Γιγαντιαία επιχείρηση στο πλευρό της Πυροσβεστικής

O Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2023 14:16

«Στην πυρκαγιά που έπληξε τη Μαγνησία ήμασταν από την πρώτη στιγμή παρόντες στο πεδίο της μάχης και υποστηρίξαμε ενεργητικά το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έδωσε δύσκολο αγώνα με πολλές παραμέτρους και αστάθμητους παράγοντες, επιχειρώντας σε περίμετρο 70 χλμ. εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών καύσωνα, ισχυρών ανέμων που έπνεαν με ταχύτητα 67 χλμ. την ώρα και θερμικό φορτίο που έφτασε τους 80 βαθμούς Κελσίου» ανέφερε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενημερώνοντας για τις ενέργειες που έγιναν από την Περιφέρεια πριν και κατά τη διάρκεια της μάχης όσο και για την επόμενη μέρα.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ζήτησε να βρεθούν οι υπαίτιοι της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς και να αποδοθούν ευθύνες με ονοματεπώνυμα, ενώ κατέθεσαν δέσμη μέτρων προκειμένου να μην επαναληφθούν αυτές οι δύσκολες καταστάσεις.


Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «σε επίπεδο πρόληψης εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας όλα όσα προβλέπονται στο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών «Ιόλαος». Συγκλήθηκε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και ενημερώθηκαν οι πολίτες για τον ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ενημερώθηκαν οι Δήμοι και συγκροτήθηκαν περίπολα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Στρατό, Αστυνομία, Δασαρχείο, Δήμους και εθελοντές. Στον Χάρτη Ανάπτυξης-Ετοιμότητας αποτυπωνόταν οι θέσεις των μηχανημάτων έργου και οι θέσεις περιπολιών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 έχει ενισχύσει την επιχειρησιακή ικανότητα φορέων Πολιτικής Προστασίας. Έχει εξοπλίσει την Πυροσβεστική με 22 νέα οχήματα, τις Ένοπλες Δυνάμεις με 14 μηχανήματα έργου, την Αστυνομία με 48 αστυνομικά οχήματα και το ΕΚΑΒ με 10 νέα Ασθενοφόρα και 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες. Φέτος έγιναν καθαρισμοί σε περισσότερα από 60 χλμ. ρεμάτων στη Μαγνησία, διευθετήσεις - οριοθετήσεις ρεμάτων και ερεισμάτων, αλλά και διάνοιξη δρόμων για εύκολη προσβασιμότητα. Από το μεγάλο έργο της ανασύστασης της Κάρλας, αντλήθηκε νερό για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.
Στην εκδήλωση της πυρκαγιάς ήμασταν από την πρώτη στιγμή στο πεδίο της μάχης σε Βελεστίνο, Άγιο Γεώργιο, Σέσκλο, ΒΙΠΕ, Μελισσάτικα, Γλαφυρές, Αερινό, Νέα Αγχίαλο και στο Κινητό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Κέντρο «Όλυμπος», σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική που επιχείρησε για την κατάσβεση με συνολικά 87 οχήματα, 56 υδροφόρες και 6 με 7 εναέρια μέσα. Τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα και επιχείρησαν όπου χρειάστηκε και ζητήθηκε από την Πυροσβεστική. Χαρακτηριστικά, στη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, τα μηχανήματα της Περιφέρειας έκαναν 500 δρομολόγια προς επίχωση επικίνδυνων σημείων για ανάφλεξη, μεταφέροντας 30.000 τόνους χώματος. Υδροφόρες της Περιφέρειας χρησιμοποιήθηκαν για πότισμα ζώων. Λεωφορεία της Π.Ε. Μαγνησίας χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά πολιτών. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που δημοσιοποίησε το Τμήμα Περιβάλλοντος Π.Ε. Μαγνησίας, στον Βόλο δεν σημειώθηκαν υπερβάσεις ορίων στα αιωρούμενα σωματίδια pm 10 και pm 2,5
Την επόμενη ημέρα, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο ανακοινώθηκε το πλαίσιο κρατικής αρωγής με 13 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους. Οι Υπηρεσίες Κτηνιατρικής και Ανάπτυξης της Περιφέρειας πραγματοποιούν αυτοψίες, καταγράφουν τις ζημιές και επιχειρείται περισυλλογή νεκρών ζωών από ιδιωτική εταιρεία ή η ταφή αυτών, σε συνεργασία με Δήμους, Τοπικές Κοινότητες και κτηνοτρόφους.
Καταλήγοντας ο κ. Αγοραστός τόνισε: Ο καθένας ενεργεί στον τομέα ευθύνης του. Χρειάζεται να αξιολογήσουμε τι λειτούργησε, τι θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα και τι πρέπει να γίνει παραπάνω. Η ένταση των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη Θεσσαλία μάς οδηγεί να γίνουμε ακόμα πιο αποφασιστικοί. Είναι μια κλιματική επίθεση που μας αφορά όλους και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τη διαχειριστούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου στη Θεσσαλία ξέσπασαν 303 πυρκαγιές, για πολλές από τις οποίες η αιτία είναι ανθρωπογενής. Είμαστε εδώ ως Περιφέρεια για να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο κάνοντας ό,τι μας αναλογεί και υπερβαίνοντας τα όρια της ευθύνης. Δεν κρυφτήκαμε. Υποστηρίξαμε αυτούς που έχουν την ευθύνη ώστε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των ανθρώπινων αγαθών και του περιβάλλοντος. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι έδωσαν με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος τη μεγάλη μάχη: Πυροσβεστική, Στρατό, τους πιλότους των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, Αστυνομία, Δήμους, Τοπικές Κοινότητες, τους εθελοντές, στην πλειοψηφία τους νεαρά παιδιά και τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών για την ψυχραιμία που επέδειξαν στη σκληρή δοκιμασία».
Τέλος, ο Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε προβοκάτσια τη φραστική επίθεση που δέχτηκε από -μεταφερόμενα από άλλες περιοχές- άτομα στο Σέσκλο όπου βρέθηκε, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στις πυρόπληκτες περιοχές. Την καταγγελία Αγοραστού επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σέσκλου Βασίλης Τσιαμήτας, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια που παρείχε η Περιφέρεια στο χωριό του, κατά τη διάρκεια των δύσκολων ωρών της φωτιάς. «Τα άτομα που επιτέθηκαν φραστικά στον περιφερειάρχη ήταν άγνωστα στο χωριό» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τον ύποπτο ρόλο που αυτά διαδραμάτισαν.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Τσιλιμίγκας ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για την αντικειμενική ενημέρωση του σώματος, τον συνεχάρη για τη συνεχή παρουσία του στα μέτωπα της φωτιάς, ενώ επισήμανε την απουσία εθελοντικού κινήματος, επικαλούμενος το αυξημένο εθελοντικό φρόνημα στη Γερμανία, όπου έζησε. Μίλησε ακόμα για την έλλειψη κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Απ. Νάνος ζήτησε την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή (με τον κ. Αγοραστό να διευκρινίζει ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν το έχει ζητήσει), κατήγγειλε την απουσία μέτρων πυροπροστασίας με επίκεντρο την πρόληψη και κατέθεσε δέσμη μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν για να μην παραμείνει η Θεσσαλία αθωράκιστη σε ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστάσεις. Ζήτησε ακόμη να υπάρξει κίνημα κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία παρά τις αρνητικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, εγκρίνει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε φωτοβολταϊκά έργα.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουρέτας ζήτησε απαντήσεις «γιατί απέτυχε το σχέδιο δράσης που υπήρχε, να υπάρξουν μετρήσεις για την αέρια ρύπανση, η οποία σύμφωνα με καθηγητές Πανεπιστημίου έφτασε σε τιμές Πεκίνου (!) και να μη χρησιμοποιείται η κλιματική κρίση ως άλλοθι για την ανεπάρκεια των θεσμικών φορέων. Ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι οι μετρήσεις που έγιναν στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου δεν έδειξαν υπέρβαση των αιωρούμενων σωματιδίων, ανέφερε ότι υπήρξαν καθαρισμοί ρεμάτων σε μήκος απόσταση 150 χλμ., αλλά οι βροχές της άνοιξης και του Ιουνίου προκάλεσαν αναβλάστηση και υπενθύμισε ότι είναι ο μόνος περιφερειάρχης στη χώρα, που κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά νομοθετημάτων που παρέχουν αρμοδιότητες δίχως πόρους στις Περιφέρειες, όπως π.χ. για τα αντιπλημμυρικά έργα.
Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αυγής Μαρία Μπίλλη καταδίκασε τον προπηλακισμό του Περιφερειάρχη, αναφέρθηκε σε συλλήψεις αλλοδαπών που ενήργησαν ως εμπρηστές σε διάφορα περιστατικά πυρκαγιών στη χώρα, ζήτησε τη μονιμοποίηση των 2.500 εποχικών πυροσβεστών, όπως επίσης και να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.
Η κ. Ασπ. Κατσιαμπούρα από την Ανταρσύα ανέφερε ότι όλοι γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει στις πυρόπληκτες περιοχές μετά τους εμπρησμούς σε σχέση με τη χρήση ΑΠΕ, δήλωσε πως «είναι εμφανής η ανυπαρξία πρόληψης με βάση και την τελική εικόνα που διαμορφώθηκε μετά τη φωτιά» και αναρωτήθηκε «εφόσον η Περιφέρεια είναι αναρμόδια, με ποια ιδιότητα συμμετέχει στα συντονιστικά όργανα πυρόσβεσης». Τέλος καταδίκασε τις νατοϊκές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, που όπως αποδεικνύεται μόνο επικίνδυνες είναι για τον λαό.
Ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Χαλέβας ζήτησε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μαγνησία, για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση από τους έχοντες την ευθύνη της πυρόσβεσης για το τι συνέβη με τη Μαγνησία, ενώ αναρωτήθηκε εάν τελικά φταίει η Πυροσβεστική που της ξέφυγε η φωτιά. Ο περιφερειάρχης ανταπάντησε ότι δεν πρόκειται να έρθουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας για να μιλήσουν για σχέδια πυρόσβεσης.
Ο σύμβουλος της παράταξης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» Γιώργος Ζώγας μετέφερε την εμπειρία του από τα πύρινα μέτωπα, στάθηκε στην έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου τη στιγμή της έκρηξης στις αποθήκες της 111 Π.Μ. και δήλωσε αισιόδοξος με αφορμή το κίνημα αλληλεγγύης και εθελοντισμού του κόσμου που αναπτύχθηκε σε αυτές τις δύσκολες ώρες.
Ο σύμβουλος επίσης της αντιπολίτευσης Κώστας Καραμπάτσας αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μία φωτιά που ξέσπασε σε πεδινή περιοχή, με χαμηλή βλάστηση και μεγάλο οδικό δίκτυο να έφερε όλη αυτήν την καταστροφή και αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε καταδίκη των κυβερνητικών ευθυνών, που αναμφίβολα υπάρχουν από τον Περιφερειάρχη.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο ηρώων της Πολεμικής μας Αεροπορίας και των δύο θυμάτων της φωτιάς στη Μαγνησία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass