Τι ισχύει για αποζημιώσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις

Οδηγίες από τον Δήμο Λαρισαίων

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2023 13:24

Για τις αποζημιώσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις, ο Δήμος Λαρισαίων, με σκοπό

τη διευκόλυνση των πληγέντων, παραθέτει τις ακόλουθες πληροφορίες - οδηγίες για σειρά ζητημάτων:

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ
Οι έλεγχοι των κλιμακίων του Υπουργείου Υποδομών και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) συνεχίζονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Τα κλιμάκια της ΔΑΕΦΚ θα παραμείνουν στην περιοχή του Δήμου Λαρισαίων έως ότου ελεγχθούν όλα τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές.
Για τη συμπλήρωση των στοιχείων κάθε ιδιοκτήτη στην ηλεκτρονική σελίδα arogi.gov.gr, o Δήμος Λαρισαίων παρέχει συνδρομή στους πολίτες εφόσον την χρειάζονται μέσω του ΚΕΠ Γιαννούλης (στεγάζεται προσωρινά στο πρώην δημαρχείο Γιάννουλης) , του ΚΕΠ Φαλάνης, του κέντρου κοινότητας οδό Οικονόμου εξ Οικονόμων και του κέντρου κοινότητας στη συνοικία της Νέας Σμύρνης.
Εκεί υπάλληλοι βοηθούν τους πολίτες στη δημιουργία της αίτησης, στον έλεγχο της ορθότητάς της και στην υποβολή της, χωρίς - προφανώς να κρατείται κανένα προσωπικό στοιχείο του πολίτη, ούτε βεβαίως οι κωδικού του στο Taxis.
Ειδικότερα και όσον αφορά τις αιτήσεις σημειώνεται ότι ΅Τα ατομικά στοιχεία του πολίτη, με την είσοδο μέσω των κωδικών taxis βρίσκονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και ο πολίτης ασχολείται μόνο για να δηλώσει τις ζημιές που υπέστη. Εάν το κτίριο έχει χαρακτηριστεί κόκκινο ή κίτρινο δηλαδή με βλάβες σοβαρές στον φέροντα οργανισμό τότε θα ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό δευτεροβάθμιος έλεγχος του κτιρίου και τότε μόνον θα παραλάβει ο ιδιοκτήτης το έγγραφο με την περιγραφή των διαπιστώσεων του ελέγχου. Αυτό είναι το έγγραφο που θα πρέπει να επισυνάψει στην αίτησή του.
Αλλιώς, δηλαδή αν το κτίριο δεν χαρακτηριστεί κόκκινο ή κίτρινο, αλλά έχει χαρακτηριστεί πράσινο τότε στην αίτηση θα δηλωθεί αυτός ο χαρακτηρισμός του ως πράσινου οπότε και η εφαρμογή δεν ζητάει επισύναψη άλλου εγγράφου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις ισχύουν τα εξής:
1. Οι αγροτικές επιχειρήσεις θα απευθύνονται στον ΕΛΓΑ για να δηλώσουν οποιαδήποτε απώλεια ή ζημιά υποδομών, εμπορευμάτων, πρώτων υλών, ζωοτροφών, ζώων και οτιδήποτε άλλο.
2. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις απευθύνονται προς υποβολή αίτησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο διοικητήριο δηλαδή το κτίριο της παλιάς Νομαρχίας στην οδό Παπαναστασίου μεταξύ των οδών Βελή και Κουμουνδούρου τηλέφωνο 2413-56383 και 2413-506100 (τηλ. Κέντρο). Η εκεί υπηρεσία υποδοχής των αιτήσεων αυτών λειτουργεί καθημερινά 8 το πρωί με 6 το απόγευμα και Σαββατοκύριακα 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι, με πρόσβαση από την κεντρική είσοδο του κτιρίου.
Εκεί δηλώνονται οι ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, αποθηκευμένα προϊόντα και οχήματα αλλά επίσης δηλώνεται και η στάθμη που έφτασε το νερό καθώς και εάν υπάρχουν βλάβες στον φέροντα οργανισμό.
Σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση, για όσες τέτοιες βλάβες δηλωθούν οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν και θα τις παραλάβει η ΓΔΔΑΕΦΚ προκειμένου να γίνουν έλεγχοι από κλιμάκια μηχανικών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σημειώνεται τέλος πως ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, αποστέλλει έγγραφο προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξει δυνατότητα αποζημιώσεων σε μικρά συνήθως κτίρια που βρίσκονται σε επαγγελματικούς χώρους (εργοστάσια, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αποθήκες κ.α.) και οι οποίοι μικροί χώροι χρησιμοποιούνται ως κατοικίες είτε για την οικογένεια των ιδιοκτητών είτε για μέρος του προσωπικού.
Στο έγγραφό του ο δήμαρχος Λαρισαίων ζητά ανεξάρτητα των καταχωρήσεων του συνολικού ακινήτου στο Ε9 ως επαγγελματικής εγκατάστασης, να μπορεί να δηλωθεί ο συγκεκριμένος επί μέρους χώρος ως έχων χρήση κατοικίας και να τύχει αντίστοιχης μεταχείρισης και αποκατάστασης / αποζημίωσης της οικοσκευής και επιδιορθώσεων εφόσον τις χρειάζεται».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass