ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΛΟΓΗΣ:

Η Θεσσαλία χρειάζεται σχέδιο επανεκκίνησης της αγροτικής παραγωγής

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2023 9:02

Η Θεσσαλία δυστυχώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τις τραγικές συνέπειες πρωτόγνωρων

και καταστροφικών πλημμυρών, που βύθισαν τη γη της, την παραγωγή και πολλούς οικισμούς της σε τόνους νερού, λάσπης και φερτών υλικών.
«Είναι αναμφίβολα η αρχή μιας σειράς δυσμενών βραχυχρόνιων εξελίξεων για την περιοχή μας, για τον αγροτοκτηνοτροφικό και επιχειρηματικό κόσμο της, για όλη την τοπική, αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία. Στο χέρι μας είναι αυτές οι δυσμενείς βραχυχρόνιες εξελίξεις να μην γίνουν μακροχρόνιες» τονίζει ο Δημήτρης Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, επί χρόνια στο παρελθόν πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, και υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε. Λάρισας με τον συνδυασμό του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.
«Μιλάμε για δίχως προηγούμενο μαζική καταστροφή της παραγωγής, υποδομών, εξοπλισμού, γεωργικών κατασκευών, μιλάμε για μια κατάσταση που δύναται να προκαλέσει διατροφική, οικονομική και κοινωνική κρίση, αν ο κρατικός μηχανισμός, η Πολιτεία, η κυβέρνηση, δεν κινηθούν άμεσα και στοχευμένα προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες και να επουλωθούν το συντομότερο οι πληγές» υπογραμμίζει ο κ. Σοφολόγης και προτείνει τι πρέπει να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση:
Άμεση εξεύρεση τρόπου αποστράγγισης των υδάτων στις περιοχές που είναι ακόμα πλημμυρισμένες. Η κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου θα μπορούσε να γίνει από ειδικούς επιστήμονες και να εστιάζει οπωσδήποτε στην παρακάρλια ζώνη.
Άμεση σημαντική προκαταβολή, τουλάχιστον ίση με το κόστος παραγωγής κάθε καλλιέργειας, σε αγρότες φυτικής παραγωγής μέσω ΕΛΓΑ, με τη χρήση δορυφορικής εικόνας χάρτη, όπως έγινε άλλωστε και στο παρελθόν.
Άμεση καταβολή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης την επόμενη του κλεισίματος του ΟΣΔΕ, δηλαδή στις 6 Οκτωβρίου.
Να τεθεί θέμα πληρωμής του προηγούμενου πρασινίσματος μέσω των νέων οικολογικών σχημάτων, είτε ως ανωτέρα βία στους ολοσχερώς κατεστραμμένους αγρότες, είτε με διασταλτική ερμηνεία συγκεκριμένων οικολογικών σχημάτων.
Για τους πολύπαθους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ενίσχυση στο δηλωθέν ζώο/κυψέλη
Άμεση προκαταβολή μέσω κρατικής αρωγής για όλον τον εξοπλισμό και τα αποθηκευμένα προϊόντα, γεωργικούς ελκυστήρες, κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και για οτιδήποτε μέσο παραγωγής έχει καταστραφεί και διαθέτει η αγροτική εκμετάλλευση. Αυτό είναι και το σημαντικότερο δεδομένου πως κάποιοι αγρότες θα αλλάξουν επάγγελμα αν δεν αποζημιωθούν ισότιμα με την ζημιωθείσα αξία. Επίσης θα υπερχρεώσουν και τους διαδόχους κληρονόμους. Απαιτείται γρήγορη και μεγάλη αποζημίωση. Ο εξοπλισμός για τον Έλληνα αγρότη είναι μεγαλύτερης σημασίας ακόμη και από το έδαφος και τα φυτά. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός τον καθιστά βιώσιμο και παραγωγικό.
Ανωτέρα βία σε όλα τα επίπεδα των ενισχύσεων των αγροτών, δηλαδή σε συνδεδεμένες, οικολογικά σχήματα και προγράμματα, καθώς και πλήρης εφαρμογή του άρθρου που «απαλλάσσει» από δεσμεύσεις τους Έλληνες αγρότες. Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και άμεση πληρωμή για τον εξοπλισμό, που είναι ακόμη στα πλημμυρισμένα ή παρασύρθηκε από τα νερά.
Διακριτό, ξεχωριστό σημαντικό ποσό προς τους αγρότες για την αποκατάσταση των πλημμυρισμένων εδαφών για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, συνυπολογίζοντας τις καλλιεργητικές εργασίες που θα απαιτηθούν και τα έτη που θα απολέσουν από την αδυναμία καλλιέργειας των εδαφών.
Οι πλημμύρες επέφεραν ολοκληρωτική καταστροφή πολλών γεωπονικών καταστημάτων. Επιβάλλεται άμεσα να υπάρξει μέριμνα και για τους ίδιους. Είναι βέβαιο πως οι συνάδελφοι γεωπόνοι θα αντιμετωπίσουν, άμεσα, τεράστια προβλήματα οικονομικής ρευστότητας, μιας και το σύνολο των παραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής θα αδυνατεί, εκ των πραγμάτων, να καλύψει οικονομικές υποχρεώσεις και οφειλές.
Ειδική μέριμνα - σχέδιο για τους αγρότες, αλλά και για τις συνεργαζόμενες με αυτούς μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες καταστράφηκαν και κόπηκε το κανάλι διάθεσης των προϊόντων. Σε ότι αφορά τη νέα ΚΑΠ και το Στρατηγικό Σχέδιο, πρέπει να δημιουργηθεί οικολογικό σχήμα που να αφορά παθογενή - πλημμυρισμένα εδάφη. Στο προταθέν οικολογικό αυτό σχήμα να δοθεί οποιοδήποτε μέγιστο ποσό ενίσχυσης επιτρέπει ο καν. 2115/2021 για όλη την περίοδο της ΚΑΠ μέχρι το 2026. Να δημιουργηθεί άμεσα μέτρο-πρόγραμμα με υψηλό ποσό επιδότησης άνω του 80% για επενδύσεις πέραν του ποσού που καλύπτουν οι αποζημιώσεις των αγροτών, δεδομένου πως, ακόμη και να ενισχυθούν τη φετινή χρονιά οι συγκεκριμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα απαιτηθεί αναπόφευκτα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανασυγκρότησή τους. Στον «Ιανό», σύμφωνα με αγρότες, αποζημιωθήκαν περίπου με το 55% της εκτιμωμένης αξίας. Αν δεν ληφθούν μέτρα, κάποιες επενδύσεις δεν θα επανακαλυφθούν ποτέ. Οποιοδήποτε ποσό οικολογικών σχημάτων, φέτος στο ΟΣΔΕ του 2023, δεν απορροφηθεί, να δοθεί στους πλημμυροπαθείς. Παρακολούθηση και δήλωση ζημιάς για όποιο ζημιογόνο αίτιο δεν είναι ασφαλίσιμο από τον ΕΛΓΑ. Στην επικείμενη αναθεώρηση κανονισμού ΕΛΓΑ να δοθεί ειδική έμφαση σε κίνδυνους, ζημιογόνα αίτια στις συγκεκριμένες περιοχές που θα επανακαλλιεργηθούν μετά από καιρό ή έχουν υποστεί κλιματική αλλαγή, όπως η περίσσεια νερού λόγω των λιμναζόντων υδάτων.
Σε ότι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες, σύστημα συστηματικής παρακολούθησης ασθενειών σηψιρριζίας και δημιουργία οδηγού -πρωτοκόλλου οδηγιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Είναι δεδομένο πως πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ασθενειών και θα υπάρξει πιθανότητα εκρίζωσης αυτών.
Διάκριση κατηγοριών πληττόμενων αγροτών, δεδομένου πως υπάρχουν παραγωγοί που δεν συγκόμισαν καμία καλλιέργεια φέτος, παραγωγοί που συγκόμισαν ένα ποσοστό καλλιεργειών, αλλά και παραγωγοί που έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, είτε λόγω παύσης καλλιέργειας των εδαφών, είτε λόγω κατεστραμμένου δαπανηρού εξοπλισμού. Ο δαπανηρός εξοπλισμός πρέπει να αποζημιωθεί τάχιστα. «Είναι αδήριτη η ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, να διατεθεί ένα σημαντικό ποσό για την εκπόνηση ενός Masterplan για τη Θεσσαλία» τονίζει ο κ. Σοφολόγης. «Άπειρες φορές στο παρελθόν, η ειδική επιτροπή της Ε.Δ.Υ.Θ.Ε επισήμανε, με ουσιαστικές παρεμβάσεις, το ζήτημα του κινδύνου των πλημμυρών και γενικότερα του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας. Ήταν δε, η μοναδική επιτροπή που έθετε το θέμα ασφάλειας των πολιτών, είτε από παρατεταμένη ξηρασία, είτε από πλημμύρα. Το σίγουρο είναι πως ως Θεσσαλοί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η συνεργασία ΔΑΟΚ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, θα συμβάλλει στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι συγκροτήθηκε επιτροπή με συντονιστή το ΓΕΩΤΕΕ - Παράρτημα Κ. Ελλάδας, η οποία θα απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων και τους Γεωπονικούς Συλλόγους Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας- Ευρυτανίας. Αποφασίστηκε άμεσα να δημιουργηθούν τέσσερις εξειδικευμένες επιτροπές επιστημόνων που θα έχουν στόχο την οργάνωση διαδικασιών για την αποτίμηση της ζημιάς».
«Πρέπει να ανασυνταχτούμε και να παράξουμε» υπογραμμίζει ο κ. Σοφολόγης. «Η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία είναι μονόδρομος. Τα τελευταία χρόνια γίναμε θιασώτες επιδημιών γρίπης, προέκυψαν θέματα επισιτιστικής κρίσης λόγω των πολέμων και αντιμετωπίσαμε ζητήματα ύπαρξης πρώτων υλών. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ο Θεσσαλικός κάμπος θα ανακάμψει. Θα γίνει ξανά ένας πραγματικός μοχλός της Εθνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας. Η Ε.Ε. και η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσουν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας με μια γενναία χρηματοδότηση και με στρατηγικό σχέδιο επανεκκίνησης της παραγωγής. Η ελληνική παραγωγή ήταν, είναι και θα είναι στη Θεσσαλία!».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass