«Μαύρη ημέρα» για τη μελισσοκομία

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΣΕ ΑΝ. ΠΟΝΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΑΠΟΘΗΚΕΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ- ΟΛΟΝΥΚΤΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΘΕΙ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ- ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2023 11:30

Μια από τις πλέον δύσκολες περιόδους της διανύει η μελισσοκομία στη Θεσσαλία και γενικότερα στη χώρα μας, με εκατοντάδες μελισσοκόμους να έχουν υποστεί ακόμα και ολοκληρωτική καταστροφή μετά τις φονικές πλημμύρες, που έχουν χτυπήσει της τελευταίες ημέρες την Περιφέρεια.


Εξαφανισμένα μελισσοκομεία, κατεστραμμένες ή και βυθισμένες κυψέλες στις λάσπες, πλημμυρισμένες αποθήκες με εξοπλισμό και τεράστιες ποσότητες μελιού, μελισσοκομικά φορτηγά κάτω από το νερό και απεγνωσμένοι μελισσοκόμοι να τριγυρνούν στον κάμπο -όπου είναι δυνατό φυσικά- συνθέτουν την εικόνα του κλάδου, σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε «μαύρη ημέρα για την ελληνική μελισσοκομία» από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Αναστάσιο Ποντίκη.
Το μέγεθος της καταστροφής είναι αδύνατο να αποτιμηθεί επισημαίνουν συνδικαλιστικοί φορείς, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι μελισσοκόμοι δεν έχουν πρόσβαση στις περιοχές που έχουν τοποθετήσει τα μελισσοκομεία τους. Όταν τα νερά υποχωρήσουν και θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση, συμπληρώνουν, θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα για την καταστροφή, που εκ των πραγμάτων διαφαίνεται δυσθεώρητη. Και αυτό γιατί εκτός των χιλιάδων Θεσσαλών μελισσοκόμων με τις εκατοντάδες χιλιάδες κυψέλες στη Θεσσαλία βρίσκονται και πολλά μελισσοκομεία νομάδων μελισσοκόμων που έχουν τοποθετήσει τα μελίσσια τους σε φθινοπωρινές νομές για να δυναμώσουν τον πληθυσμό τους, πριν μεταβούν στη Θάσο και τη Χαλκιδική για τα πεύκα.
«Τα μελίσσια μου βρίσκονται κάπου στο Αιγαίο, από τα 200 μου έμειναν μόλις ...πέντε» έλεγε το προηγούμενο Σάββατο στη λαϊκή αγορά γνωστός Λαρισαίος μελισσοκόμος, για να τονίσει με έκδηλη την απόγνωση στο πρόσωπό του: «Μέσα σε ένα απόγευμα έμεινα χωρίς δουλειά. Και κοντά στη συνταξιοδότησή μου πρέπει να ξεκινήσω ξανά από την αρχή με ένα σχεδιασμό που φαίνεται αρκετά δύσκολος...»
Από τις πρώτες ώρες της πλημμύρας μελισσοκόμοι προσπάθησαν να μεταφέρουν μελίσσια, παραγωγή και εξοπλισμό σε ασφαλέστερους χώρους ακόμα και με ολονύκτιες επιχειρήσεις. Οι περισσότερο πάντως δεν πρόλαβαν και η αναζήτηση των μελισσιών τους αποδείχθηκε ανεπιτυχής αφού δεν βρήκαν τίποτε να περισώσουν. Τις κυψέλες είχαν παρασύρει τα ορμητικά νερά ή είχαν σκεπάσει οι λάσπες.
Ολοκληρωτική είναι και η καταστροφή για τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών επαγγελματία μελισσοκόμο Κώστα Μπυριτζά, του οποίου καταστράφηκε ολόκληρη η αποθήκη με τον εξοπλισμό και την παραγωγή μελιού καθώς και το μελισσοκομικό αυτοκίνητο, που βρίσκονται βυθισμένα κάτω από το νερό στην παλιά εθνική οδό. Ο ίδιος δεν κρύβει την απογοήτευσή του, αλλά και την ανησυχία του για το μέλλον των συναδέλφων του, αλλά και του κλάδου γενικότερα. «Δεν μπορώ να βλέπω νέους ανθρώπους, που επένδυσαν χρόνια τώρα ό,τι είχαν και δεν είχαν στη μελισσοκομία, ό,τι κέρδιζαν να το έριχναν εκεί να μεγαλώσουν την επιχείρησή τους, συν τους τόνους ιδρώτα, να έχουν καταστραφεί πλήρως και να λένε ότι τα παρατάνε γιατί δεν έχουν το κουράγιο να ξεκινήσουν από την αρχή...» λέει χαρακτηριστικά.
ΜΑΥΡΗ ΗΜΕΡΑ...
Μαύρη ημέρα χαρακτήρισε για την ελληνική μελισσοκομία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Αναστάσιος Ποντίκης σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη μιας γενναίας πολιτικής μέριμνας.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του «»Μαύρη μέρα ξημέρωσε για την ελληνική μελισσοκομία. Μετά τις χαμένες παραγωγές μελιού λόγω καιρικής αστάθειας και τις πυρκαγιές, ήρθαν οι πλημμύρες να τριτώσουν το κακό και να βάλουν την ταφόπλακα!
Δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει ο κλάδος. Σίγουρα όχι από μόνος του. Χρειάζεται γενναία και πρωτοποριακή πολιτική μέριμνα. Χρειάζεται ουσιαστική κρατική αρωγή. Τον λόγο έχει η Πολιτεία».
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οδηγίες για τον χειρισμό της κατάστασης με προτεραιότητα στην καταγραφή των ζημιών και την άμεση δήλωση στον ΕΛΓΑ παρέχει το Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας σε μήνυμά του στους μελισσοκόμους στο οποίο αναφέρει:
«Η καταστροφή είναι τεράστια και για κάποιους είναι ολοσχερής. Σε αυτή τη φάση προέχει η λεπτομερής και με ντοκουμέντα (φωτογραφίες, βίντεο) καταγραφή των ζημιών και η άμεση δήλωση στον ΕΛΓΑ ((2410 231300, 231929, 231938 ή στους τοπικούς ανταποκριτές) των χαμένων μελισσιών και του υλικού (αποθήκες, μηχανήματα, αυτοκίνητα). Ενημερώστε και τον σύλλογό σας ώστε να υπάρχουν στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής.
Έχει ζητηθεί από την ΟΜΣΕ να μην πληρώνονται στους εκτιμητές τα δύο ευρώ ανά κυψέλη και ο ΕΛΓΑ έχει συμφωνήσει. Ζητήθηκε επίσης να μην αφαιρεθούν τα χαμένα μελίσσια από το μητρώο και να λάβουν κανονικά την επιδότηση για κυψέλες και μετακινήσεις και για τα βιολογικά όσοι έχασαν τα μελίσσια».
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass