Θάνος Αδαμόπουλος (Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Λαρισαίων):

Εχουμε υγιές Ταμείο και ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους

Τι λέει για τα έργα στο κέντρο και τις συνοικίες, τα Σχέδια του Δήμου για το αύριο της πόλης και το προσωπικό του στοίχημα-συμβολή σε αυτή την πορεία

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2023 13:35
Είμαι θιασώτης της θετικής ατζέντας και του εποικοδομητικού  διαλόγου και πιστεύω πως αυτά είναι τα «κλειδιά» που μπορούν  να ανοίξουν την πόρτα στην πρόοδο και την ευημερία ενός τόπου,  λέει στην «Ε» ο οικονομικός εγκέφαλος του Δήμου Είμαι θιασώτης της θετικής ατζέντας και του εποικοδομητικού διαλόγου και πιστεύω πως αυτά είναι τα «κλειδιά» που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα στην πρόοδο και την ευημερία ενός τόπου, λέει στην «Ε» ο οικονομικός εγκέφαλος του Δήμου

Ο Δήμος μας αποπνέει υγεία και το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα είναι σταθερά με αυξητική τάση κοντά στα 17 με 18 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας προκαλεί εφησυχασμό.


Παράλληλα –και παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση- δείξαμε εξαιρετική ανθεκτικότητα και δεν επιτρέψαμε να διαρραγεί το ευρύ και ισχυρό δίχτυ προστασίας που έχουμε απλώσει προς την πόλη και τους πολίτες της. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων Θάνος Αδαμόπουλος. Αναφέροντας ακόμη τις εκτεταμένες παρεμβάσεις σε έργα και υποδομές στο κέντρο και τις συνοικίες , αλλά και το Σχέδιο του Δήμου για τα επόμενα χρόνια, με στόχο να εξελιχθεί η Λάρισα σε μια μεσαίου μεγέθους σύγχρονη ευρωπαική πόλη.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:
* Πορευόμαστε σε μία προεκλογική περίοδο, η οποία, αν και ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δείχνει ισχυρά σημάδια πόλωσης από τους «βασικούς παίκτες» στον Δήμο Λαρισαίων...
- Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτήν τη συζήτηση. Ως νέος άνθρωπος που ασχολούμαι ενεργά με τα κοινά, έχω να πω το εξής: Ότι η αυτοδιοίκηση αφορά τη ζωή μας, ακουμπά στην καθημερινότητά μας και μας επιβάλλει σε συγκλίσεις και συνέργειες, γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό που όλοι μας επιδιώκουμε είναι το κοινό καλό. Άρα πρέπει και οφείλει να βρίσκεται πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Είμαι θιασώτης της θετικής ατζέντας και του εποικοδομητικού διαλόγου και θα συνεχίσω να πιστεύω πως αυτά είναι τα «κλειδιά» που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα στην πρόοδο και την ευημερία ενός τόπου.

* Έχετε το «βαρύ» χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, μία «καυτή» πατάτα εν μέσω πολλαπλών κρίσεων. Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λαρισαίων;
- Ο Δήμος μας αποπνέει υγεία και αυτό δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα είναι σταθερά με αυξητική τάση κοντά στα 17 με 18 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας προκαλεί εφησυχασμό. Είμαστε βλέπετε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και επιβάλλεται η διοίκησή μας να είναι προπάντων χρηστή, με πυξίδα τη σύνεση.
Βλέπετε, η διδαχή από τις αλλεπάλληλες κρίσεις από τις οποίες σταθήκαμε όρθιοι είναι εξαιρετικά επίκαιρη και χρήσιμη. Θα υπενθυμίσω όμως, γιατί έχει ειπωθεί και γραφεί πολλές φορές, ότι παρά τις αυξημένες ανάγκες στην πανδημία, αλλά και το δυσθεώρητο κόστος της ενεργειακής κρίσης που ήρθε να επιφορτίσει με 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως σε ηλεκτρική ενέργεια τον Δήμο μας, δείξαμε εξαιρετική ανθεκτικότητα. Δεν επιτρέψαμε να διαρραγεί το ευρύ και ισχυρό δίχτυ προστασίας που έχουμε απλώσει προς την πόλη και τους πολίτες της.
Θα μπορούσαμε βέβαια εδώ να πούμε ότι είναι επιβεβλημένο η πολιτεία να στηρίξει την αυτοδιοίκηση, κυρίως για το ενεργειακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλιά της. Γιατί εύκολα κατανοεί κανείς τι θα συμβεί εάν η αυτοδιοίκηση, που αποτελεί το αποκούμπι της κοινωνίας, χρεοκοπήσει.

* Σε ό,τι αφορά τις συνοικίες, τι βαθμό βάζετε στη Δημοτική σας Αρχή αυτήν τη θητεία;
- Νομίζω πως πέρα και μακριά από το κέντρο και τα εμβληματικά έργα που εύλογα τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας, στις συνοικίες μας και στα χωριά μας, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, κάναμε ένα σημαντικό έργο.
Έργο που φυσικά ξεκινά από την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, όπως οι ασφαλτοστρώσεις που έγιναν ήδη σε δέκα συνοικίες μετά από αρκετά χρόνια από τη ΔΕΥΑΛ, παράλληλα με την επιβεβλημένη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Αυτήν τη φορά όμως δεν μείναμε μόνο στις κεντρικές οδούς, αλλά καλύψαμε ακόμη και στενά. Το βλέπουν καθημερινά οι κάτοικοι σε Ιπποκράτη, Αλκαζάρ, Παπασταύρου, Αμπελόκηπους, Λαχανόκηπους, Χαραυγή, Ανθούπολη, Φιλιππούπολη, Άγιο Γεώργιο... Τώρα δημοπρατείται ο Άγιος Θωμάς και ακολουθούν οι περιοχές των Πυροβολικών και Αβέρωφ. Συνεχίζουμε ακούγοντας τις ανάγκες των πολιτών, χωρίς διακρίσεις μεταξύ κέντρου, συνοικιών και χωριών.
Βέβαια, τα έργα στις συνοικίες μας δεν σταμάτησαν στις ασφαλτοστρώσεις που παραδειγματικά ανέφερα. Έγιναν πολλά, μεταξύ αυτών ο κόμβος στη Φαλάνη, το σχολείο στην Τούμπα, η επισκευή πεζοδρομίων στις γειτονιές σε Νεάπολη, Φιλιππούπολη, Άγιο Θωμά και ακολουθώντας με ιεραρχία και σε άλλες συνοικίες κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων της υπηρεσίας.
Παράλληλα με αυτά εξελίσσεται και ένα τεράστιο έργο ηλεκτροφωτισμού στην πόλη. Ένα έργο που δημιουργεί αφενός ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους πολίτες και τις συγκοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομεί ενέργεια και οικονομικούς πόρους, μεσοσταθμικά κατά περίπου 60%.

* Το τελευταίο διάστημα σάς είδαμε να αναδεικνύετε αρκετά το έργο που έχει γίνει στις παιδικές χαρές...
- Δεν θα έλεγα μόνο στις παιδικές χαρές καθ’ αυτού με την έννοια που τις γνωρίζουμε. Ναι, όντως αυτήν τη στιγμή μπορούμε να υπερηφανευόμαστε πως έχουμε στον Δήμο Λαρισαίων πάνω από 75 πιστοποιημένες παιδικές χαρές, αλλά και ότι κάθε συνοικία έχει τουλάχιστον δύο.
Προσωπικό μου στοίχημα είναι να προχωρήσουμε σε ρηξικέλευθες τομές, σε μεγάλα έργα που σχεδιάζουμε και που αφορούν τη διασκέδαση του γονέα και του παιδιού. Ξεκινώντας φυσικά από το ριζικό «λίφτινγκ» στο Αισθητικό Άλσος όπου ήδη έχει αρχίσει η εκτέλεση του μεγαλύτερου τμήματος του έργου που είναι οι παιδικές χαρές με δάπεδα ασφαλείας, ενώ ακολουθούν φωτισμοί, περιφράξεις γήπεδα σκέιτ, μπάσκετ, όργανα γυμναστικής και τραπέζια πινγκ-πονγκ. Σ’ αυτόν τον απείρου φυσικού κάλλους χώρο, θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος αναψυχής, μακριά και πέρα από όσα γνωρίζουμε, από μία τυποποιημένη παιδική χαρά. Ένας τόπος συνάντησης μικρών και μεγάλων.
Την ίδια ώρα προχωρά το έργο του παιδότοπου της Αιόλου, στο παλιό ορφανοτροφείο. Για πρώτη φορά ένας περιφραγμένος παιδότοπος στη Λάρισα με παιδικές χαρές, διάφορες δραστηριότητες και ελεύθερους χώρους για αναψυχή.
Τα παραπάνω έργα για το παιδί και γενικότερα για την οικογένεια είναι πρωτόγνωρα στη Λάρισα και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Συνιστούν νέους τόπους συνάντησης και αναψυχής που δεν υφίστανται σήμερα στην πόλη μας.
* Τι να περιμένει ο Λαρισαίος για την επόμενη θητεία εφόσον ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας;
- Η θητεία που έρχεται έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για τη Λάρισα. Γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά που μιλάμε για έργα που θα γίνουν αλλά όχι... «φιλολογικά». Έργα τα οποία έχουν εγκριθεί και έχουν χρηματοδοτηθεί ήδη. Άρα δε μιλάμε για σχεδιασμό, αλλά εκτέλεση φυσικού αντικειμένου.
Ξεκινώντας από τον εσωτερικό δακτύλιο, ένα τεράστιο έργο ύψους 16 εκατ. ευρώ, που θα αλλάξει την εικόνα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου με δύο κόμβους, με διάνοιξη της οδού Καλλιθέας, με ανάπλαση του ποταμιού από το γήπεδο των Αμπελοκήπων έως τον κόμβο της Νέας Σμύρνης, με πλατώματα και όργανα γυμναστικής κατά μήκος της όχθης του ποταμού. Μιλάμε για ένα έργο που θα αλλάξει δραματικά την εικόνα σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης.
Επιπρόσθετα έρχεται όπως προείπα η ελεγχόμενη στάθμευση και οι ψηφιακές εφαρμογές για όλα. Για την καθημερινότητα της πόλης. Για να γίνει η Λάρισα «έξυπνη πόλη» αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τις τεχνολογίες πέμπτης γενιάς.
Στην επόμενη θητεία θα υλοποιηθεί η «Παιδική Στέγη», ένα έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει τη μεταφορά των δύο Νηπιαγωγείων της οδού Αγιάς σε σύγχρονες, αξιοζήλευτες εγκαταστάσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass