Εκπτώσεις ναύλων μόνο για λίγους

-«ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ» ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2023 13:03

Μετά από έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών Ναυτιλίας και Ανάπτυξης, για το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, και μετά τη συνάντηση μιάμισης ώρας σχεδόν του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου,

με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Σπύρο Πασχάλη, για το θέμα των υπερβολικά υψηλών τιμών στα ναύλα, το αποτέλεσμα που διαφάνηκε ήταν τελικά μερικές προσφορές κάποιων εταιρειών, για συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών και με συγκεκριμένους όρους.
Η κυβέρνηση θέλησε «να τραβήξει το αυτί» των ακτοπλοϊκών εταιρειών, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε, αφού πρόκειται για ελεύθερη αγορά.
Η κυβέρνηση ζήτησε από τους ακτοπλόους συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να λυθεί το ζήτημα που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε νησιωτικούς προορισμούς, όταν αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος.
Απ’ την άλλη, οι εταιρείες για να δείξουν ότι κατανοούν την κατάσταση και για να μη φανούν κάθετα αρνητικές στην άποψη της κυβέρνησης, «πως υπάρχει περιθώριο μείωσης των τιμών μέχρι και 30%» (ήταν σαφής και αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης στους ακτοπλόους), προχώρησαν σε προσφορές, οι οποίες σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες της Λάρισας, ευνοούν κυρίως οικογένειες και αποτελούν μια συνήθη πολιτική τακτική των εταιρειών κάθε καλοκαίρι. Άρα δεν έκαναν κάτι που ήταν εκτός προγραμματισμού τους.
Να σημειωθεί δε, ότι σε πολλές εταιρείες οι τιμές των εισιτηρίων παρέμειναν ίδιες με τις περσινές, που σημαίνει ότι το φαινόμενο των υπέρογκων αυξήσεων δεν είναι σημερινό.
Εκτός αυτού, και εφόσον πρόκειται για ελεύθερη αγορά, οι τιμές τους αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Για παράδειγμα το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για δύο άτομα και μία μηχανή, από Βόλο-Αλόννησο και αντίστροφα, για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, προχθές ήταν 188 ευρώ και χθες 198 ευρώ! Σε άλλη εταιρεία προχθές ήταν 166 ευρώ και χθες 167.
Εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ανακοίνωσαν κάποιες εταιρείες μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά για μετακινήσεις από τρία έως πέντε άτομα με αυτοκίνητο, σε όλους τους προορισμούς από τον Πειραιά και προς Πειραιά.
Παράλληλα, επίσης ορισμένες εταιρείες, ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν την έκπτωση στα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού από το 25% στο 50%, που θα έχει ως αποτέλεσμα ο επιβάτης δικαιούχος του κοινωνικού τουρισμού να απολαμβάνει έκπτωση στο εισιτήριο του με τη συμμετοχή του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) κατά 95%.
Δηλαδή, όσοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη μοίρα, από αυτούς που έλαβαν τα κουπόνια κοινωνικού τουρισμού και τους προσφέρεται ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση!
Επίσης, εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει έκπτωση 20% στους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, ενώ για τους μόνιμους κατοίκους Δωδεκανήσων η έκπτωση θα είναι 40% στη γραμμή Σητεία - Δωδεκάνησα.
Το γεγονός ότι όλη η φασαρία έγινε για τους επισκέπτες στα νησιά και όχι για τους μόνιμους κατοίκους τους, το προσπερνάμε σε αυτήν την περίπτωση.
Γνωστή ακτοπλοϊκή εταιρεία, εξετάζει με τα αρμόδια υπουργεία τη χορήγηση έκπτωσης 15% στους δικαιούχους του Market Pass, άλλη εταιρεία πέραν από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία ανακοίνωσε έκπτωση 20% με τα συμβατικά της πλοία, για το διάστημα από 17 Ιουλίου έως και 10 Σεπτέμβρη, κάθε Τρίτη, σε ατομικά εισιτήρια σε αυτοκίνητα και δίκυκλα.
Έκπτωση προσφέρει εταιρεία σε τρίτεκνους κατά 30% στα εισιτήρια με επιστροφή, ενώ για τους πολύτεκνους ισχύει ήδη η έκπτωση 50%... και οι εκπτώσεις απαντούν σε όσα ζήτησε η κυβέρνηση, αν και η πολιτική των εκπτώσεων για ειδικές κατηγορίες επιβατών, πάντα υπήρχε.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass