Η «Daniel» έπνιξε τον Δήμο Αγιάς

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΗΛΩΝ - ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΣΠΙΤΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΑΦΙΑ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΚΟΥΝΤΑΡΑ ΣΕ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2023 13:05

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Με πολύ μεγάλη ένταση «χτυπάει» από χθες τις πρώτες πρωινές ώρες όλη την περιοχή του Δήμου Αγιάς η κακοκαιρία «Daniel».

Διαδοχικές, πολύωρες και, ως επί το πλείστον, σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε οικίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, ενώ τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αγιάς από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη αντιμετώπισης της κατάστασης.
Έως χθες το απόγευμα, κι ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, ο μετεωρολογικός σταθμός Αγιάς του meteo-thessalia.gr είχε καταγράψει 265 χιλιοστά βροχής, που μεταφράζεται σε 265 τόνους νερού ανά στρέμμα.
Τεράστιος όγκος νερού έπεσε μέσα σε λίγες ώρες και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας ευτυχώς τα βελτιωτικά έργα στους χείμαρρους που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέδωσαν καρπούς, αφού το περισσότερο νερό διοχετεύτηκε στη θάλασσα ή στον συλλεκτήρα της Κάρλας. Οι γέφυρες δε που κατασκευάστηκαν από την Περιφέρεια στον πίσω δρόμο της παραλιακής ζώνης Αγιόκαμπος – Σωτηρίτσα – Βελίκα στάθηκαν σωτήριες για τις μετακινήσεις του κόσμου που ήταν αδύνατες από τον παραλιακό δρόμο, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στις διασταυρώσεις του με τα ρέματα. Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία έκλεισε, άλλωστε, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, από τις 12:30 το μεσημέρι, όλο το παραλιακό τμήμα από Αγιόκαμπο ως Κουτσουπιά.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουντάρα, όπου, λόγω μεγάλου όγκου νερού, υπήρξαν υπερχειλίσεις, εκεί ανέκυψαν σοβαρά ζητήματα. Στο ρέμα Σωτηρίτσας, τα νερά παρέσυραν στύλο της ΔΕΗ κι ως εκ τούτου ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε το ρεύμα της γραμμής Αετόλοφος, Σωτηρίτσα, Βελίκα, Κουτσουπιά, Παλιουριά, τμήμα Κόκκινου Νερού, για περίπου δύο ώρες. Πέραν αυτού, οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ χρειάστηκε να επέμβουν και σε άλλες περιπτώσεις, όπου πτώσεις κεραυνών ή δέντρων πάνω σε καλώδια δημιουργούσαν θέματα στην ηλεκτροδότηση. Στο ρέμα Πουρί στον Αγιόκαμπο, σε σημείο κοντά στη θάλασσα, υπερχείλιση είχε ως αποτέλεσμα να «πνιγούν» πολλά σπίτια, αυλές και επιχειρήσεις που βρίσκονται δίπλα στο ρέμα, να «καθίσει» λίγα εκατοστά το οδόστρωμα δίπλα στη μεγάλη τοξωτή γέφυρα και να «φαγωθεί» τμήμα του εδάφους, αποκαλύπτοντας και καταστρέφοντας αγωγούς του δικτύου αποχέτευσης, όμβριων, ύδρευσης και φωτισμού. Ανάλογα προβλήματα σε σπίτια και επιχειρήσεις υπήρξαν μετά από υπερχείλιση και στα ρέματα Σωτηρίτσας. Μάλιστα, σε ένα εξ αυτών αποσπάστηκε μεγάλο κομμάτι του παράπλευρου δρόμου που μόλις πριν λίγες ημέρες είχε ασφαλτοστρωθεί.
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο υπήρξαν και αλλού. Στον δρόμο Νεοχώρι – Καλαμάκι, αλλά και στον δρόμο Αγιά – Λάρισα, ο οποίος έκλεισε από το Γερακάρι ως τη Δήμητρα από φερτά υλικά και πολύ νερό για αρκετή ώρα το πρωί. Ζημιές μεγάλες φαίνεται να έχουν συμβεί στην αγροτική οδοποιία, ζημιές οι οποίες θα φανούν εξ ολοκλήρου με το πέρας της κακοκαιρίας. Για μεγάλα διαστήματα έκλεισαν, επίσης, οι δρόμοι Κουτσουπιά – Καρίτσα στο ύψος του Κόκκινου Νερού, Παλαιόπυργος – Ομόλιο, Στόμιο – Αλεξανδρινή – Παλαιόπυργος. Προβλήματα σοβαρά με φερτά υλικά από τα βουνά υπήρξαν ακόμη στους δρόμους Αγιά – Αγιόκαμπος και Αγιά – Μελιβοία, χωρίς όμως να χρειαστεί να κλείσουν.
Σοβαρά προβλήματα φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί και στις καλλιέργειες. Τα χωράφια στην παρακάρλια περιοχή έχουν γίνει λίμνες, ενώ μεγάλες ποσότητες μήλων, που αυτήν την εποχή η συγκομιδή τους έχει ή αναμένεται να ξεκινήσει, έχουν πέσει λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν χθες, κυρίως το πρωί, άνεμοι οι οποίοι έφτασαν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.
Προβλήματα υπήρξαν με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τα παράλια και με ένα δρομολόγιο (στις 10:00 το πρωί) Αγιά – Λάρισα, το οποίο δεν έγινε, γιατί εκείνη την ώρα είχε κλείσει ο δρόμος.
Ο Δήμος Αγιάς αποφάσισε το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Παιδικού Σταθμού του Δήμου Αγιάς, για χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη.

 

• Εκκενώθηκαν κατασκήνωση και κάμπινγκ Στομίου

Χθες Τρίτη ολοκληρωνόταν η τελευταία κατασκηνωτική περίοδος στην Κατασκήνωση Αγίας Παρασκευής Στομίου. Η περίοδος αυτή αφορούσε ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγιάς το βράδυ της Δευτέρας -μία μέρα δηλαδή πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή τους-  και οδηγήθηκαν στις οικίες τους με πούλμαν του Δήμου.
Επίσης, από το Δημοτικό Κάμπινγκ Στομίου απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα, πάλι με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγιάς, 20 άτομα και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία του Στομίου, όπου τα έξοδα καλύφθηκαν από τον Δήμο για διαμονή δύο βραδιών.

 

• Επικοινωνία με Λ. Αυγενάκη

Ο κ. Γκουντάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες σε σύσκεψη υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίλησε εκτενώς με τους συνεργάτες του και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Σπυρόπουλο, για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής -μήλα, ροδάκινα, αμύγδαλα, οπωροκηπευτικά, φυτικό κεφάλαιο, ζωοτροφές-, αποσπώντας τη διαβεβαίωση ότι μόλις σταματήσει η κακοκαιρία γεωπόνοι άμεσα θα τις εκτιμήσουν.

 

• Η ΛΑ.ΣΥ. Αγιάς

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αγιάς, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις που επικρατούν στην περιοχή μας  και με όλες τις καταστροφικές συνέπειες, επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε χωρίς επιτυχία με τον Δήμαρχο. Καταφέραμε τελικά να επικοινωνήσουμε με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο και ζητήσαμε επιτακτικά ο Δήμος με όλες του τις δυνάμεις να συντρέξει όπου χρειάζεται, καθώς και να απαιτήσουν από Περιφέρεια και Κυβέρνηση άμεσα ό,τι απαιτείται, έτσι ώστε να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές, περιβάλλον και περιουσίες, καθώς, επίσης, να γίνει άμεση καταγραφή ζημιών και άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες».

 

• Συνεχίζεται η κακοκαιρία

Η κακοκαιρία «Daniel» συνεχίζεται και σήμερα, με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής, που αναμένονται ξανά, να δρουν σωρευτικά στα πλημμυρικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώθηκαν κι ακόμη εκδηλώνονται, εντείνοντας τα προβλήματα. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Εκτός της έντονης βροχόπτωσης, μεγάλη ήταν και η πτώση της θερμοκρασίας. Χθες στην Αγιά η ελάχιστη ήταν 13,6 βαθμοί Κελσίου και η μέγιστη 20. Η μέγιστη στον μετεωρολογικό σταθμό Τιμίου Προδρόμου Ανατολής, πάντα σύμφωνα με το meteo-thessalia.gr, ήταν 13,8 και η ελάχιστη 10,6.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι σημειώθηκε πλήθος περιπτώσεων μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες διά μέσου του 112, γεγονός το οποίο κυρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου. Πολλοί ήταν αυτοί που αγνοούσαν και την απλούστατη έκκληση της Αστυνομίας για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, μετακινήσεις οι οποίες μόνο προβλήματα δημιουργούσαν και στους ίδιους και στα συνεργεία αντιμετώπισης της κατάστασης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass