Μεσογειακή φώκια ξεβράστηκε χθες στη Βελίκα

Διασώθηκε με παρέμβαση κολυμβητών και Λαρισαίας κτηνιάτρου

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2023 12:35

Μια φώκια ξεβράστηκε χθες από τη θάλασσα στην παραλία «Μπούκα» της Βελίκας. Το θαλάσσιο κήτος εντοπίστηκε από κολυμβητές και ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο και η περιβαλλοντική οργάνωση «ΜΟm», ενώ κλήθηκε και βρέθηκε στο σημείο η Λαρισαία κτηνίατρος Δήμητρα Παπαστεργίου, που παραθέριζε στην περιοχή. Η νεαρή επιστήμονας εξέτασε το θαλάσσιο ζώο, που ήταν άνω του ενός έτους και του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες, χορηγώντας την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, σε τηλεφωνική συνεργασία με την καθηγήτρια Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Αναστασία Κομνηνού, ενώ έλαβε υλικό της φώκιας για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις. Κατόπιν έφτασε στην περιοχή συνεργείο της «Mom», από τον Βόλο, της Εταιρείας για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, που παρέλαβε το θαλάσσιο ζώο, με σκοπό να το επαναφέρουν αργότερα στο φυσικό του περιβάλλον. Η φώκια βρίσκεται ήδη στις εγκαταστάσεις της «MΟm» στην Αττική.


Η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα με αφανισμό είδη του πλανήτη, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα και τον μισό περίπου πληθυσμό τους να ζει στην Ελλάδα.
Με την ευκαιρία, η Δήμητρα Παπαστεργίου ενημερώνει ότι οι φώκιες δεν αντιμετωπίζονται όπως τα δελφίνια, καθώς πολλές φορές βγαίνουν στις ακτές όπου ξεκουράζονται και στεγνώνουν. Δεν πρέπει να τις πλησιάζουμε γιατί δαγκώνουν, δεν πρέπει να τις βρέχουμε με νερό και δεν πρέπει να τους δίνουμε φαγητό ή να τις χαϊδεύουμε. Από μακριά τις παρακολουθούμε και ενημερώνουμε την οργάνωση «ΜΟm», στα τηλέφωνα 210-5222.888 και 6942-494.471, η οποία ασχολείται με τις μεσογειακές φώκιες και την προστασία τους.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass