Το «Κίνημα της πετσέτας» μακριά απ’ τα παράλια Αγιάς

«Εμπειροι καταστηματάρχες και απέραντη ακτογραμμή απέτρεψαν τέτοιου είδους φαινόμενα» δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2023 16:45

Με χιλιόμετρα ακτογραμμής και καταγάλανα νερά, από άκρου εις άκρον τους, το «Κίνημα της Πετσέτας» δεν χρειάστηκε να «επισκεφτεί» τα παράλια του Δήμου Αγιάς.

Το «Κίνημα» που δημιουργήθηκε φέτος και αφορούσε στη «δημόσια διαμαρτυρία για την καταχρηστική και παράνομη κατάληψη χώρων του αιγιαλού για ξαπλώστρες από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου ζητώντας την επιβολή του νόμου» δεν απασχόλησε ούτε τους λουόμενους, ούτε τα καταστήματα, μα ούτε και τους ιθύνοντες του Δήμου Αγιάς.
«Αλλωστε, η παραλία είναι απέραντη και οι επαγγελματίες είναι πια έμπειροι και με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους» τονίζει στην «Ε» ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας.
Ο δήμαρχος Αγιάς αναφέρει ότι δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα στα οποία δεν επετράπη σε λουόμενους να κολυμπήσουν σε παραλία της αρεσκείας τους, πλην μιας μοναδικής περίπτωσης, στην οποία ο ιδιοκτήτης καταστήματος ζήτησε συγγνώμη, αποδίδοντάς το σε λάθος του σερβιτόρου.
«Δεν έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα όπως είναι το «Κίνημα της πετσέτας». Η παραλία μας είναι πάρα πολύ μεγάλη και σε γενικές γραμμές οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα δικά μας παράλια και μισθώνουν χώρο, τηρούν τα συμφωνηθέντα» δηλώνει ο δήμαρχος Αγιάς και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Όπως είναι γνωστό, 500 τετραγωνικά είναι η ανώτερη δυνατότητα ενοικίασης απλής χρήσης αιγιαλού, οπότε σε μια τόσο μεγάλη παραλία 13 χιλιομέτρων, όπως σε Αγιόκαμπο, Σωτηρίτσα, Βελίκα και στις άλλες Παλιουριά, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό, αλλά και σε μικρότερες παραλίες, είναι μεγάλες οι αποστάσεις, οπότε υπάρχει η δυνατότητα να χωρέσουμε όλοι. Βασικό είναι να δίνονται επιλογές και σε ανθρώπους που δεν θέλουν να εξυπηρετηθούν από τα beach bar, αλλά και σε κάποιους άλλους που θέλουν να εξυπηρετηθούν από τα μαγαζιά αυτά. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσα να πω πως στα παράλια του Δήμου μας αυτό γίνεται».
Ερωτώμενος για το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στα παράλια του Δήμου, κατά το οποίο σε «beach bar» της Βελίκας ζητήθηκε από λουόμενο να μην καθίσει κοντά στις ξαπλώστρες, αλλά να απομακρυνθεί, ο Αντώνης Γκουντάρας απαντά: «Πράγματι, υπήρξε το περιστατικό αυτό, όμως ο ιδιοκτήτης ζήτησε συγγνώμη και ήταν ένα λάθος του σερβιτόρου, όπως έγινε αργότερα γνωστό. Είναι λογικό να γίνονται λάθη και δεν μπορούμε να στεκόμαστε σε μια μεμονωμένη περίπτωση. Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα και τι γίνεται γενικότερα, θα διαπιστώσουμε ότι είμαστε εντάξει».
Όσον αφορά τον ελεγκτικό μηχανισμό, που επεμβαίνει στις περιπτώσεις καταπάτησης της ελεύθερης παραλίας, ο δήμαρχος Αγιάς μάς ενημερώνει πως: «Ο έλεγχος δεν γίνεται από μας, γίνεται από την Κτηματική Υπηρεσία. Ουσιαστικά ο Δήμος μας ασχολείται με τις αδειοδοτήσεις, από κει και πέρα την ευθύνη την έχει η Κτηματική Υπηρεσία κυρίως. Βέβαια, κι εμείς αν δούμε κάτι παράνομο -που σας ξαναλέω ότι στα δικά μας τα παράλια δεν υπάρχει-, φυσικά θα επέμβουμε κι εμείς».

 

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Του «Κινήματος της Πετσέτας» προηγήθηκε εγκύκλιος του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, που έφερε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες, conditio sine qua non για το φετινό καλοκαίρι» και δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2023.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ανάμεσα στην εν λόγω εγκύκλιο και ξεκαθαρίζει ο αντιεισαγγελέας Παναγιωτόπουλος ότι: «Ιδιωτικές παραλίες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νόμος δεν γνωρίζει! Αν δε, ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει, με την εισαγγελική δράση μας, να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Όχι μόνοι μας βεβαίως, αλλά με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων: Λιμεναρχείων, Αστυνομικών Δ/νσεων κ.λπ. Πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμμορφώνεται στον νόμο, πειθαναγκάζεται προς τούτο, διά μέτρων δικονομικού καταναγκασμού (ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα που εκδίδεται από τον Εισαγγελέα, κατασχέσεις με διαταγή σας όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών κ.λπ.)».
Με κάθε τρόπο στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι, βάσει του νόμου 2971/2001, η κατάληψη χώρου της παραλίας «για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, καθώς και τραπεζοκαθισμάτων, προϋποθέτει ως αυτονόητη συνθήκη ότι εξασφαλίζεται πάντα η ελεύθερη διέλευση του κοινού προς τον αιγιαλό και την παραλία. Και, άλλωστε, ως κοινόχρηστα πράγματα, επί των οποίων έχει την αποκλειστική κυριότητα το Δημόσιο, πρέπει να εννοήσουμε όχι μόνο τον αιγιαλό και την παραλία, αλλά και την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης, και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass