«Χάσαμε τον πατέρα μας στην πλημμύρα…»

ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΕΝΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ * Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ 65ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2023 15:30

Οι πλημμύρες που ζει η Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν προηγούμενο. Σπίτια, αποθήκες, επιχειρήσεις, αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες κάτω από τη λάσπη και το νερό. Άνθρωποι χάνονται κάτω από τα ορμητικά νερά και όσο κυλάει ο χρόνος ανθρώπινες ιστορίες αναδύονται γεμάτες θλίψη και οργή.


Μια τέτοια τραγική στιγμή έζησε η οικογένεια Βούλγαρη στο χωριό Αρμένιο λίγο έξω από τη Λάρισα, όταν στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις πλημμύρες έχασε τη ζωή του ο 65χρονος Γιώργος Βούλγαρης.
Η κόρη του Αθανασία Βούλγαρη εξηγεί στην «Ε» πως όλα όσα έζησαν την περασμένη Τετάρτη δεν τα είχαν δει ούτε στον χειρότερό τους εφιάλτη και προβλέπει πως ο κατάλογος των ανθρώπων που δεν θα αντέξουν από αυτήν την κατάσταση θα είναι ακόμα μεγαλύτερος από τα σημερινά δεδομένα.
«Μένουμε στο χωριό Αρμένιο τόσο εγώ με την οικογένειά μου όσο και οι γονείς μου, αλλά και η οικογένεια της αδερφής μου. Εμείς στη μία πλευρά του χωριού και εκείνοι στην άλλη.
Εκείνες τις ημέρες ήμασταν θορυβημένοι με όσα ακούγαμε και βλέπαμε για τις εξελίξεις με τον καιρό. Την Τετάρτη είχαν ήδη περάσει δύο χείμαρροι από το χωριό μας οι οποίοι κατευθύνονταν προς το Σωτήριο. Το δικό μας το χωριό ήταν το πέρασμα» εξηγεί.
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ήρθε ένας νέος χείμαρρος πολύ πιο διαφορετικός. «Ήταν ο τρίτος χείμαρρος που ήταν καταστρεπτικός. Αυτός μας διέλυσε. Ήταν λίγο μετά τις 12.30 και δεν είχαμε λάβει προειδοποιητικό από το 112. Οι άνθρωποι ήταν μέσα στα σπίτια» θυμάται με κάθε λεπτομέρεια.
«Λίγο νωρίτερα με πήρε τηλέφωνο ο πατέρας και μας λέει να προφυλαχτούμε από τα νερά. Μέχρι να ενημερώσω κι εγώ με τη σειρά μου τα νερά έμπαιναν μέσα στο σπίτι. Ανεβάσαμε τα παιδιά σ’ ένα πιο ψηλό σημείο και περιμέναμε. Ο άντρας μου πήρε το τρακτέρ και μας μετέφερε όλους στην εκκλησία. Στον δρόμο η ορμή των νερών ήταν τόσο δυνατή που κουνούσε το τρακτέρ μας».
Εκεί ήδη βρισκόταν ο πατήρ Κωνσταντίνος Μπαταγκιώνης, «ο οποίος έκανε σπουδαίο έργο όλο αυτό το διάστημα. Όπως αγκάλιασε όλους τους ανθρώπους εκεί, έτσι αγκάλιασε κι εμάς».
Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, χτύπησε το τηλέφωνό της και την ενημέρωσαν πως ο πατέρας τους πεθαίνει. Ενώ πάλευε με τα νερά έσβησε... «Ήταν καρδιοπαθής, ήταν ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή. Ακολουθούσε αγωγή και είχε μια κανονική ζωή. Τους είπα να ξεκινήσουν ΚΑΡΠΑ. Αμέσως επειδή είμαι και νοσηλεύτρια στο επάγγελμα ειδοποιήθηκαν οι πυροσβέστες και με μετέφεραν στο σημείο. Ήταν όμως νεκρός».
Τυλίξαν το άψυχο σώμα του σ’ ένα σεντόνι και το μετέφεραν πάνω σε σκαπτικό όχημα στην εκκλησία. Εκεί τον τοποθέτησαν δίπλα από την εκκλησία στο Πνευματικό Κέντρο και περίμεναν για να δοθεί μια λύση. Κατά τη δύση του ηλίου τον έβγαλε η Πυροσβεστική έξω από το χωριό από ένα σημείο όπου πέρασε ασθενοφόρο. «Μεταφέρθηκε στον Βόλο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Εμείς απλά περιμέναμε στο χωριό έχοντας και τραυματισμένη τη μητέρα μας».
Την επόμενη ημέρα ειδοποιήθηκε η οικογένεια από την Αστυνομία για να δηλωθεί ο θάνατος και να εκδοθεί το ανάλογο πιστοποιητικό. Το περασμένο Σάββατο έγινε η κηδεία του.
«Πολλοί άνθρωποι καταστράφηκαν μέσα στο χωριό. Η λάσπη και το νερό μάς έπνιξαν. Νιώθω πως ο πατέρας μας χάθηκε τόσο άδικα. Πέθανε σαν το σκυλί ένα πράμα. Αυτήν την αίσθηση έχω…» καταλήγει και δηλώνει πως δεν γνωρίζει καν αν ο θάνατός του προσμετράται στο γενικό σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την πλημμύρα. Λεπτομέρειες, αλλά ίσως ενδεικτικές τους χάους που ζει ο θεσσαλικός κάμπος αυτές τις ημέρες…
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

Τετρακόσια άτομα έχουν φύγει από τα σπίτια τους
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Το περιστατικό με τον άδικο χαμό ενός ανθρώπου επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του χωριού Αρμένιο κ. Τάκης Καραμήτρος. Μιλώντας στην «Ε» εξήγησε πως χάθηκε στην προσπάθεια που έκανε όπως όλοι να ξεφύγουν από τα νερά. Τόνισε πως το χωριό τους δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, υποστηρίζοντας πως επί της ουσίας αποτελεί πέρασμα του χειμάρρου για το Σωτήριο. «Από τους 750 περίπου ανθρώπους που κατοικούν στο χωριό, οι 400 αυτήν τη στιγμή έχουν αφήσει τα σπίτια τους και έχουν μετακινηθεί σε άλλον χώρο» λέει συγκεκριμένα. Σε συντριπτικό ποσοστό, αν όχι όλοι, οι κάτοικοι ασχολούνται με αγροκτηνοτροφικές εργασίες και τονίζει πως η κατάσταση έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής οικονομίας, εκτός από τις ζημιές σε σπίτια και αποθήκες.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass