Οργή λαού για τις πλημμύρες

Συλλαλητήριο και πορεία χθες στη Λάρισα *Από το Εργατικό Κέντρο

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2023 13:18

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις πλημμύρες και τη στάση της πολιτείας απέναντι

στα φαινόμενα, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης των πληγέντων ανθρώπων και επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε χθες με την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων όλων των ηλικιών, στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Γιάννης Σκόκας ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «γνωρίζουμε καλά πως όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν δεν είναι ένα μοιραίο κι αναπόφευκτο γεγονός. Δεν είναι «το κακό το ριζικό» που μας οδήγησε σε μια ακόμη βιβλική καταστροφή».
Ανέφερε πως «ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά», υπογραμμίζοντας πως «ήταν άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα».
Μάλιστα κάλεσε τον κόσμο σε οργανωμένο αγώνα (αρχής γενομένης από την απεργία της Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη με συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στην Κεντρική πλατεία) με αιτήματα μεταξύ άλλων:
«Να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών, η τροφή, υγειονομική περίθαλψη, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους όπως και για τους φοιτητές που διαμένουν στη φοιτητική εστία της πόλης, η οποία δεν έχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα!
Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος για την απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, σε περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα.
Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλότητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κ.α.) από υγειονομική και τεχνική άποψη.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
Να διευκολυνθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μην χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή! Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.
Η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.
Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.α. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, οχήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κλπ. να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.
Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη της κυβέρνησης-δήμου-περιφέρειας για όλες τις περιοχές που επλήγησαν (Εργατικές Γιάννουλης, Αγ.Θωμά, Ν. Σμύρνης, Αγ. Γεώργιου, Οδ. Βόλου, Ιπποκράτη) και συνολικότερα στην πόλη καθώς και περιοχές όπως Φαλάνη, Αμπελώνας κ.α.
Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν: η εκπρόσωπος των πλημμυροπαθών κατοίκων Αγίου Θωμά και Φιλιππούπολης κ. Λίτσα Γούναρη, η εκπρόσωπος των πλημμυροπαθών κατοίκων Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης κ. Χάιδω Τσαγκάλη, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Λάρισας, Βασίλης Κελεσίδης, η κ. Κική Καρυώτη εκπροσωπώντας την Ένωση Γυναικών νομού Λάρισας και ο κ. Ρίζος Μαρούδας από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγου νομού Λάρισας.
Μεταξύ άλλων στην πορεία βρέθηκαν με πανό και παρουσία: ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ και Ειδικευομένων ΠΓΝΛ – ΕΙΝΚΥΛ με σύνθημα «Προστασία της Υγείας του λαού τώρα», το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λάρισας με σύνθημα «Ανοχύρωτες πόλεις – Ανυπεράσπιστος Λαός», οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Περιβάλλοντος, ΣΕΥΠ – ΣΤΕΦ – ΕΣΤΙΩΝ με σύνθημα «Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας», Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), η Ένωση Γονέων Λάρισας με σύνθημα «Τα όνειρα των παιδιών δεν χωράνε στις λάσπες των κερδών σας», η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγίου Θωμά με σύνθημα «Κυβέρνηση – Δήμος – Περιφέρεια να πάρουν τώρα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς», η Επιτροπή Αγώνα Εργ. Κατοικιών Γιάννουλης με σύνθημα «Πλήρης αποκατάσταση ζημιών όλων των πληγέντων στο 100%».
Στο Συλλαλητήριο παρευρέθηκαν και μέλη του παραρτήματος Λάρισας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass