Ο Αγιος Θωμάς περιμένει ένα… θαύμα

ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ - ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΩΔΥΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΚΛ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2023 13:01

Του Κώστα Γκιάστα

Πριν από κάποια χρόνια, η ανοικοδόμηση στον Άγιο Θωμά ήταν εντυπωσιακά μεγάλη. Πολυώροφες οικοδομές με δεκάδες διαμερίσματα εμφανίστηκαν σε λίγο χρόνο και με προσιτές τιμές έδιναν την ευκαιρία σε πολλά ζευγάρια και οικογένειες να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Να αποκτήσουν δηλαδή το δικό τους σπίτι.

Την ίδια ώρα, πολλά ήταν και τα διαμερίσματα που νοικιάστηκαν σε καλές τιμές τόσο από φοιτητές -καθώς βοηθούσε η κοντινή απόσταση του πρώην ΤΕΙ- όσο και από εργαζόμενους λόγω των χαμηλότερων τιμών εν συγκρίσει με άλλες περιοχές. Αυτό προκάλεσε έναν πολλαπλασιασμό στον αριθμό των κατοίκων, με αποτέλεσμα να φέρει και μεγάλο αριθμό καταστημάτων με τη σειρά του.
Η ιδανική ευκαιρία όμως, φαίνεται πως άλλαξε πρόσωπο, καθώς αποδείχθηκε… άνθρακες ο θησαυρός. Ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής του Αγίου Θωμά και ένα μικρό τμήμα της Φιλιππούπολης (κοντά στη ΔΕΥΑΛ) πλημμύρισε και άφησε τους κατοίκους της μ’ ένα μεγάλο τραύμα το οποίο καλούνται να διαχειριστούν.
Η εικόνα, ενάμισι μήνα μετά τις πλημμύρες, είναι εμφανώς καλύτερη από τις περασμένες εβδομάδες. Όμως, ακόμη και σήμερα, τα σημάδια της καταστροφής είναι εμφανή και ίσως να κάνουν καιρό για να αλλάξει αυτό.
Η κ. Λίτσα Γούναρη είναι κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών. Εξηγεί στην «Ε» πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. «Βασικά δεν έχουν πάρει χρήματα όλοι. Πήραν λίγοι και υπάρχουν σπίτια που δεν κατοικούνται και οι άνθρωποι νοικιάζουν αλλού και δεν έχουν πάρει ούτε επίδομα ενοικίου φυσικά» λέει, και δίνει μια τρομακτική διάσταση. «Αυτό το ποσό των 6.600 ίσως δεν είναι μόνο για οικοσκευές, αλλά και για επισκευαστικές εργασίες. Θα πρέπει να γίνει γνωστό στον κόσμο πως ενδέχεται να πάρουν μόνο αυτά τα χρήματα, καθώς δεν έχουμε πληροφορία για άλλη ενίσχυση» και προσθέτει πως δεν υπάρχει άλλη ενημέρωση σχετικά, ενώ στο παρελθόν τα παραδείγματα από άλλες καταστροφές είναι απογοητευτικά.
Μεγάλο ζήτημα υπάρχει με την κατάσταση των δρόμων, καθώς οι περισσότεροι έχουν υποστεί καθιζήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για οδηγούς, όπως λέει, και τονίζει πως δεν υπήρξε στήριξη από τον δήμο, καθώς «εκτός από μία ημέρα που μοίρασαν από μια σακούλα με καθαριστικά και ξηρά τροφή δεν είχαμε άλλη ένδειξη αλληλεγγύης», ενώ σημειώνει πως σταμάτησαν και τα συσσίτια «με τη λογική πως μαγειρεύουμε. Όμως υπάρχουν άτομα που δεν γύρισαν στα σπίτια τους ούτε και στις κουζίνες τους…».
Κάνει λόγο για έλλειψη ψεκασμού και απεντόμωσης, ενώ μιλάει και για το πρόβλημα που υπήρχε με τους υπονόμους που δεν ήταν συνδεδεμένοι με το δίκτυο. «Δεν μπορούσε να τους δεχθεί ο Βιολογικός, καθώς έχουμε την πληροφόρηση πως οριακά διαχειρίζονταν τα λύματα του δικτύου» κάνοντας λόγο για αφόρητη πλέον μυρωδιά.
Στέκεται στο ότι αναζητούν έναν χώρο στις Εργατικές Κατοικίες για να μπορεί η προσφορά και αναζήτηση βοήθειας να έχει πιο σταθερό ρυθμό και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Ο κ. Βάιος Ευαγγέλου είναι κάτοικος της περιοχής και εκλεγμένος σύμβουλος του διαμερίσματος. Εξηγεί στην «Ε» πως το μεγάλο πρόβλημα του κόσμου αυτήν τη στιγμή, τόσο των κατοίκων όσο και των επαγγελματιών, είναι το γεγονός πως δεν έχουν πάρει χρήματα και αδυνατούν να ξεκινήσουν τις όποιες εργασίες. «Όχι ότι αυτά τα χρήματα θα φτάσουν, καθώς πλέον οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες για όλους με τη ζημιά που έχουμε πάθει» λέει και σημειώνει πως και οι δρόμοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
«Έχει βέβαια ρίξει ο Δήμος πίσσα και άλλο υλικό, αλλά αυτό είναι κάτι προσωρινό. Αυτό που περιμένουμε είναι το έργο της ΔΕΥΑΛ για την αντικατάσταση δικτύου που περιλαμβάνει και το οδόστρωμα». Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν φύγει από τα σπίτια τους και περιμένουν με μεγάλη αγωνία το επίδομα ενοικίου.
ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΜΕ…
Χθες μάλιστα παρατέθηκε και σχετική συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκε και μια ακόμα πλημμυροπαθούσα από τη συγκεκριμένη περιοχή. Η κ. Ζωή Ούντρια υπέστη μεγάλη ζημιά, μα εξήγησε πως δεν είναι η μόνη, αλλά εκατοντάδες ακόμα συμπολίτες είχαν την ίδια εικόνα στα σπίτια τους και τα υπόγειά τους.
«Εγώ γεννήθηκα εκεί. Δεν πλημμυρίσαμε ποτέ. Είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίσαμε και το νερό ήρθε από το Χατζηχαλάρ. Πάθαμε μεγάλη ζημιά πολλοί κάτοικοι» εξηγώντας πως καταστράφηκαν ισόγεια, υπόγεια, ασανσέρ και φυσικά αποθήκες στις οποίες είχαν πολλά πράγματα του νοικοκυριού.
«Μια πενταμελής οικογένεια δίπλα μας έχει ανοιχτά τα παράθυρα τόσο καιρό. Δεν έχει έρθει κάποιος να πλύνει τους δρόμους. Η μόνη βοήθεια ήταν από το ΕΚΛ. Περπατάς στους δρόμους και έχει μια μυρωδιά. Αυτό πρέπει να το δει η Υγειονομική Περιφέρεια» υπογράμμισε.
«ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ»
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΕΚΛ κάλεσε τον κόσμο όλων των περιοχών «να μην επιτρέψουμε να ξεχαστεί όλο αυτό που έγινε και να απαιτήσουμε όλα τα μέτρα για την επιβίωσή μας».
«Ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει γίνει κυρίως από τον ίδιο τον κόσμο και την αλληλεγγύη του υπόλοιπου λαού και πολύ λίγο από την κρατική αρωγή. Νερά που αντλήθηκαν, σπίτια και χώροι που καθαρίστηκαν γίνονται με τις πλάτες των ίδιων των πληγέντων. Ουσιαστικά μόνοι τους παλεύουν αυτήν την κατάσταση».
Επίσης, στάθηκε και στους εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς αναστολής «οι οποίοι όχι μόνο είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με 534 ευρώ τον μήνα, αλλά έως τώρα δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή, με τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις να τρέχουν. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση, εγκύκλιος που να λέει πότε αυτό θα γίνει».
Είναι ώρα, είπε, να δυναμώσουμε τον αγώνα, καθώς όπως ανέφερε πρόκειται για αγώνα επιβίωσης.
Από την πλευρά της κ. Μαρία Μπούσιου, που είναι κάτοικος Κουλουρίου, τόνισε πως έχουν μεγάλες καταστροφές σε χωράφια και σπίτια κάποια εκ των οποίων γκρεμίστηκαν. Η ίδια δεν μένει εκεί, αφού ακόμη δεν έχει στεγνώσει το σπίτι της. Μάλιστα, σημείωσε πως κανένας δεν ήρθε να τους βοηθήσει, ενώ κανένας δεν είχε καθαρίσει τα κανάλια και δεν εκβάθυνε την κοίτη του ποταμού.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

 

 

EKL_PLHMMYRES1.jpgΤο σημερινό πρόγραμμα διανομής βοήθειας από το ΕΚΛ έχει ως εξής:
Στο Κουλούρι στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
Στη Γιάννουλη στις 10 π.μ. στην πλατεία των παλαιών Εργατικών Κατοικιών, καθώς επίσης και στων νέων Εργατικών Κατοικιών σε συνεργασία με την Επιτροπή Πληγέντων της περιοχής.
Στη Φαλάνη στις 9:30 π.μ. στην οδό Περραιβίας 23 σε συνεργασία με την Επιτροπή Πληγέντων Φαλάνης
Στη Ν. Σμύρνη στις 11 π.μ. στην οδό Αετολόφου και Κυρηνείας σε συνεργασία με την Επιτροπή της Ν. Σμύρνης.
Στον Άγιο Θωμά στις:
11 π.μ. στην οδό Αργυρακούλη 75 στο φαρμακείο Αλίκη Πολυζωίδη
11:30 π.μ. στην Παιδική Χαρά στην οδό Θεοπόμπου
Στη Φιλιππούπολη στις 12:30 μ.μ. στην οδό Ελευθερίας και Αλωπεκής σε συνεργασία με την Επιτροπή Πληγέντων του Αγίου Θωμά.
Στην περιοχή του ΑΤΑ στις 11:30 π.μ. στο σημείο επί της οδού Ελευθερίου, στη διασταύρωση της Οδού Αγιάς με τις σιδηροδρομικές γραμμές σε συνεργασία με την Επιτροπή Πλημμυροπαθών της συνοικίας.
Διανομή επίσης θα γίνει και στα χωριά Νίκη & Σωτήριο το μεσημέρι.

-----------

ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΕΚΛ

*Να εξασφαλιστεί με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών, η τροφή και υγειονομική περίθαλψη.
* Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Να γίνουν άμεσα ψεκασμοί, απολυμάνσεις εσωτερικά των οικοδομών και των εξωτερικών χώρων από δήμο, περιφέρεια, κυβέρνηση. Να υπάρξει άμεσος καθαρισμός των εξωτερικών χώρων των οικισμών στις πλημμυρισμένες συνοικίες. Να γίνουν με οργανωμένο τρόπο εμβολιασμοί για τέτανο και τεστ αντισωμάτων για ηπατίτιδα Α, σε όσους ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα νερά.
* Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλότητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κ.α.) από υγειονομική και τεχνική άποψη και να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια δομές όπως το ΤΟΜΥ, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο Εργ. Κατοικιών Γιάννουλης, οι δομές υγείας κι εκπαίδευσης που έχουν πληγεί.
* Να υπάρξει άμεση, ακριβής καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, οχήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κ.λπ.
* Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις. Να δοθεί άμεσα 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη.
* Να υπάρξει άμεση χορήγηση ειδικού βοηθήματος τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
* Για τους εργαζόμενους. Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή! Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται σε πλημμυροπαθείς εργαζόμενους. Να καταβληθεί άμεσα η αποζημίωση για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή. Η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.
* Για αυτοπασχολούμενους & αγρότες. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες αγρότες, επαγγελματίες κ.ά. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
* Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.λπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
* Άμεσος ενδελεχής έλεγχος στατικής επάρκειας όλων των οικιών και κτιριακών υποδομών.
* Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη της κυβέρνησης-δήμου-περιφέρειας για όλες τις περιοχές που επλήγησαν (Εργατικές Γιάννουλης, Αγ. Θωμά, Ν. Σμύρνης, Αγ. Γεώργιου, Οδ. Βόλου, Ιπποκράτη) και συνολικότερα στην πόλη, καθώς και περιοχές όπως Φαλάνη κ.ά. Να γίνει αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός του δικτύου όμβριων υδάτων της πόλης.
* Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

-----------

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το ΕΚΛ, θα γίνει συλλαλητήριο την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, 7:00 μ.μ. στην Κεντρική πλατεία με διαμαρτυρία σε Περιφέρεια και Δήμο. Εξάλλου, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 29/10 συναυλία αλληλεγγύης, στις 6:00 μ.μ., στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, με γνωστούς καλλιτέχνες όπως Γιώτα Νέγκα, Μανώλη Φάμελλο, BAB CORO κα και δεκάδες άλλους γνωστούς καλλιτέχνες της περιοχής μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass