Δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου 1ης Κοινότητας, Βασίλης Ξηρομερίτης, για τη συνοικία του Αγίου Θωμά:

Ήταν σαν να μπαίνεις στη Βαγδάτη…

Ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, προήδρευσε σε σύσκεψη εκπροσώπων Συμβουλίων Κοινοτήτων για την καταγραφή των ζημιών στις συνοικίες και τη δρομολόγηση λύσεων για την αποκατάσταση της καθημερινότητάς τους

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2023 14:40

Με εκπροσώπους των Συμβουλίων των Κοινοτήτων της Λάρισας συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος και είχε την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις τους, αναφορικά με την κατάσταση που διαμόρφωσε σε πολλές συνοικίες της πόλης η καταστροφική κακοκαιρία.

Παράλληλα, είχε τη δυνατότητα να ακούσει και τις προτάσεις τους για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την όσο το δυνατόν πιο σύντομη επάνοδο στην καθημερινότητα.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε -τόνισε ο κ. Μαμάκος- ότι η καταστροφική θεομηνία που έπληξε την πόλη μας έχει αλλάξει την καθημερινότητα ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της Λάρισας και κυρίως, τους κατοίκους πολλών συνοικιών. Είναι δείγμα της εγκατάλειψης που βίωσαν κατά τη διάρκεια εννέα ετών της θητείας της απερχόμενης δημοτικής αρχής, η οποία εστίασε το ενδιαφέρον της σε έργα βιτρίνας στο κέντρο και αδιαφόρησε τελείως για τον κόσμο των συνοικιών.
«Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να δούμε μαζί τι πρέπει να γίνει ώστε σύντομα η ζωή στις συνοικίες και τα χωριά που επλήγησαν να ξαναβρεί τους γνώριμους ρυθμούς της. Από την πλευρά μας, έχουμε δημοσιοποιήσει επτά πρωτοβουλίες και μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσουμε τις προτάσεις που επεξεργάστηκε ομάδα επιστημόνων για τη θωράκιση της πόλης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είμαστε, άλλωστε, ο μοναδικός συνδυασμός που ενέταξε στο πρόγραμμά του τη δημιουργία Αντιδημαρχίας Κλιματικής Αλλαγής και Αστικής Ανθεκτικότητας, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον μας για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που θα μας δοκιμάσει -απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί- πολλές φορές στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Άγιος Θωμάς, όπως… Βαγδάτη
Στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν η 1η Κοινότητα (Φιλιππούπολη – Νεάπολη- Λιβαδάκι- Άγιος Θωμάς – Ιπποκράτης – Παπασταύρου), από τον πρόεδρο Βασίλη Ξηρομερίτη, η 2η Κοινότητα (Άγιος Αχίλλειος – Άγιος Νικόλαος- Άγιος Αθανάσιος- Άγιος Κωνσταντίνος- Άγιοι Σαράντα), από τη Φωτεινή Τουρσουνίδου-Καλογήρου, η 4η Κοινότητα (Αβέρωφ- Πυροβολικά – Ανθούπολη – Χαραυγή- Σιδηροδρομικός Σταθμός- Νεράιδα- Ηπειρώτικα – Νέα Πολιτεία) από τον Βασίλη Καρατάσιο και οι κοινότητες Αμυγδαλέας, Λουτρού, Κουτσόχερου, από τους Γιώργο Μητράκα, Θεόδωρο Μπελαή, Ευάγγελο Καλφούντζο, ενώ παρών ήταν και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γκουτζαμάνης.
Όλοι οι παρευρεθέντες εκπρόσωποι των συνοικιών υπογράμμισαν την αναγκαιότητα αποκατάστασης των ζημιών στις συνοικίες, στήριξης των ανθρώπων οι οποίοι επλήγησαν και ζήτησαν την ανάληψη -άμεσα- πρωτοβουλιών για την αποτροπή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον. Φαινομένων, που δεν θα τους κάνουν να νιώσουν εγκαταλελειμμένοι, όσο ένιωσαν τις προηγούμενες μέρες.
Η εικόνα του Αγίου Θωμά θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Είναι σαν να μπαίνεις στη Βαγδάτη -ήταν η χαρακτηριστική περιγραφή του κ. Ξηρομερίτη για τις εικόνες που αντίκρισαν οι κάτοικοι της συνοικίας, μετά την πλημμύρα. Για εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής μίλησαν οι εκπρόσωποι της Κοινότητας Αμυγδαλέας, Λουτρού, Κουτσόχερου, στα χωριά της περιοχής. Άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι πως έχει καταστραφεί η γέφυρα στη θέση «Στάβλος», που εξυπηρετεί την επικοινωνία μεταξύ πέντε χωριών.
Οι εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων αναγνώρισαν, βεβαίως, το πρωτοφανές της νεροποντής, ωστόσο, συμφώνησαν με τον κ. Μαμάκο, ότι τέτοια φαινόμενα, που, όπως λένε οι ειδικοί θα είναι πλέον συχνά, χρήζουν μιας στρατηγικής που θα έχει ως κέντρο βάρους την πρόληψη.

5+2 πρωτοβουλίες για οικογένειες, επιχειρήσεις και αγρότες
Να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος καταθέτει πλέγμα πρωτοβουλιών για την ανακούφιση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών στις περιοχές που έχουν πληγεί:
* Δημιουργία Μητρώου πληγέντων πολιτών και επιχειρήσεων του Δήμου Λαρισαίων, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς το μέγεθος της καταστροφής.
* Απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών για τουλάχιστον 12 μήνες για όλα τα πληγέντα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
* Ενίσχυση των κονδυλίων ΤΕΒΑ για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο.
* Επιδότηση μετακινήσεων με αστικές συγκοινωνίες για τους συμπολίτες μας στις περιοχές που έχουν πληγεί, με κάλυψη της δαπάνης από τον δημοτικό προϋπολογισμό.
* Παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων για ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών (μέσω ΔΥΠΑ) για όσες χαρακτηριστούν κατεδαφιστέες.
* Απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος, για έναν χρόνο, για τους αγρότες του Δήμου Λαρισαίων που μισθώνουν δημοτικά αγροτεμάχια και έχουν πληγεί από τη θεομηνία.
* Να παραταθούν αυτόματα οι μισθώσεις δημοτικών αγροτεμαχίων που λήγουν το επόμενο διάστημα, για όλους τους μισθωτές στα όρια του Δήμου Λαρισαίων.

«Παίξατε με τις ζωές μας, κ. Καλογιάννη»
Νωρίτερα, ο κ. Μαμάκος αναφέρθηκε και στην παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας και την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που παραγγέλθηκε για το ζήτημα της μη λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών της Λάρισας και τη ρύπανση του Πηνειού.
«Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, η επιστημονική κοινότητα και άλλοι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανές ασθένειες (γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες) από τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στη Λάρισα, καθώς και για την απαραίτητη χρήση εξοπλισμού (αδιάβροχο, γάντια, κλπ) για να αποφύγουμε την άμεση επαφή των μολυσματικών νερών με το δέρμα μας.
Την ίδια στιγμή, ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Καλογιάννης, που κρατούσε κρυφό για έξι μέρες ότι οι βιολογικοί καθαρισμοί Λάρισας, Γιάννουλης και Μάνδρας δεν λειτουργούσαν, εκθέτοντας όλους τους Λαρισαίους σε κίνδυνο και ρυπαίνοντας τον Πηνειό, σε ένα ακόμα προεκλογικό του σόου, μας λέει ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια Υγεία.
Ο κ. Καλογιάννης έχει στη διάθεσή του υπηρεσίες και επιστημονικό προσωπικό για να διενεργήσει τους κατάλληλους ελέγχους. Και ρωτάμε: Δείγματα από τα λιμνάζοντα νερά και την ιλύ (λάσπη) στις συνοικίες της πόλης και των οικισμών του Δήμου Λαρισαίων έχουν ληφθεί; Υπάρχουν αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων; Θα δοθούν στη δημοσιότητα;
Τις απαντήσεις που αρνείστε να δώσετε στην κοινωνία της Λάρισας, θα κληθείτε να τις δώσετε στην Εισαγγελική Αρχή. Παίξατε με τις ζωές μας, κ. Καλογιάννη και δεν θα το αφήσουμε έτσι», τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass