορος ξυλείας κ. Μάριος Μπουρντένας, ο οποίος κάνει λόγο για μια πολύ διαφορετική χρονιά που δεν έχει καμία σχέση με την περσινή στην οποία η πώληση καυσόξυλων έφτασε πολύ ψηλά.
Βέβαια, μέχρι στιγμής οι καλές θερμοκρασίες που επικρατούν βοηθούν όλους να είναι λίγο πιο χαλαροί, με αποτέλεσμα ο μεγάλος όγκος εργασίας να ξεκινήσει με τα πρώτα κρύα. Οι τιμές είναι σε λογικά επίπεδα, ενώ ό,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι από την ελληνική επικράτεια σύμφωνα με τον ίδιο.
Πιο αναλυτικά: «Αυτή τη στιγμή οι τιμές είναι σχετικά καλές. Το κυβικό στην χύδην κατάσταση είναι περίπου στα 90 ευρώ, ενώ στην κατηγορία του στοιβαχτού, εκεί δηλαδή που τα κενά είναι λιγότερα, ανάμεσα στα ξύλα πωλούνται στα 110 ευρώ το κυβικό» εξηγεί ο Λαρισαίος έμπορος καυσόξυλων, με τις προτιμήσεις των πολιτών να είναι κυρίως μεταξύ οξιάς και δρυός, ενώ ακολουθούν δέντρα, αμυγδαλιές και ελιές, με τις τιμές να αλλάζουν.
Οι πρώτες προμήθειες, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκίνησαν από το καλοκαίρι με τους προνοητικούς να ετοιμάζονται για τον χειμώνα. «Η δουλειά πήγε καλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θέλησαν να προετοιμαστούν από νωρίς. Έτσι ώστε να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή».
Όμως, φυσικά, η πλειοψηφία δεν ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία και μοιραία μετά η δουλειά σταμάτησε να έχει τέτοια ροή. Ο κόσμος βλέποντας τις αυξήσεις να ακολουθεί η μία την άλλη αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αγορές, τουλάχιστον καυσόξυλων, θέλοντας προφανώς να εκτιμήσει την κατάσταση.
«Είναι λογικό ο κόσμος να ψάχνει τις καλύτερες λύσεις και τις πιο φθηνές για τη θέρμανση. Με τις αυξήσεις σε όλα να είναι μεγάλες και τους μισθούς να μην έχουν ανάλογη πορεία, όλοι προσπαθούν να κάνουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων. Έτσι λοιπόν εμφανίζονται διστακτικοί αυτό το διάστημα με σκοπό να ελέγξουν πρώτα πώς θα είναι τα πράγματα με τις τιμές τόσο του αερίου όσο και του πετρελαίου» σημειώνει ο κ. Μπουρντένας.
Εν συγκρίσει πάντως με την περσινή χρονιά, η φετινή κατάσταση δεν είναι καθόλου όμοια, καθώς παρατηρεί πως δύσκολα θα επαναληφθεί η ζήτηση του προηγούμενου χειμώνα. Βέβαια, όπως υποστηρίζει, σημαντικό ρόλο παίζει και το ότι έχει μειωθεί και η εισαγωγή καυσόξυλων από τη γειτονική Βουλγαρία εξαιτίας μιας σειράς λόγων.
«Ό,τι ξύλο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Λάρισας σε συντριπτικό ποσοστό είναι από Γρεβενά, Πήλιο και Όλυμπο» σημειώνει, λέγοντας πως η ροή βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Η ΚΥΑ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023 και 2024 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, μέσω της οποίας καθορίζονται οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος. Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και όσοι επέλεξαν τα καυσόξυλα για τη θέρμανση του σπιτιού τους τον χειμώνα.
Σύμφωνα με την απόφαση, όπως αναφέρεται στο dasarxeio.com, κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.
Επισημαίνεται ότι κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.
Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από τη 13η Οκτωβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία άρχεται η διάθεσή του.
Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων. Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
Έως την 22η Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.
Έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2024.
Έως την 30ή Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2024.
Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100 έως και 80 ευρώ. Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της ΚΥΑ, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1), το ως άνω υπολογιζόμενο ύψος του επιδόματος, προσαυξάνεται κατά ποσοστό εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass