Σε απόγνωση εκατοντάδες επιχειρήσεις της Λάρισας

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ -ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΛΟΥ -ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2023 13:04

Του Κώστα Γκιάστα

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε εκατοντάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων

και όλων των μεγεθών στον νομό Λάρισας, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία εξαιτίας των πλημμυρών των τελευταίων ημερών. Μπορεί το νερό να υποχώρησε σταδιακά σε πολλά σημεία, όμως τώρα σιγά σιγά και δραματικά εμφανίζονται οι πληγές που πραγματικά θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να επουλωθούν.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις ζημιών σε επιχειρήσεις-επαγγελματικούς χώρους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η «Ε» χθες βρέθηκε σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις πιάνοντας τις δύο άκρες της πόλης. Πίσω από τις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης, στο Κιόσκι, εκεί από το σημείο που έσπασε το ανάχωμα και πλημμύρισε όλη η περιοχή και στο ύψος του Νιαβή στην οδό Βόλου εκεί που πολλές επιχειρήσεις «χτυπήθηκαν» από το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας από τον Γκουσμπασανιώτη.

ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
Ο Βασίλης Μπίτρας, αν και είναι από την Πελοπόννησο, βρέθηκε στη Λάρισα και δραστηριοποιείται στον χώρο του επίπλου της περιοχής τα τελευταία 20 χρόνια. Εγκαταστάθηκε περίπου στο Κιόσκι, πίσω από τις Εργατικές της Γιάννουλης. Σε αντιπλημμυρική ζώνη διευκρινίζει, ενώ ποτέ κανένας δεν είχε περιγράψει κάποια πλημμύρα ακόμα και στην πλημμυρική ζώνη που βρίσκεται από την άλλη πλευρά του αναχώματος. Το ίδιο ισχυρίζονται και άνθρωποι που διατηρούν μονάδες με ζώα, αλλά και ζωοτροφές, σπίτια και δενδροκαλλιέργειες λίγο πιο δίπλα.
Μέσα σε μια νύχτα δεν κατάλαβε πώς καταστράφηκε, καθώς «είδα το νερό μέρα μεσημέρι να ανεβαίνει και να φτάνει μέχρι την οροφή» λέει και πιάνει το κεφάλι του, καθώς υπολογίζει πως μέσα εκεί είχε τους κόπους μιας ζωής. Έπιπλα για την έκθεση, δουλειές που είχε να παραδώσει, εργαλεία ένα σωρό, έγγραφα, σχέδια, υπολογιστές.
«Πρόκειται για ολοκληρωτική ζημιά όμως η ένστασή μου είναι το γεγονός πως τόσες ημέρες μετά και δεν μπορεί να τραβηχτεί το νερό για να μπω μέσα τουλάχιστον να ξεκινήσω να κάνω ό,τι μπορώ» λέει και το τηλέφωνό του δεν σταματάει να χτυπάει, καθώς εργολάβοι και ιδιώτες περιμένουν τις παραγγελίες που είχε να παραδώσει. Προσπαθεί με συναδέλφους και άλλους τρόπους να προχωρήσει, αλλά δύσκολα να γίνει κάτι.
«Και τώρα; Ποια τράπεζα θα με εμπιστευτεί για να μου δώσει τη δύναμη να προχωρήσω;».
Στα 53 του νιώθει εγκλωβισμένος. Από τη μια οι πλημμύρες και οι καταστροφές και από την άλλη το ρίσκο. «Και ποιος μας εγγυάται ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί;». Κανένας στην παρούσα φάση μάλλον.  Μαζεύονται όλοι στο σημείο που «έσπασε» το ανάχωμα και δίνουν διάφορες εξηγήσεις για το πώς μπορεί να συνέβη και τι θα γινόταν αν δεν έσπαγε. Επικαλούνται μαρτυρίες παλιών για το τι υπήρχε εκεί και κάνουν λόγο για έλλειψη σχεδιασμού απορροής υδάτων από τις Εργατικές και μετά. Την ίδια ώρα, συνεργεία, παρουσία του αντιδημάρχου κ. Ζαούτσου, από το ανάχωμα στο σημείο που τελειώνουν οι Εργατικές προσπαθούν να αντλήσουν όσο περισσότερο νερό μπορούν για να αδειάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΛΟΥ
Όλες αυτές τις ημέρες, οι περιπτώσεις της οδού Βόλου μοιάζουν λιγάκι ξεχασμένες. Όλα όσα έγιναν με τον Πηνειό έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας προς την άλλη πλευρά της πόλης. Όμως ακόμα και σήμερα, δύο εβδομάδες μετά, πολλές επιχειρήσεις είναι στη λάσπη αδυνατώντας να προχωρήσουν. Η Agrigas Ενεργειακή Α.Ε. είναι εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας (αγροτικά υπολείμματα) χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αεριοποίησης που διαθέτει μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Είναι η πρώτη στην Ελλάδα που κάνει κάτι τέτοιο. Πρόσφατα μάλιστα έγιναν και τα εγκαίνια. Από τα ωραία ρούχα, τα φλας των φωτογραφικών μηχανών του Ιουνίου, βρέθηκαν μέσα τις λάσπες με γαλότσες και απόγνωση του Σεπτεμβρίου. Ένα απόλυτο κοντράστ σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση.
Ο Αλέξανδρος Γκέκας μαζί με τον Δημήτρη Τζάγκα, αλλά και τους Γιώργο Παρασκευόπουλο, Ζήση Καφφέ και Γιώργο Μπαλτζώη δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν τέτοιο ξεκίνημα.
Γύρω από την επιχείρηση βρίσκονται πεταμένες περίπου χιλιάδες μπάλες από σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, ελαιοκράμβη και ό,τι βγάζει ο κάμπος. Είχαν αποθηκεύσει υλικό για έναν χρόνο με σκοπό να ξεκινήσουν να παράγουν ρεύμα.  «Η επιχείρηση έγινε μετά από πολλά χρόνια έρευνας στον τομέα της αεριοποίησης με σκοπό την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην περιοχή του νομού Λάρισας, αξιοποιώντας τεχνογνωσία και εμπειρία στην εκμετάλλευση της βιομάζας και πιο συγκεκριμένα των αγροτικών υπολειμμάτων» εξηγούν στην «Ε». Μα εκείνο το πρωινό της 6ης Σεπτεμβρίου, τα άλλαξε όλα. Τα νερά του Γκουσμπασανιώτη διέλυσαν τα πάντα. Μπήκαν σε μεγάλο ύψος μέσα στις εγκαταστάσεις καταστρέφοντας ολοκληρωτικά ή σε μεγάλο βαθμό τα πολύπλοκα μηχανήματα. Όλες αυτές τις ημέρες οι άνθρωποι της επιχείρησης προσπαθούν να βγάλουν τις λάσπες αλλά παράλληλα να μην αλλοιώσουν, τα αποδεικτικά στοιχεία της καταστροφής.
«Όσοι θέλουν να κάνουν αυτοψία πρέπει να έρχονται γρήγορα. Είναι 12η ημέρα, πρέπει να τα καθαρίσουμε γιατί θα σκουριάσουν τα μηχανήματα» λένε απεγνωσμένα.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Εν τω μεταξύ, με 43 Επιτροπές προχωρά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το έργο της καταγραφής και εκτίμησης ζημιών σε επιχειρήσεις-επαγγελματικούς χώρους που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο σύνολο της Περιφέρειας. Μέχρι χθες είχαν παραληφθεί 3.811 αιτήσεις και είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.500 αυτοψίες. Οι επιχειρήσεις και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες δικαιούνται επιχορήγηση για την αντιμετώπιση υλικών ζημιών, ίση με ποσοστό της ζημίας που θα εκτιμηθεί από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής που συγκροτήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα κ.λπ. Το πλαίσιο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής (ΔΚΑ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Αιτήσεις υποβάλλονται για την Π.Ε. Λάρισας στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο κέντρο της Λάρισας (Κουμουνδούρου και Παπαναστασίου, πλατεία Ρήγα Φεραίου) ισόγειο, από 8 π.μ. έως 6 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο από 8 π.μ. έως 2 μ.μ., τηλ. επικοινωνίας 2413-506.383 και 2413-506.100, email: e.katsarou@thessaly.gov.gr,e.samara@thessaly.gov.gr, s.papadimopoulou@ thessaly.gov. gr

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass