Ζητούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ «ΤΑΚΗ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥ»

Δημοσίευση: 09 Νοε 2023 13:08

Συγκέντρωση στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας πραγματοποίησαν χθες το πρωί μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης που έγινε σε όλη την Ελλάδα.

Βασικά αιτήματα της απεργίας ήταν η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο έχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη αλλά τους λείπουν ένσημα, η λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, η κήρυξη της κλαδικής ΣΣΕ ως υποχρεωτικής, η υπογραφή εργοταξιακών ΣΣΕ και η καταβολή επιδόματος στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους. Στην απεργία συμμετείχαν και μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Λάρισας, Δημήτρης Τζιμούλης, που ήταν κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, εξήγησε μεταξύ άλλων πως ο λόγος της απεργίας είναι γιατί τα προβλήματα είναι οξυμένα, παρά την ανάπτυξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κλάδο και τη μεγάλη κερδοφορία των κατασκευαστών, που το κέρδος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
«Τα μεροκάματά μας εξανεμίζονται με την ακρίβεια που υπάρχει σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στο νερό, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα. Ενώ τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης οι εργοδότες δεν συζητούσαν καν για υπογραφή ΣΣΕ και το μεροκάματα είχαν πιάσει πάτο, στην πορεία όμως ξεκίνησε μια σχετική ανάκαμψη στο κλάδο, αυξήθηκαν τα μεροκάματα, διαμορφώθηκαν άλλες συνθήκες, άρχισαν να γίνονται έργα, να θέλουν τεχνικά χέρια για να γίνουν τα έργα τους και έτσι αναγκάστηκαν να υπογράψουν με την Ομοσπονδία μας ΚΣΣΕ, μετά από 13 χρόνια.
Φυσικά η εργοδοσία κάνει ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί η σύμβαση, θα επικαλεστεί διάφορες δικαιολογίες, να παραμείνει η προηγούμενη κατάσταση, να τρέχουμε στα ΚΕΠ και να υπογράφουμε με βάση την ΕΓΣΣΕ των εργατοτεχνιτών με λιγότερες 3ετίες, να παζαρεύουμε τα ένσημά μας, να μας τα πετσοκόβουν, να μας τα κλέβουν, να τα πουλάνε στον συνάδελφο που τα έχει δουλέψει, να μην μπορούμε να συμπληρώσουμε τα απαιτούμενα ένσημα, για ασφάλεια, για το εποχικό επίδομα, για σύνταξη. Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση να κάνει υποχρεωτική για όλο το, κλάδο τη ΣΣΕ που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία μας το 2021, δεν μπορεί άλλο μεροκάματο να παίρνουμε στο χέρι και λιγότερο να υπογράφουμε ότι παίρνουμε στην υπεύθυνη δήλωση στα ΚΕΠ, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το κλέψιμο, δεν το ανεχόμαστε πια! Απαιτούμε ημέρα και ένσημο με αυτό που πραγματικά παίρνουμε στο χέρι, αυτό είναι πραγματικά η εφαρμογή της ΣΣΕ.
Μετράμε το σύνολο των ενσήμων και τα χρόνια που απαιτούνται για να βγούμε στη σύνταξη και ζούμε με τον φόβο ότι θα συμπληρώσουμε τα χρόνια και δεν θα μπορούμε να πάρουμε σύνταξη.
Ή όταν πάρουμε σύνταξη αυτή να είναι σύνταξη πείνας» κι έφερε ως παράδειγμα πολλούς συναδέλφους του «που συμπλήρωσαν τα χρόνια και δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα λόγω δεκαετούς κρίσης, ήμασταν άνεργοι, ανασφάλιστοι, δεν φταίμε εμείς για αυτό».
Τέλος σημείωσε πως «πριν από ενάμιση μήνα η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε την 13ωρη εργασία σε 2 εργοδότες, να μην πληρώνουν τις υπερωρίες. Την 6ήμερη εργασία, μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους. Φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού το 7ωρο, το 5μερο, το 35ωρο, γιατί με τα μέσα παραγωγής σήμερα η παραγωγικότητα τις εργασίες έχει ανέβει κατακόρυφα. Και υπάρχει ο κίνδυνος να μας κόψουν το 20% από την προσαύξηση του ενσήμου».
Χαιρετισμό απηύθυναν τόσο ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλίας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών κ. Θανάσης Παππάς όσο και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων του παραρτήματος Τυρνάβου κ. Γιώργος Κιτσούλης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «πηγή του προβλήματος είναι το κέρδος των λίγων». Απ’ όλους τους ομιλητές εκφράστηκε η συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό.
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass