ΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ:

Θέσαμε γερές βάσεις για μία Λάρισα αξιοβίωτη πόλη

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2023 9:28

Το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη της Λάρισας τα επόμενα χρόνια παρουσιάζει

ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Ντίνος Διαμάντος με συνέντευξή του στην «Ε», τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή απέδειξε, στη θητεία που ολοκληρώνεται, ότι διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα και κοινωνική ματιά τις δύσκολες καταστάσεις. Ο κ. Διαμάντος αναφέρεται στον προγραμματισμό των έργων της Δημοτικής Αρχής στις συνοικίες της πόλης, υποστηρίζει ότι άνοιξε ο δρόμος για προκήρυξη Διαγωνισμού Μελετών για τα Πολεοδομικά Σχέδια Τερψιθέας και Φαλάνης και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες του Δήμου Λαρισαίων για το Αρχαίο Θέατρο και την περιβάλλουσα περιοχή του. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναλύει τις πρωτοβουλίες του Δήμου που να σηματοδοτούν την εξωστρέφεια και ευκαιρίες ζωής για νέους επιστήμονες που θέλουν να γυρίσουν στην πόλη τους, ενώ σχολιάζει και τις τελευταίες εξελίξεις για το ΣΒΑΚ που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις στην πόλη, με έμφαση το κυκλοφοριακό και το ζήτημα της στάθμευσης που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες...

•  Κύριε Διαμάντο, ας ξεκινήσουμε από την τελευταία θητεία σας. Ήταν ομολογουμένως τόσο για τη Λάρισα όσο και τη Δημοτική Αρχή μια θητεία «δοκιμασιών»!
- Πράγματι, ενώ το έργο μας σε διάφορους τομείς εξελισσόταν, αντιμετωπίσαμε δύσκολες δοκιμασίες σε συνθήκες κοινωνικά και οικονομικά ασφυκτικές! Εμείς, όμως, δημιουργούμε μια ανθρώπινη πόλη με ενσυναίσθηση! Αποδείξαμε στη θητεία αυτή μέσα από τις δοκιμασίες της πανδημίας, του σεισμού, της ενεργειακής κρίσης και της πλημμύρας ότι διαχειριζόμαστε με αποτελεσματικότητα και κοινωνική ματιά τις δύσκολες καταστάσεις, δίπλα και μαζί με τους πολίτες, αναδεικνύοντας έτσι μία πόλη και μία τοπική κοινωνία ανθεκτική και αλληλέγγυα. Έτσι, προχωράμε μαζί με σιγουριά μπροστά!

• Κάποιοι σας καταλογίζουν για έργα «βιτρίνας» στο κέντρο και εγκατάλειψη των συνοικιών.
- Πέραν της αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης με πλήρη ασφαλτόστρωση από τη ΔΕΥΑΛ, αλλά και άλλων παρεμβάσεων – έργων το όραμά μας για τη Λάρισα_2030 είναι δρομολογημένο, αφού, σε κάθε συνοικία έχουμε εξασφαλίσει τους χώρους με τις χρήσεις που απαντούν στις ανάγκες των δημοτών. Ενδεικτικά:
-  Άγιος Νικόλαος ( Ο.Τ. 811Α πρ. ΙΚΑ) πλατεία, πράσινο, παιδική χαρά & 100,0 τ.μ. κτίριο 2/όροφο για νεανική επιχειρηματικότητα, Δημοτικός πολυώροφος υπόγειος χώρος στάθμευσης.
- Νέα Σμύρνη (Ο.Τ. 1120) Νηπιαγωγείο - Βρεφονηπιακός Σταθμός.
- Ηπειρώτικα (ΚΧ604Γ) πλατεία.
- Άγιος Γεώργιος (ΚΦ1250Α) αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρος εκκλησίας.
- Σιδηροδρομικός Σταθμός Νηπιαγωγείο (55ο) – υπόγειος χώρος στάθμευσης (ΚΧ474Α) πλατεία.
- Χαραυγή (ΟΤ2032P) χώρος στάθμευσης (ΚΧ2016 -ΚΧ2017) πλατεία, παιδική χαρά.
- Ιπποκράτης (ΚΧ885Α) πλατεία (Ο.Τ. 880) Πολιτιστικό Κέντρο (ΚΧ880) πλατεία, παιδική χαρά, ανοιχτοί χώροι στάθμευσης προς έγκριση χρηματοδότησης 1,5 εκ ευρώ από Π.Τ.
- Αγίων 40 Μαρτύρων (πρ. Παιδική Στέγη) Νηπιαγωγείο.
- Διασυνοικιακό (Ηπειρώτικα/Νεάπολη) νέο ΚΧ 5151,0 τ.μ. (στον χώρο 10480,0 τ.μ., όπου η Περιφέρεια προγραμματίζει να κάνει το Πλανητάριο).
- Διασυνοικιακό (Ανθούπολη / Χαραυγή) Ο.Τ. 384Α (νέος Κοινόχρηστος Χώρος (πλατεία) και υπόγειος χώρος στάθμευσης από πρ. Χρήση «Κοιμητήριο»).
- Διασυνοικιακό μεγάλο έργο είναι και ο χώρος του πρ. ΕΘΙΑΓΕ με έτοιμη μελέτη προς χρηματοδότηση έργου Πολλαπλών Χρήσεων (Συνεδριακό Κέντρο κ.ά.).

• Διατυπώνονται πολλά παράπονα από εκατοντάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων στις περιοχές επέκτασης, κυρίως νέοι ιδιοκτήτες, για «φουσκωμένους» λογαριασμούς εισφορών από τους παλιούς ιδιοκτήτες, ενώ είχαν κάνει μεταβίβαση πριν 20 χρόνια. Τι έγινε τελικά;
- Το θέμα αυτό ήταν γνωστό από το 2006. Δόθηκε μία πρώτη μερική λύση από τον Γιάννη Λάτσιο (με έκπτωση 30% σε κάποιες εκ των περιπτώσεων). Από την πρώτη στιγμή ασχοληθήκαμε με το ζήτημα. Και λύσαμε αυτόν τον χρόνιο «Γόρδιο Πολεοδομικό Δεσμό»!
- Απαλλάξαμε χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων που ήταν επί χρόνια σε «ομηρία» (αδυναμίας να χτίσουν και να μεταβιβάσουν) με τη διευθέτηση των εισφορών που προκύπτουν από «νέο» υπολογισμό στις Πράξεις Εφαρμογής στις επεκτάσεις σχεδίου Λάρισας και Γιάννουλης.
- Με εφαρμογή «μειωτικών συντελεστών» από 30% - 60% διαγραφής των επανυπολογιζόμενων εισφορών!

•  Και με την Τερψιθέα και τη Φαλάνη τι συμβαίνει; Χρόνια περιμένουν Πολεοδομικό Σχέδιο...
- Για τις πολύπαθες επί δεκαετίες Πολεοδομήσεις Τερψιθέας και Φαλάνης άνοιξε ο δρόμος για προκήρυξη Διαγωνισμού Μελετών, αφού πετύχαμε:
- Έγγραφη απάντηση από το Υπουργείο για την Τερψιθέα, βάσει της οποίας το συνεκτικό προ του 1923 τμήμα (παλιό χωριό) δεν πληρώνει εισφορές σε γη και χρήμα, ενώ για τον οριοθετημένο από το 1985 χώρο επέκτασης εμβαδού 1.364 στρεμμάτων θα υπολογιστούν εισφορές μειωμένες κατά 50%.
- Ολοκληρωμένη διαδικασία σε επίπεδο αποφάσεων Δήμου για την οριοθέτηση της τμηματικής Πολεοδόμησης της Φαλάνης (αναμένουμε έγκριση από το Υπουργείο).

• Αρχαίο Θέατρο και περιβάλλουσα περιοχή του. Ποιες πρωτοβουλίες πήρατε;
- Αν ο Δήμος δεν χρηματοδοτούσε και εκπονούσε με το Διάζωμα τις ολοκληρωμένες μελέτες που ενέκρινε το ΚΑΣ, δεν θα είχαν προχωρήσει οι εργασίες. Ολοκληρώσαμε έναν Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών. Εκεί είδαμε ότι πολλές ομάδες ήταν υπέρ της διατήρησης των κτισμάτων επί των οδών Φιλελλήνων – Παπαφλέσσα στο ΚΧ871 (όπως και η ίδια η Αρχαιολογία πρότεινε). Αυτό και αποφασίσαμε στο Δ.Σ. δίνοντας και λύση στους ιδιοκτήτες ακινήτων και καταστημάτων εκεί).
Κορυφαία, όμως, επίτευξη αποτελεί η «απελευθέρωση» του Αρχαίου Θεάτρου!
37 χρόνια μετά ολοκληρώσαμε μία διαχρονική διεκδίκηση μίας πρωτόγνωρης Πανελλαδικά απαλλοτρίωσης του ΚΧ867Γ (1 στρέμματος με 13 πολυιδιοκτησίες) «απελευθερώνοντας» τον χώρο μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο.

• Πώς σχεδιάζετε το όραμά σας για μία πόλη που πέραν των κατοίκων θα είναι ελκυστική και σε επίπεδο επιχειρείν, τουριστικά και ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους και τις νέες προκλήσεις;
- Το όραμά μας για τη Λάρισα_2030 έχει τις γερές βάσεις που θέσαμε για μία αξιοβίωτη πόλη με εξωστρέφεια και ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους. Με σημαντικές παρεμβάσεις και σχεδιασμό που θα αλλάξουν τη μορφή και λειτουργία του Δήμου μας! Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) και αναμένουμε από το Υπουργείο την υπογραφή σύμβασης με Μελετητή. Οι προτάσεις μας για παρέμβαση συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
Για τη Δ.Ε. Λάρισας:
- Περιοχή ΟΣΕ / Τελωνείο.
- Πηνειός και παραπήνεια περιοχή.
- Εργατικές πολυκατοικίες Αιόλου (ολική ανάπλαση).
- Επιχειρηματικό Πάρκο.
- Χώρος αθλητισμού και νεολαίας (προτεινόμενη χωροθέτηση στη δημοτική έκταση στα «Γκερένια»).
- Αβερώφειος.
Για τη Δ.Ε. Γιάννουλης – Φαλάνης:
- Κονάκι Χαροκόπου.
- Κτηνοτροφικό Πάρκο.
Για τη Δ.Ε. Κοιλάδας:
- Πολεοδομικές παρεμβάσεις, βελτίωση υποδομών.
- Κτηνοτροφικό Πάρκο.

• Και για τους νέους που θέλουν να γυρίσουν στην πόλη τους; Δρομολογήσατε κάποιες πρωτοβουλίες που να σηματοδοτούν την εξωστρέφεια και ευκαιρίες ζωής;
- Πετύχαμε η Λάρισα να γίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καινοτομίας, Έρευνας, Εφαρμογής Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον Αγροτικό Τομέα με την εγκατάσταση υποδομών του υψηλότερου Ευρωπαϊκού επιπέδου, όπως έχει εγκριθεί για το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του ΕΚΕΤΑ, προϋπολογισμού συνολικού ύψους 5,7 M ευρώ στη θέση «Μεζούρλο»!
Η επένδυση θα δώσει 200 νέες θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες, ενώ περιλαμβάνει: Κτιριακή υποδομή εμβαδού 2.300 τ.μ. και τη λειτουργία μιας πρότυπης «ψηφιακής - αυτόνομης» φάρμας, μοναδικής στην Ευρώπη, που θα λειτουργήσει ως χώρος μελέτης και ελέγχου των εφαρμογών των τεχνολογιών αιχμής στη Γεωργία!

•  Ολοκληρώνοντας θέλω και το σχόλιό σας για το ΣΒΑΚ. Έγινε μεγάλη συζήτηση στην πόλη με έμφαση το κυκλοφοριακό και το ζήτημα της στάθμευσης που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες...
- Το ΣΒΑΚ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της Πολεοδομικής οργάνωσης, δημιουργώντας συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας και συνθήκες γειτονιάς. Γι’ αυτό και ήδη προχωράμε σε αναθεώρησή του και επέκταση στις συνοικίες με αρχή από τις μεγάλες διασυνοικιακές οδούς που έχουν σημασία για τις συνοικίες και μικτές χρήσεις.
Για τη στάθμευση σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μεθοδικά, ολιστικά, με κοινωνικό πρόσημο όταν οι άλλοι... ΘΑ διερευνήσουν, ΘΑ μελετήσουν και οι πολίτες... ΘΑ περιμένουν. Πώς κινούμαστε;
Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης / μέσα στο φθινόπωρο υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο >1ο εξάμηνο 2024 υλοποίηση ) > 1.467 θέσεις!
Εντός του 2023 έναρξη σταδιακής λειτουργίας Στάθμευσης Μόνιμων Κατοίκων (επί συνόλου 6.500 θέσεων και των 7 Ζωνών) για την κεντρική περιοχή (Ζώνη Α & Β) > 1.900 θέσεις & άμεσα έναρξη υποβολής αιτήσεων για Κάρτα Μόνιμου Κατοίκου για συνοικίες Σιδηροδρομικού Σταθμού, Νεράιδας, Αμπελόκηπων > περίπου +2.500 θέσεις.
Υπάλληλοι και επαγγελματίες που εργάζονται στο κέντρο > Λειτουργεί η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων για χορήγηση «Κάρτας Ειδικής Χρήσης» εξυπηρέτησης στάθμευσης στο ωράριο εργασίας.
Άμεσα στη διάθεση πολιτών η νέα «έξυπνη» λειτουργία 978 θέσεων 6 Περιφερειακών Δημοτικών υπαίθριων χώρων στάθμευσης.
Δύο νέοι υπόγειοι δημοτικοί χώροι στάθμευσης ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ > 695 θέσεις > Στο οικόπεδο πρ. ΙΚΑ ( επάνω 2 στρ ΠΡΑΣΙΝΟ) & όπισθεν ΚΤΕΛ (επάνω χώροι Άθλησης και ΚΧ για τους Αμπελόκηπους).
Οι 2 υπόγειοι δημοτικοί χώροι (ΟΥΗΛ & πλατείας ΜΠΛΑΝΑ) > 625 θέσεις> Επανέρχονται στον Δήμο εντός της νέας θητείας> Επιλέξτε: Εκείνους που τα έδωσαν «αντί πινακίου φακής» και με χαράτσωμα των πολιτών ή τη Δημοτική Αρχή ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ που θα έχει τον πλήρη έλεγχο της Τιμολογιακής Πολιτικής και Αυξημένα ετήσια έσοδα για τον Δήμο;

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass