Ληστεία στα Αμπελάκια

Δημοσίευση: 29 Οκτ 2014 13:22 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:45

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, 75χρονος Αμπελακιώτης ο οποίος έπεσε θύμα άνανδρων ληστών που αναζητούσαν χρήματα.

Οι δυο ληστές εισέβαλαν, χθες τα ξημερώματα στο σπίτι ηλικιωμένων στα Αμπελάκια και απαιτώντας χρήματα, γρονθοκόπησαν τον 75χρονο τραυματίζοντάς τον σοβαρά, «του παραμόρφωσαν το πρόσωπο από τα χτυπήματα» όπως σημείωνε γιατρός στην «Ε», όπως γρονθοκόπησαν και την 72χρονη σύζυγό του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο ΠΝΛ αλλά σε καλύτερη κατάσταση, εκτός κινδύνου.

Η χθεσινή ληστεία σε βάρος ηλικιωμένων είναι η δεύτερη που καταγράφεται φέτος, αφού τον περασμένο Μάρτιο άγνωστοι δράστες εισέβαλλαν στο σπίτι του 76χρονου συνταξιούχου αγρότη Χρήστου Καϊσούδη, στη Νέα Λεύκη. Τον οποίο επίσης γρονθοκόπησαν μπροστά στην κατάκοιτη μάνα του, με αποτέλεσμα ο άτυχος 76χρονος να καταλήξει λίγες ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο, υποκύπτοντας στα τραύματά του.

 

Στη Νέα Λεύκη επίσης, πριν από δυο χρόνια άγνωστοι δράστες πάλι με σκοπό τη ληστεία, γρονθοκόπησαν ηλικιωμένο ενώ θύμα ληστείας έπεσε το περασμένο καλοκαίρι ηλικιωμένος και στο Κουτσόχερο.

Η απροστάτευτη από την ΕΛ.ΑΣ. ύπαιθρος αποτελεί κοινό μυστικό για την κεντρική ηγεσία της αστυνομίας η οποία κρύβει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», εστιάζοντας στην εκπλήρωση των λεγόμενων στόχων (δεικτών) δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα σε αλλότρια καθήκοντα, όπως μεταξύ άλλων η τήρηση της τάξης στις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις με την αναίτια απασχόληση εκατοντάδων αστυνομικών τα Σαββατοκύριακα και όχι μόνο, τη φύλαξη «σταθερών στόχων», όπως πολιτικά γραφεία κυρίως βουλευτών ή ακόμη και μνημεία και,  τις παρακολουθήσεις συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας, αφήνοντας ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα την προστασία του πολίτη.

Είναι χαρακτηριστικό όπως σημειώνουν αστυνομικοί στην «Ε» ότι «πρακτικά είναι αδύνατον το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Λάρισας, διαθέτοντας ένα περιπολικό, να αστυνομεύσει μια τέτοια περιοχή από τα Αμπελάκια έως το Κουτσόχερο, από το Μεγ. Μοναστήρι έως τη Χαρά»!  

ΛΗΣΤΕΙΑ

Οι δράστες της χθεσινής ληστείας στα Αμεπλάκια, έδρασαν πανομοιότυπα όπως στις δυο ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων στη Νέα Λεύκη. Εκτιμώντας πως τα θύματά τους έχουν χρήματα, γρονθοκοπούν ανελέητα ανήμπορους γέροντες ειδικά όταν τα θύματά τους απαντούν αρνητικά στο ερώτημά τους «που είναι τα χρήματα;».

Χθες λοιπόν, μετά τη μια τα ξημερώματα, οι δυο ληστές εισέβαλαν στο σπίτι από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα και «έπιασαν στον ύπνο» τον 75χρονο και την 72χρονη σύζυγό του στο ισόγειο. Οι δράστες φορώντας ολοπρόσωπες κουκούλες για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, έδεσαν τους δυο ηλικιωμένους, του φίμωσαν και άρχισαν να τους χτυπούν, ψάχνοντας – σύμφωνα με πληροφορίες - το ανύπαρκτο τελικά χρηματοκιβώτιο, που πίστευαν πως υπάρχει στο σπίτι.

Ο 75χρονος με βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν, παρότι ανήμπορος και δεμένος, δεχόταν τα άνανδρα χτυπήματα των ληστών που είχαν ως αποτέλεσμα να του «παραμορφώσουν το πρόσωπο» του 75χρονου όπως σημείωσε στην «Ε» γιατρός του ΠΝΛ.

Οι δράστες «έσκαψαν» στην κυριολεξία το σπίτι των δυο ηλικιωμένων αναζητώντας χρήματα για να κλέψουν τελικά περί τα 2.500 ευρώ περίπου όπως, χρυσαφικά και κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας. Εγκαταλείποντας αιμόφυρτο τον 75χρονο, οι δράστες φεύγοντας έκοψαν τα καλώδια της σταθερής τηλεφωνίας και έκλεψαν επίσης δύο κινητά τηλέφωνα αλλά και τα κλειδιά αυτοκινήτου του 75χρονου.

Μετά από ώρα η 72χρονη σύζυγός του, «κατάφερε να λυθεί και να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονες» όπως σημειώνει στην «Ε» σύμφωνα με μαρτυρίες, ο συγχωριανός των θυμάτων Αστ. Ζαχαριάδης. Το γεγονός συγκλόνισε τους ελάχιστους κατοίκους της ορεινής κοινότητας με τον κ. Δερβένη να παρατηρεί πως «για πρώτη φορά συνέβη κάτι τέτοιο στο χωριό μας» με συγχωριανούς να απορούν επίσης με τη βιαιότητα των δραστών.

Ο 75χρονος μεταφέρθηκε στη Νευροχειρουργική Κλινική του ΠΝΛ όπου λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Νοσηλευόμενη παραμένει στο ΠΝΛ και η 72χρονη σύζυγός του αλλά σε καλύτερη κατάσταση, εκτός κινδύνου.

ΕΡΕΥΝΕΣ

Για το ίδιο θέμα από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε χθες πως «σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών που διέπραξαν ληστεία σε βάρος δύο ημεδαπών, ενός 75χρονου και της 72χρονης συζύγου του, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24.10.2014 στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Ειδικότερα, οι άγνωστοι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με ολοπρόσωπες κουκούλες και φορώντας γάντια στα χέρια τους, εισήλθαν στην οικία των ημεδαπών και αφού τους ακινητοποίησαν με την άσκηση σωματικής βίας, απαίτησαν να τους παραδώσουν χρήματα και κοσμήματα.

Στη συνέχεια, ερεύνησαν τους χώρους της οικίας και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ περίπου και διάφορα χρυσαφικά και κοσμήματα. Πριν τη διαφυγή τους απέκοψαν τα καλώδια της συσκευής της τηλεφωνικής σύνδεσης και αφαίρεσαν δύο κινητά τηλέφωνα και τα κλειδιά ενός Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας του 75χρονου.  Οι παθόντες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Λάρισας. Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας» καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ..

 «ΣΤΟΧΟΙ»

Η απροστάτευτη από την ΕΛ.ΑΣ. περιφέρεια, αποτελεί «κοινό μυστικό» για την κεντρική ηγεσία της αστυνομίας η οποία κρύβει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Η ηγεσία της αστυνομίας παραμένει «αυστηρά προσηλωμένη» στην εκπλήρωση των λεγόμενων στόχων (δεικτών) αφήνοντας ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα την προστασία του πολίτη, «ωραιοποιώντας» την πραγματικότητα.

Δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα σε αλλότρια καθήκοντα, όπως μεταξύ άλλων η τήρηση της τάξης στις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις με την αναίτια απασχόληση εκατοντάδων αστυνομικών τα Σαββατοκύριακα και όχι μόνο, τη φύλαξη «σταθερών στόχων» όπως πολιτικά γραφεία κυρίως βουλευτών ή και μνημείων εσχάτως, ακόμη και στις παρακολουθήσεις συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας πολιτών.

Η αναδιάρθρωση ή ο «Καλλικράτης» της ΕΛ.ΑΣ. και η προσαρμογή της στα σημερινά δεδομένα, προς όφελος του πολίτη και της προστασίας του από το οργανωμένο έγκλημα κλπ δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα δυο φορές που το περασμένο καλοκαίρι, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ψηφίσθηκαν ισάριθμα νομοσχέδια που αφορούν στην αναδιάρθρωση, η πρώτη φορά ήταν επί υπουργίας Δένδια και στόχευε στο διαχωρισμό των Κλάδων και η δεύτερη, επί υπουργίας Βασ. Κικίλια, που ακύρωσε εν μια νυκτί την «μεταρρύθμιση» Δένδια. 

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Σε τοπικό επίπεδο, οι ελλείψεις προσωπικού όπως και ο πεπαλαιωμένος στόλος οχημάτων, με εξαίρεση τα αυτοκίνητα που αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, αποτελούν επίσης «κοινό μυστικό». Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. με βάση το οργανόγραμμα του 1984 (!) η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας διαθέτει 130 λιγότερους αστυνομικούς από τις προβλεπόμενες θέσεις ενώ οι περισσότερες υπηρεσίες διαθέτουν περιπολικά που ξεπέρασαν τις 500.000 χλμ.

Η λειψανδρία από τη μια και, από την άλλη η απασχόληση αστυνομικών είτε σε αλλότρια καθήκοντα είτε στους «στόχους» του Αρχηγείου έχει ως αποτέλεσμα η ουσιαστική αστυνόμευση, η διερεύνηση υποθέσεων κλπ να έρχονται σε δεύτερη μοίρα και σε βάρος των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό όπως σημειώνουν αστυνομικοί στην «Ε» ότι «πρακτικά είναι αδύνατον το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Λάρισας, διαθέτοντας ένα περιπολικό, να αστυνομεύσει μια περιοχή από τα Αμπελάκια έως το Κουτσόχερο, Από το Μεγ. Μοναστήρι έως τη Χαρά»!  Όταν την ίδια ώρα, μόνο για τις Φυλακές Λάρισας, που διαθέτει εξωτερική φρουρά, είναι «καθηλωμένοι» στη φύλαξη, 3 αστυνομικοί σε κάθε βάρδια.

Η κατάσταση, τόσο για την απασχόληση των αστυνομικών όσο και για την κατάσταση του στόλου των οχημάτων, έχει δημοσιοποιηθεί – εδώ και χρόνια - από την Ενωση Αστυνομικών Λάρισας (ΕΑΛ).

Η ΕΑΛ όπως σημειώνεται σε περυσινή αναφορά «με αίσθημα ευθύνης έχει προβεί σε δεκάδες γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις προς όλους τους αρμόδιους, συμπεριλαμβανομένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας και έχει αναδείξει τα μείζονα ζητήματα του παμπάλαιου και κακοσυντηρημένου στόλου υπηρεσιακών οχημάτων καθώς και της έλλειψης προσωπικού, σε συνδυασμό με το τεράστιο όγκο των αστυνομικών μέτρων και την αύξηση της εγκληματικότητας».

«Το περιπολικό με ένα άτομο, η αδυναμία επάνδρωσης και δεύτερου περιπολικού είτε γιατί δεν υπάρχει όχημα είτε γιατί υπάρχει λειψανδρία δεν είναι ψέματα ούτε προφάσεις. Είναι αλήθειες για τις οποίες έχουμε διαμαρτυρηθεί έντονα».

Με πιο γλαφυρό τρόπο περιγράφονται σε άλλη ανακοίνωση (2013) της ΕΑΛ θέματα αξιοποίησης προσωπικού. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τη Δευτέρα πάλι ματς αυτή τη φορά Τύρναβος – Καλαμαριά. Πάλι δύο διμοιρίες συν ΟΠΚΕ, στατική δύναμη και τροχαίας – ασφάλειας. Περί τα 70 άτομα για να επιβάλλουν τη τάξη σε 400 περίπου θεατές εκ’ των οποίων οι 15 φιλοξενούμενοι! Την Τρίτη έκτακτη διμοιρία συν ΟΠΚΕ λόγω επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών. Περί τα 30 άτομα για να αστυνομεύσουν διαμαρτυρία 35 διαδηλωτών! Για τη Τετάρτη δε το συζητάμε, σύμπασα η δύναμη των διμοιριών και όλων σχεδόν των υπηρεσιών λόγω γενικής απεργίας. Απομένει η Πέμπτη και η Παρασκευή ,αν δε προκύψει κάτι έκτακτο, για κάποιο ρεπό ή νυχτερινό».

ΟΧΗΜΑΤΑ

Άλλη αναφορά της ΕΑΛ περιγράφει την κατάσταση υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας (σ.σ. αναφορά που έχει κοινοποιηθεί και στους βουλευτές) σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ο στόλος οχημάτων της Α.Δ. Λάρισας είναι κατά μ.ο. ηλικίας 12 ετών με μ.ο. διανυθέντων χιλιομέτρων 450.000 ανά όχημα. Η τελευταία κατανομή οχημάτων τύπου επιβατηγών έγινε το 2006 η δε αντίστοιχη που αφορά «τζίπ» έγινε το 2002.

Υπηρεσίες αιχμής όπως η Ασφάλεια λειτουργούν με 2 έως 3 παλαιά οχήματα , ενώ η ΟΠΚΕ δύναμης 35 ανδρών με δύο «ερείπια» που έχουν διανύσει από 700.000 χιλ/τρα το καθένα. Όλα τα επαρχιακά Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν κατά κανόνα με ένα και μοναδικό παλαιό περιπολικό ,το οποίο λειτουργεί συνεχόμενα επί 24ώρου βάσης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα Τμήματα Δίωξης Λαθρομεταναστών βρίσκονται στα ίδια χάλια το μεν Γόνων με ένα όχημα 700.000 χιλ/τρων το δε Ελασσόνας με ένα όχημα του 1996 και 500.000 χιλ/τρα και ένα άλλο 12ετίας με 400.000 χιλ/τρα».

«Η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας» τονίζει η ΕΑΛ «μια εκ των μεγαλυτέρων σε πληθυσμό ,αλλά και σε εξέχουσα γεωγραφική θέση στη χώρα μας , συνεχίζει να έχει σοβαρό θέμα ελλείψεως μάχιμου προσωπικού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις κάλυπταν ελάχιστες θέσεις στο νομό Λάρισας μη ξεπερνώντας σε κάθε περίπτωση τα ένα ή δύο άτομα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σας αναφέρουμε ότι είναι τα Αστυνομικά Τμήματα Αγιάς και Ραψάνης λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και μόλις μετά βίας μπορούν να διαθέσουν έναν Αστυνομικό σε εποχούμενη περιπολία ανά βάρδια. Υπηρεσίες επίσης όπως το Τ.Τ. Ελασσόνας, λειτουργούν μόνο στα χαρτιά ,έχοντας ελαχιστότατη διαθέσιμη δύναμη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass