«ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Real estate σε πρώην δημοτικά οικόπεδα

* «Για εμάς δεν είναι εύκολο να το δεχθούμε, δεν είναι θεμιτό να πωληθούν εκτάσεις σε μια πόλη που ασφυκτιά από την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων» τονίζει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2014 13:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:34

 

 «Κεραυνό εν αιθρία» αποτέλεσε για τον Δήμο Λαρισαίων η απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να πωλήσει 16 ακίνητα σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και πρώην οικόπεδα του Δήμου Λαρισαίων στη συνοικία της Τούμπας.

Οικόπεδα που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, παραχωρήθηκαν - με τη διαδικασία της ανταλλαγής - πριν από χρόνια στον καταργηθέντα πλέον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) προκειμένου ο Δήμος Λαρισαίων να αποκτήσει το πρώην «Ξενία» εκεί όπου σήμερα λειτουργεί το ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ».

«Το θέμα το πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ και το ερευνούμε και εμείς» δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, προσθέτοντας ότι «για εμάς, δεν είναι εύκολο να το δεχθούμε, δεν είναι θεμιτό, να πωληθούν εκτάσεις σε μια πόλη που ασφυκτιά από την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων».

Η δημοτική αρχή αιφνιδιάσθηκε από την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ που ανακοίνωσε ότι «συνεχίζεται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction και τον ιστότοπο www.e-publicrealestate.gr με την έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών για 16 νέα ακίνητα».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ακίνητα (πρώην Ειρηνοδικεία σε διάφορες πόλεις της χώρας), βιομηχανικό οικόπεδο στο Διμήνι Βόλου, οικόπεδα στην Τούμπα Λάρισας όπως και οικόπεδα σε άλλους δήμους της χώρας.

Σον ιστότοπο www.e-publicrealestate.gr σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) είναι ανώνυμη εταιρεία με σκοπό τη διαχείριση, ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Η Εταιρεία ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών, ειδικά για ακίνητα κυριότητας ΕΟΤ, εποπτεύεται και από το Υπουργείο Τουρισμού».

Όπου προστίθεται επίσης ότι «η ΕΤΑΔ Α.Ε. διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, με σημαντική ποικιλία όπως τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές αλλά και σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, 12 Ολυμπιακά Ακίνητα, καθώς και 71.000 περίπου τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου».

Διευκρινίζοντας τέλος ότι «η ΕΤΑΔ Α.Ε. συνεργάζεται με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προωθώντας σε αυτό τα μεγάλα και ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα, για την αποκρατικοποίησή τους μέσω διεθνών διαγωνισμών (Ελληνικό, Αφάντου Ρόδου, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης κ.ά.)».

ΕΞΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, το καλοκαίρι του 2013 απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων, ζητώντας στοιχεία για έξι οικόπεδα στη συνοικία της Τούμπας. Οικόπεδα που αντάλλαξε ο Δήμος με τον ΕΟΤ, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, προκειμένου να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου ο χώρος που φιλοξενείτο το πρώην «Ξενία», αλυσίδας ξενοδοχείων (του ΕΟΤ) που έβαλε «λουκέτο» πριν από δεκαετίες.

Είναι η έκταση που στα τέλη της δεκαετίας του ’90 παραχωρήθηκε σε ιδιωτικό ξενοδοχειακό όμιλο ο οποίος στη συνέχεια κατασκεύασε το ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ Λάρισα» με τον Δήμο Λαρισαίων να εισπράττει μίσθωμα (σ.σ. περί τις 300.000 ευρώ ετησίως με τα σημερινά δεδομένα) για 24 χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ επισκέφθηκαν δυο φορές τον Δήμο Λαρισαίων το καλοκαίρι του 2013 λαμβάνοντας στοιχεία για τα έξι επίμαχα οικόπεδα που περιήλθαν μετά την ανταλλαγή στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ. Έξι οικόπεδα, που βρίσκονται πίσω από το πρώην «Τράβελ Στοπ» και εφάπτονται των οδών Νικολαΐδη, Στ. Γαργαλιάνου, Αλ. Χονδρονάσιου, Ερμιόνης, Παστέρ και Βαρδουσίων συνολικής έκτασης που ξεπερνά τα 15 στρέμματα χωρίς να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιο οίκημα ενώ βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ

«Το θέμα το πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ και το ερευνούμε και εμείς» δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης. Προσθέτοντας ότι «θα διερευνήσουμε τη διάσταση του θέματος και θα καθορίσουμε τη στάση μας. Υποθέτω ότι αποτελούν εκτάσεις που βρίσκονται στα χέρια του Δημοσίου και εντός του Σχεδίου Πόλης. Για εμάς πάντως, δεν είναι εύκολο να το δεχθούμε, δεν είναι θεμιτό να πωληθούν εκτάσεις σε μια πόλη που ασφυκτιά από την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass