Κίνδυνος να μετατραπεί η Θεσσαλία σε υγειονομική βόμβα

*Δήλωσε χθες από τον Πλατύκαμπο, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης *Επισκέφθηκε κτηνοτροφικές μονάδες και το κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας, που φιλοξενούνται πλημμυροπαθείς

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2023 13:10

Τον κώδωνα του κινδύνου να μετατραπεί η Θεσσαλία σε υγειονομική βόμβα, λόγω των χιλιάδων νεκρών

ζώων που παραμένουν στην ύπαιθρο, έκρουσε χθες από τον Πλατύκαμπο, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής Πλατυκάμπου, οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πλημμύρες και συνομίλησε με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αφού παρουσίασαν απελπισμένοι το μέγεθος της καταστροφής των επιχειρήσεών τους, τόνισαν ότι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νεκρά ζώα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στα χωράφια, απειλούν τη δημόσια υγεία και ο ΕΛΓΑ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε καταγραφές των απωλειών και των ζημιών που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι.
«Τα ζώα πρέπει να τα πάμε για καύση, θα αρρωστήσει όλο το χωριό, θα αρρωστήσει όλη η Θεσσαλία...» τόνισε ο κ. Αρης, κτηνοτρόφος από τον Πλατύκαμπο και σημείωσε: «Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να έρθει το συντομότερο να καταγράψει τις ζημιές, καθώς δεν μας αφήνει αλλιώς να προχωρήσουμε σε καύση των ζώων και εξαλείψουμε κάθε πιθανότητα να προκληθούν αρρώστιες».

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
«Δύο μέρες τώρα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία συναντώ απόγνωση... Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τη Θεσσαλία..., όταν έχει προηγηθεί ο Ιανός, και έχουν δοθεί 240.000.000 ευρώ για να δημιουργηθούν συνθήκες υδραυλικής προστασίας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία» ανάφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και αναλυτικότερα σημείωσε: «Η ζωική και η φυτική παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι πολύ μεγάλες, δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τη Θεσσαλία από αυτά τα ακραία φαινόμενα.
Πρέπει να ελεγχθούν οι ποιότητες των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί και πρέπει να απολογηθούν για τα έργα που δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν ενημερώσει γι’ αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα πάρα πολλοί επιστήμονες.
Εδώ τώρα που φτάσαμε πρέπει να γίνει άμεσα καταγραφή ζημιών και να αποζημιωθούν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους κτηνοτρόφοι και αγρότες. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μετατραπεί όλη η Θεσσαλία σε μια υγειονομική βόμβα γι’ αυτό πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ να έρθει να καταγράψει τα νεκρά ζώα και μετά να γίνει συλλογή τους. Δυστυχώς οι πολίτες της Θεσσαλίας κινδυνεύουν ακόμη παρόλο που έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο και πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό τους με υπευθυνότητα και όχι κάποιοι να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ώρες να συμβαίνει στα τηλεοπτικά δίκτυα».ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ;
Απαντώντας ο κ. Ανδρουλάκης, στο τι έφταιξε και πλημμύρισε όλη τη Θεσσαλία, τόνισε: «Όταν η επιστημονική κοινότητα ενημερώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει ακραία φαινόμενα σε όλη τη χώρα, όταν έχει προηγηθεί ο Ιανός, έχουν δοθεί 240.000.000 ευρώ για να δημιουργηθούν συνθήκες υδραυλικής προστασίας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και έχουν αυτά τα αποτελέσματα, όσο ακραία και αν είναι αυτά τα φαινόμενα τότε προφανέστατα η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια έχουν ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν, αλλά και για την ποιότητα των αντιπλημμυρικών που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εδώ βρίσκεται η παραγωγική καρδιά της χώρας».

«ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ»
«Προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης «είναι να μεταβεί άμεσα ο ΕΛΓΑ στις κτηνοτροφικές μονάδες, για την καταγραφή των ζημιών. καθώς και αντίστοιχα στις καλλιέργειες...».
Αιχμές για αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της τόσο κρίσιμης κατάστασης, άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Εφόσον έχει τεθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να επιταχθούν ξενοδοχεία για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών κατοίκων. Δεν μπορούν να στεγάζονται σε γυμναστήρια, που φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες υγιεινής τόσου κόσμου, που βρίσκεται εκεί. Όταν μάλιστα ο κίνδυνος του κορονοϊού είναι υπαρκτός...».
Να σημειωθεί ότι τον κ. Ανδρουλάκη συνόδευε κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλία, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με την οποία επισκέφθηκαν επίσης και τη δομή που δημιουργήθηκε για τη φιλοξενία πλημμυροπαθών στο κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης.                          

  ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass