Προκαταρκτική εξέταση για τον θάνατο του 20χρονου

Δεν ασκήθηκε δίωξη, προκειμένου να συμπληρωθεί το αποδεικτικό υλικό με την ιατροδικαστική εξέταση - Ελεύθερος ο αστυνομικός - Στη Λάρισα εκπρόσωπος της οικογένειας

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2023 13:29

Ελεύθερος αφέθηκε χθες ο 45χρονος αστυνομικός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας που συνελήφθη έχοντας πυροβολήσει και τραυματίσει θανάσιμα έναν 20χρονο Σύρο υπήκοο.

Ο αστυνομικός οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι ενώπιον του διευθύνοντος την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλή, ο οποίος παρήγγειλε προκαταρτική εξέταση, με διερευνώμενο αδίκημα -σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ»- την ανθρωποκτονία από αμέλεια, προκειμένου να συμπληρωθεί το αποδεικτικό υλικό, καθώς χθες το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο να γίνει η ιατροδικαστική εξέταση.
Όπως είναι γνωστό, τον 20χρονο, που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οδηγούσε κλεμμένο αγροτικό αυτοκίνητο Ι.Χ. από την Αθήνα, καταδίωκαν προχθές το μεσημέρι αστυνομικοί τόσο στη Νέα Εθνική Οδό όσο και σε παραδρόμους, με το αγροτικό αυτοκίνητο να εκτρέπεται της πορείας του και να καταλήγει στην αυλή σπιτιού στο Μοσχοχώρι του Δήμου Κιλελέρ.
Ο 20χρονος, που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ήταν άοπλος, εγκατέλειψε το ακινητοποιημένο αγροτικό και προσπάθησε να διαφύγει πεζός, με τον 45χρονο αστυνομικό να τον καταδιώκει.
Κάτω από συνθήκες που ερευνούν οι Διωκτικές Αρχές, ο 20χρονος βλήθηκε από μία σφαίρα με πύλη εισόδου -σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή- από την αριστερή πλευρά του σώματος κάτω από τη μασχάλη και πύλη εξόδου από τη δεξιά πλευρά του σώματος με καθοδική πορεία, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα διαμπερές, θανατηφόρο τραύμα.
Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να τόνισε στην απολογία του ο αστυνομικός, δεν είχε πρόθεση να πυροβολήσει τον 20χρονο, αλλά ήταν ένας «ανεξέλεγκτος πυροβολισμός», αποδίδοντας την εκπυρσοκρότηση «σε ατύχημα», ενώ τον καταδίωκε με το υπηρεσιακό περίστροφο στο χέρι.
Να σημειωθεί ότι χθες το μεσημέρι βρέθηκε στη Λάρισα και συνήγορος της οικογένειας, η οποία ζήτησε να ταυτοποιήσει τον 20χρονο και παράλληλα να μεριμνήσει για τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία μετά και την ιατροδικαστική εξέταση.
Υπενθυμίζεται πως ο 20χρονος είχε αποφυλακιστεί με Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου στις 20 Μαρτίου 2023 από το Ειδικό Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Κασσαβέτειας, έχοντας εκτίσει τα 2/5 ποινής πολύμηνης φυλάκισης που του επιβλήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης, για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε συλληφθεί εκ νέου γα κλοπή οχήματος.
«ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ»
Ο συνήγορος του αστυνομικού Δημοσθένης Γούλας μετά και την παραπομπή του 45χρονου στον Εισαγγελέα σε δήλωσή του τόνισε πως ο 45χρονος «είναι οικογενειάρχης, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του και είναι συντετριμμένος για αυτό», ενώ σε ό,τι αφορά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, τόνισε ότι «όπως πληροφορηθήκαμε από τον κ. Εισαγγελέα, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, ήδη ο εντολέας μου είναι ελεύθερος» για να προσθέσει πως «δεν έχω το δικαίωμα να πω περισσότερα επί της ουσίας της υποθέσεως και επί της ποινικής διαδικασίας, διότι η υπόθεση εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, Θαν. Νταβούρα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ως ΕΑΛ εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου. Σεβόμαστε απόλυτα τη Δικαιοσύνη και η σημερινή απόφαση γίνεται κι αυτή δεκτή, με σεβασμό εκ μέρους μας. Η Ένωσή μας ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του συναδέλφου και της οικογένειάς του».
«ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ»
Η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της ζητά «να δοθούν σαφείς απαντήσεις και να αποδοθούν οι ευθύνες για τον θάνατο του 20χρονου Σύριου», προσθέτοντας ότι «τα γεγονότα που συνέβησαν το Σάββατο έξω από την πόλη της Λάρισας, που είχαν ως αποτέλεσμα έναν νεκρό από πυροβολισμό αστυνομικού, μετά μάλιστα από καταδίωξη στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι ανασφάλεια.
Το περιστατικό αυτό προστίθεται σε μια σειρά αντίστοιχα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, που πληθαίνουν ανησυχητικά, στο πλαίσιο έντασης της κρατικής καταστολής που έχουν χτίσει όλες οι κυβερνήσεις και που συνεχίζει η Κυβέρνηση της ΝΔ, σαν απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση του όπλου και τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κι εμπλοκής, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας και χωρίς προσπάθεια συγκάλυψης, για άλλη μια φορά, των ευθυνών».
«ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ»
Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «είναι εξαιρετικά προβληματικό ότι κρατικοί λειτουργοί που έχουν δικαίωμα χρήσης όπλου επιλέγουν με τόση ευκολία τη χρήση του, λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης, αλλά και με την ασφάλεια της «ατιμωρησίας» που τους παρέχεται».
«Για εμάς ασφάλεια και αστυνόμευση σημαίνει αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομίας για καταπολέμηση της εγκληματικότητας με σεβασμό, όμως, στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή, αλλά και ουσιαστική αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Όλα αυτά προϋποθέτουν την ουσιαστική αναμόρφωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών τόσο στην αποτελεσματική και ασφαλή χρήση των όπλων όσο κυρίως στην ενίσχυση της κοινωνιολογικής εκπαίδευσής τους.
Σε μια περίοδο που στη χώρα μας ενισχύονται και πάλι μισανθρωπικές, αναχρονιστικές και σκοταδιστικές απόψεις, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την κανονικοποίηση της ρητορικής και πρακτικών μίσους που συμβαίνει έμμεσα ή άμεσα ή μερικές φορές ακόμη και με επιβράβευση της δολοφονίας, ειδικά όταν το θύμα είναι «παραβατικός», μέλος μειονοτικής ομάδας (π.χ. Ρομά ή πρόσφυγας)».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass