«ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ» Η ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, Η ΕΦΑΛΑΡ

Στις προθήκες το νέο Μουσείο της Λάρισας

Δημοσίευση: 01 Νοε 2014 9:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:51

Η αρχαιολογία προχωρά. Κι όχι μόνο στην Αμφίπολη. Στη Λάρισα κι εκτός του Αρχαίου Θεάτρου, ένα άλλα μεγάλο αρχαιολογικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι εργασίες συνεχίζονται για την εγκατάσταση των εκθεμάτων στο νέο μουσείο της πόλης στο Μεζούρλο, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Στη «σκιά» αυτών των εργασιών, ολοκληρώθηκε στη Λάρισα και σε όλη την Ελλάδα, η ενοποίηση των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Από τις 29 Οκτωβρίου, υφίσταται πλέον η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (ΕΦΑΛΑΡ) και είπαν «αντίο» ΙΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων καθώς και Ζ’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μετά από δεκαετίες παρουσίας στη Λάρισα (Πιο παλιά ήταν η ΙΕ’ ΕΠΚΑ, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70).

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ

Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας στον λόφο του Μεζούρλου, όλα δείχνουν ότι η μεγάλη περιπέτεια δημιουργίας νέου μουσείου στη Λάρισα, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80, φτάνει στο τέλος. Όλα δείχνουν, με βάση και τις πυρετώδεις εργασίες που γίνονται στην κύρια αίθουσα του μουσείου, ότι αυτό θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του, γύρω στον Ιούνιο του 2015.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που θα ανάψουν όταν έρθει η ώρα, ομάδα επιστημόνων και ειδικών, εργάζεται αδιάκοπα και μεθοδικά, για να στήσει τα εκθέματα στις βιτρίνες τους. Όλες οι ιστορικές φάσεις κατοίκησης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, θα έχουν τη θέση τους μέσα στο μουσείο. Τα ευρήματα, «ων ουκ έστιν αριθμός». Ξεκίνησαν με παλαιοντολογία και οστά μεγάλων ζώων, που βρέθηκαν, κυρίως γύρω από τις όχθες του Πηνειού...

Οι εκπλήξεις που ετοιμάζονται, για τους επισκέπτες, πολλές. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά εκθέματα θα είναι ακόμα και ατόφιες ταφές, όπως ακριβώς βρέθηκαν! Ολόκληρος βυζαντινός ναός (!), που ήδη άρχισε να αναπαρίσταται, θα βρίσκεται στο βυζαντινό τμήμα του μουσείου, με ξυλόγλυπτο τέμπλο από την Παναγία Πολυδενδρίου, τοιχογραφίες και εικόνες. Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι τελευταίες δημοπρασίες για τα μικρά βάθρα στις προθήκες και σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για το εποπτικό υλικό, με τα γραφικά για τα ενημερωτικά κείμενα. Οι εργασίες γίνονται κατά ενότητες, από ξεχωριστές ομάδες.

Η ΕΦΑΛΑΡ

Η ενοποίηση των αρχαιολογικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα είναι γεγονός και στη Λάρισα, ξεκίνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (ΕΦΑΛΑΡ). Διευθύντρια είναι η κ. Ανθή Μπάτζιου- Ευσταθίου, μέχρι τώρα προϊσταμένη της ΙΕ’ ΕΠΚΑ και προϊστάμενοι αρχαιοτήτων ο κ. Γεώργιος Τουφεξής και βυζαντινών αρχαιοτήτων η κ. Σταυρούλα Σδρόλια έως τώρα προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Μια νέα αρχή, που για τη Λάρισα βρίσκει την υπηρεσία στους άνετους χώρους του μουσείου στο Μεζούρλο, όπου ήδη συστεγάζονταν οι δύο αρχαιολογικές υπηρεσίες και συνεργάζονται για το στήσιμο του νέου μουσείου.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass