Θα πούμε την ελιά, ελίτσα... και το λάδι λαδάκι...

*Αναμένεται εκτόξευση των τιμών *Μειωμένη η παραγωγή φέτος στον νομό Λάρισας στην ποικιλία στρογγυλές ελιές Αμφίσσης *Πρωτοφανής ακαρπία των ελαιόδεντρων των επιτραπέζιων ποικιλιών «Χαλκιδική» *Καμπανάκι κινδύνου για την οικονομία των ελαιοπαραγωγικών περιοχών κρούει η ΠΕΜΕΤΕ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2023 14:00

Για δραματικά μειωμένη παραγωγή ελιάς στον νομό Λάρισας μιλούν οι ελαιοπαραγωγοί,

στην ποικιλία στρογγυλές ελιές Αμφίσσης, γεγονός που με την πρωτοφανή ακαρπία των ελαιόδεντρων ποικιλιών «Χαλκιδικής», σημαίνει ότι θα εκτιναχθεί στα ύψη η τιμή της ελιάς και του ελαιόλαδου. «Φέτος η συγκομιδή ήταν στο 20% της περσινής» δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Ε» το μέλος και επί δέκα χρόνια πρόεδρος της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών Πουρναρίου κ. Γιώργος Πολύμερος (η ομάδα Πουρναρίου αριθμεί 183.000 δέντρα). Εξηγεί ότι «δεν έκανε βαρύ χειμώνα και η ελιά «δεν κοιμήθηκε» όπως λέμε εμείς, δηλαδή δεν ξεκουράστηκε. Αυτό σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης, από τις 28 Μαρτίου έως και τις 8 Απριλίου, με την ελλιπή γονιμοποίηση, οδήγησε στο αποτέλεσμα της μικρότερης παραγωγής και συγκομιδής». Ο κ. Πολύμερος, επισημαίνει ότι οι τιμές στις επιτραπέζιες ελιές και στο ελαιόλαδο θα ανεβούν κατακόρυφα. Ήδη στην αγορά, η τιμή του ελαιόλαδου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έλαια και λίπη κατέγραψαν μεταβολή 10,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Περαιτέρω αύξηση αναμένεται στην τιμή του ελαιόλαδου στους νέους τιμοκαταλόγους που θα θέσουν σε ισχύ τα σούπερ μάρκετ το επόμενο διάστημα.

ΑΚΑΡΠΙΑ
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ακαρπία των ελαιόδεντρων ποικιλιών «Χαλκιδικής», έρχεται να επιβεβαιώσει τις νέες αυξήσεις. Το μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή, επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία όλων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Ελλάδας. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η πρωτοφανής ακαρπία των ελαιόδεντρων των επιτραπέζιων ποικιλιών «Χαλκιδική» που διαπιστώνεται στις Π.Ε. Χαλκιδικής, Καβάλας, Μαγνησίας κ.ά. και «Αμφίσσης» (Κονσερβολιά) στις Π.Ε. Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Άρτας, Λάρισας κ.ά., δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας και απόγνωσης στους ελαιοπαραγωγούς (πρωτογενής τομέας), στη μεταποίηση (δευτερογενής τομέας) και στις εξαγωγές (τριτογενής τομέας), δηλαδή στο σύνολο του εξαγωγικού κυρίως κλάδου των επιτραπέζιων ελιών της χώρας.
Ιδιαίτερα στις βασικές ελαιοπαραγωγικές Π.Ε. Χαλκιδικής και Φθιώτιδας, που η οικονομία τους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια και αξιοποίηση του ελαιόκαρπου των παραπάνω ποικιλιών, παράγεται και αξιοποιείται ο κύριος όγκος αυτών (ποικιλία «Χαλκιδική» 80% και «Αμφίσσης» 75% της εγχώριας παραγωγής, από συνολικά 14.000 ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, σε 31 6.000 στρέμματα), το φαινόμενο της ακαρπίας προσεγγίζει το 90% με επίπονες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η ΠΕΜΕΤΕ, τα μέλη της οποίας εκπροσωπούν πλέον του 85% στη μεταποίηση των επιτραπέζιων ελιών της εγχώριας παραγωγής και πλέον του 96% των ελληνικών εξαγωγών του προϊόντος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σπουδαιότητα του προϊόντος για το σύνολο του κλάδου και την χώρα (Ελλάδα 2η εξαγωγός χώρα στον κόσμο με ετήσια αξία εξαγωγών 600€ + εκατ.), στέκεται στο πλευρό του Έλληνα ελαιοκαλλιεργητή και μεταποιητή, επισημαίνει το μέγεθος, αλλά και την κρισιμότητα του προβλήματος και επιδιώκει λύση έχοντας θέσει το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας άμεση στήριξη των θιγόμενων κοινωνικών ομάδων».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass