«Λουκέτο» σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα

ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ «ΑΣΤΕΡΙΑ» ΚΑΙ «ΚΛΕΙΔΙΑ» -ΝΙΚ. ΣΑΡΟΥΚΟΣ: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ 60% ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ, ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ … -ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2023 13:30

Της Λένας Κισσάβου

Με λουκέτο απειλούνται ξενοδοχεία, τόσο στην Π.Ε. Λάρισας όσο και σε όλη την επικράτεια, εάν δε συμμορφωθούν με την υποχρεωτική έκδοση Πιστοποιητικού Κατάταξης (αστεριών), το οποίο έχει αμελήσει ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών τους.

Συγκεκριμένα στην Π.Ε. Λάρισας, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, στην έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού έχει προχωρήσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό ξενοδοχείων, περίπου το 60%, ενώ τραγική εμφανίζεται η κατάσταση για την ίδια υποχρέωση, στα τουριστικά καταλύματα ενοικιαζόμενων δωματίων στον Νομό Λάρισας, όπου έχει ανταποκριθεί μόνο το 1/3 του συνόλου τους.
«Από το 2015, που τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός νόμος, μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί πολλές παρατάσεις σε ξενοδόχους και αντίστοιχα σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων ενοικιαζόμενων δωματίων, για την έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης. Για τους ξενοδόχους έχει ανακοινωθεί τελευταία προειδοποίηση, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2024, για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων αναμένεται να εκδοθεί τέταρτη παράταση (για κλειδιά), η οποία εκτιμώ πως αντίστοιχα θα είναι και η τελευταία...» δηλώνει στην «Ε» ο προϊστάμενος Ελέγχου, Επιθεωρήσεων και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Νικόλαος Σαρούκος.
Πιο συγκεκριμένα, για τους ξενοδόχους σημείωσε: «Δόθηκε τελευταία παράταση ενός έτους για την έκδοση του Πιστοποιητικού Κατάταξης 31.10.2024 (περιορισμένης ωστόσο ισχύος, υπέρ τριετίας και όχι πενταετίας). Όσοι προχώρησαν στην έκδοση του Πιστοποιητικού έως την 31.12.2020, λαμβάνουν «bonus» για τέσσερα χρόνια.
Τα ξενοδοχεία που μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2024, δεν θα έχουν λάβει πιστοποιητικό κατάταξης, θα απειλούνται με λουκέτο, καθώς δεν θα έχει καμία ισχύ η άδεια λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του σχετικού νόμου, που δημοσιεύθηκαν προχθές σε ΦΕΚ, στο άρθρο 10, αναφέρονται τα εξής: «Το πιστοποιητικό κατάταξης έχει διάρκεια πέντε έτη. Μετά τη λήξη της πενταετίας από την κατάταξη των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων, ο φορέας εκμετάλλευσης της επιχείρησης υποχρεούται να τηρεί στο αρχείο της επιχείρησης πιστοποιητικό ανανέωσης της κατάταξης, σύμφωνα με τις ισχύουσες λειτουργικές προδιαγραφές και για τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, σύμφωνα με τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους.
Η προθεσμία κατάταξης των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι τις 31.10.2024. Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας, η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού κατάταξης από τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος κατά τις κείμενες διατάξεις. Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων έχει εκδοθεί έως τις 31.12.2020, η διάρκεια ισχύος του θα είναι πέντε έτη.
Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων εκδοθεί από 1.1.2021 έως 31.10.2024, η διάρκεια ισχύος του θα είναι τρία έτη. Για τα καταλύματα που έχουν καταταγεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού έως τις 31.12.2020, η ισχύς του πιστοποιητικού κατάταξης παρατείνεται για τέσσερα έτη από τη λήξη του και για εκείνα που έχουν καταταγεί από 1.1.2021 έως 31.12.2023 παρατείνεται για τρία χρόνια από τη λήξη του».
ΧΩΡΙΣ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΤΟ 70% ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ
«Το 70% των καταλυμάτων ενοικιαζόμενων δωματίων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, δεν έχει εκδώσει πιστοποιητικό κατάταξης (κλειδιά). Είναι συντριπτικό ποσοστό...» δήλωσε ο κ. Σαρούκος.
Σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις του σχετικού νόμου, αντίστοιχα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ισχύουν τα εξής: «Η προθεσμία κατάταξης των καταλυμάτων τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 31.12.2023. Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας, η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού κατάταξης ή γνωστοποίησης λειτουργίας καταλύματος χωρίς κατηγορία κλειδιών, από τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος κατά τις κείμενες διατάξεις. Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων εκδοθεί έως τις 31.12.2022, η διάρκεια ισχύος του θα είναι πέντε έτη. Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων εκδοθεί από την 1.1.2023 έως τις 31.12.2023, η διάρκεια ισχύος του θα είναι τρία έτη. Για τα καταλύματα που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού έχουν καταταγεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η ισχύς του πιστοποιητικού κατάταξης παρατείνεται για τρία έτη από τη λήξη του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass