Ο εφιάλτης του νερού επέστρεψε...

ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΣΩΤΗΡΙΟ, ΑΡΜΕΝΙΟ, ΝΙΚΗ, ΑΧΙΛΛΕΙΟ, ΓΛΑΥΚΗ, ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ, ΝΑΜΑΤΑ, ΧΑΛΚΗ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2023 13:00

Του Κώστα ΓκιάσταΛίγα 24ωρα μετά την έντονη κακοκαιρία «Daniel» και κατά τη διάρκεια της προσπάθειας

για καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών, η νέα κακοκαιρία «Elias» ήρθε να δώσει ένα νέο «χαστούκι» στην ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, με τους κατοίκους αρκετών χωριών να βρίσκονται σε απόγνωση. Τα νερά πραγματικά πλημμύρισαν εκ νέου την παλιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου, καθιστώντας τη μετακίνηση αδύνατη και προκαλώντας προβλήματα και ανησυχία σε κατοίκους και επιχειρήσεις. Η δε αγροτική γη που απλωνόταν εκατέρωθεν του οδοστρώματος, πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα καλλιεργήσιμη έκταση, αλλά μια απέραντη λιμνοθάλασσα.
Όλο το νερό, πάντως, είχε κατεύθυνση προς τη λίμνη Κάρλα, κάτι που θεωρείται ανησυχητικό σημάδι βάσει των όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες και της προσπάθειας που γίνεται για να κατέβει η στάθμη.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΑΡΜΕΝΙΟ
Δύσκολα ήταν τα πράγματα το βράδυ της Τετάρτης για το Αρμένιο. Όπως εξηγεί στην «Ε» το μέλος του Δ.Σ. του χωριού Κώστας Μπανταβάνος ήταν εφιαλτικό, καθώς το νερό περνούσε μέσα από το χωριό και δεν υπήρχε ρεύμα. Ωστόσο, σημειώνει πως όλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι και ήξεραν τι τους περιμένει. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και άνθρωποι της κοινότητας ειδοποίησαν έγκαιρα τους πάντες για να φύγουν. Η έξοδος από το χωριό γινόταν από την Εθνική Οδό. Σημειώνει, επίσης, πως στην επιχείρηση βοήθησαν πολύ και τα τρακτέρ του χωριού.

ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ
Σαν σκηνικό από ταινία είναι το χωριό Σωτήριο που πλημμύρισε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Οι λάσπες έχουν κάνει την περιοχή αγνώριστη, ενώ οι κάτοικοι που επέλεξαν να μείνουν προχθές το βράδυ στο χωριό ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όπως περιγράφει στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωτηρίου κ. Νίκος Τσαντός, τους εφοδίασαν με τρόφιμα και νερό στο διώροφο κτίσμα της κοινότητας που είναι ασφαλές.
Οι υπόλοιποι περίπου 200 κάτοικοι βρίσκονται σε άλλα σπίτια συγγενών και φίλων και περιμένουν να κοπάσει όλη αυτή η κακοκαιρία για να επιστρέψουν, με σκοπό να συμμαζέψουν ό,τι περισσότερο μπορούν. Σύμφωνα με τον κ. Τσαντό το νερό έφτασε στο χωριό από το Αρμένιο, με αποτέλεσμα η τάφρος Τ2 να είναι γεμάτη και να μην παίρνει άλλο νερό. Οι ίδιοι έσπασαν σε κάποιο σημείο για να εκτονωθεί το νερό προς τα χωράφια και όχι προς το χωριό. Ήδη, μάλιστα, το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο, όμως η κατάσταση λέει πως ήταν καλύτερη σε σχέση με την πρώτη πλημμύρα.


ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ ΣΤΗ ΝΙΚΗ
Περίπλοκο χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο μπήκε το νερό στο χωριό Νίκη ο πρόεδρος κ. Γιώργος Τσικόπουλος. «Δεν καταλαβαίναμε από πού ερχόταν και αυτό ήταν το επικίνδυνο» λέει και προσθέτει πως χθες επέστρεψαν αρκετοί από τους κατοίκους για να δούνε τις ζημιές και να επιδιορθώσουν ό,τι μπορούν. «Η τάφρος Τ2 ήταν γεμάτη και αυτό κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη» και σημειώνει πως ήδη το έδαφος είναι κορεσμένο από νερό και δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο.

ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Την πρώτη φορά η πλημμύρα, πριν από λίγες ημέρες, δεν το άγγιξε το Αχίλλειο, κάτι, όμως, που δυστυχώς συνέβη τώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει νερό στο χωριό. Όπως εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος του Αχιλλείου κ. Γιάννης Μπακαλόπουλος, το ανησυχητικό είναι πως η τάφρος Τ2 είναι γεμάτη, ενώ την ίδια ώρα τα νερά της λίμνης Κάρλα πάντα βρίσκονται σε ανησυχητικό σημείο. «Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, ενώ οι ζημιές είναι μεγάλες» σημειώνει και τονίζει πως όλα ίσως γίνουν χειρότερα τον επικείμενο χειμώνα.

ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΣΤΑ ΝΑΜΑΤΑ
Στα Νάματα το νερό από την πρώτη πλημμύρα έφτασε στο χωριό, το οποίο, όμως, από προχθές αποδείχθηκε τυχερό. Τα νερά που έρχονταν από τη Χάλκη πέρασαν λίγο έξω από τα σπίτια. Ο κ. Σωτάκης Χαράλαμπος που είναι πρόεδρος του χωριού εξηγεί πως οι κάτοικοι είναι σε μια μόνιμη ανησυχία, καθώς το νερό περνάει από κοντινή απόσταση στον δρόμο από τη Γλαύκη για την Κάρλα.

ΣΤΕΓΝΗ Η ΧΑΛΚΗ
Μπορεί ο Γκουζμπασανιώτης να κατέβασε ξανά πολύ νερό και ο δρόμος να έκλεισε ανάμεσα σε Πλατύκαμπο και Χάλκη, όμως το χωριό της Χάλκης έμεινε στεγνό. Όπως εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρός της κ. Βασίλης Κωστούλης, η χθεσινή ημέρα ήταν σαν να μη συνέβη τίποτα και οι κάτοικοι συνέχισαν την καθημερινότητά τους.
«Καταφέραμε και το βγάλαμε περιμετρικά. Σε σημείο που πήγε να σπάσει το ανάχωμα το κρατήσαμε καλά. Προτού έρθει το νερό, το θωρακίσαμε το ρέμα και κράτησε.
Με ενέργειες της Περιφέρειας και του Δήμου τις προηγούμενες ημέρες καθαρίστηκε και πήρε όσο περισσότερο βάθος γίνεται» εξηγεί και προσθέτει πως: «Όταν πήγε να σπάσει το θωρακίσαμε. Όταν έσπασε σε άλλο σημείο, σπάσαμε τον δρόμο και δεν μπήκε στο χωριό» λέει και τονίζει πως η μετάβαση γινόταν από και προς την Εθνική Οδό χωρίς να πληρώνουν διόδια. Πλέον, αυτό που περιμένουν είναι να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο που ενώνει το χωριό με την παλιά Εθνική Οδό.
Σε καλή κατάσταση, δεδομένου των συνθηκών στις γύρω περιοχές, ήταν οι κατοικίες σε Πλατύκαμπο και Γλαύκη, με το νερό, ωστόσο, να περιτριγυρίζει τα δύο μεγάλα χωριά και να προκαλεί μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και αποθήκες.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass