Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2023 14:08

Θεία Λειτουργία στο «Ασκηταριό» Αγίου Δαμιανού του Νέου

Με πανηγυρική Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία και θείο κήρυγμα θα εορταστεί, σήμερα Κυριακή

9 Ιουλίου, στο «Ασκηταριό», η μνήμη του οσιομάρτυρα Αγίου Δαμιανού του Νέου, ιδρυτή και κτήτορα του Ασκητηρίου και της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος», με σκοπό να τιμηθεί ο Άγιος Δαμιανός ως ιδρυτής και κτήτορας δύο σημαντικών εκκλησιαστικών μνημείων της περιοχής, δηλαδή του Ασκητηρίου και της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής, η ύπαρξη των οποίων χρονολογείται από το έτος 1550 μ.Χ.

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΥ
Ο Άγιος Δαμιανός γεννήθηκε στο Ρίχοβον της Καρδίτσας περί το 1510. Σε νεαρή ηλικία πήγε στο Αγιον Όρος. Ακολούθησε την ασκητική ζωή και ως δόκιμος μοναχός αναχώρησε από το Άγιο Όρος και κινήθηκε στα μέρη της Δευτέρας Θετταλίας, τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και τα Άγραφα, κηρύσσοντας στους υπόδουλους Έλληνες. Στον Κίσσαβο κατέφυγε διωκόμενος και εκεί δημιούργησε τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Σε μια από τις διαδρομές του προς τον Κίσσαβο -κοντά στο χωριό Βουλγαρινή- τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και τον φυλάκισαν. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1568 απαγχονίσθηκε στη Λάρισα, κάηκε το νεκρό σώμα του και η στάχτη σκορπίστηκε στον ποταμό Πηνειό.

ΤΟ ΑΣΚΗΤΑΡΙΟ
Ο χώρος του σπηλαίου και η περιοχή της Σελίτσανης – Ανατολής αποτελούν μέρος μοναστικού κέντρου, το επονομαζόμενο «Όρος των Κελλίων» όπου, σύμφωνα με πηγές, αναπτύσσεται ο μοναχισμός από τον 9ο μέχρι τον 14ο αιώνα. Το Ασκηταριό βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σελίτσανης - Ανατολής, και συγκεκριμένα στη θέση «Δογατζή». Είναι διαμορφωμένο σε φυσικό κοίλωμα στη βάση ενός μεγάλου βράχου. Ο εσωτερικός χώρος απαρτίζεται από ένα μικρό κελί και έναν ιδιαίτερα μικρό ναό.

 

 Ενημέρωση για τις αλλεργίες

Δράση ενημέρωσης και διανομή έντυπου υλικού για τις αλλεργίες θα πραγματοποιηθεί στα ιατρεία της 1ης ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου Λάρισας, αύριο Δευτέρα 10 Ιουλίου.
Η δράση πραγματοποιείται με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ΤΟΥ Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Αγρυπνία στον Αγιο Αχίλλιο

Μεθαύριο Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, στις 8.15 το βράδυ, θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία για τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.
Η αγρυπνία θα περιλαμβάνει την Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου, τον Εσπερινό, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία οι χριστιανοί θα έχουν την ευκαιρία να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων.
Την Τετάρτη 12 Ιουλίου το πρωί δεν θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αχίλλιο.

 

Αιμοδοσία υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας την Τρίτη 11 Ιουλίου, τις ώρες 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι σε χώρο του «Μύλου του Παππά» στη Λάρισα.

 

Λειτουργίες στον ναό Αγίου Συμεών Γερακαρίου

Κάθε Σάββατο θα πραγματοποιούνται θείες λειτουργίες στον Ιερό Ναό Αγίου Συμεών του Μονοχίτωνος και Ανυπόδητου στο Γερακάρι Αγιάς.

 

Μουσική βραδιά στο Καστρί Αγιάς

Μουσική βραδιά συνδιοργανώνουν στο Καστρί του Δήμου Αγιάς ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Καστρίου, η Τοπική Κοινότητα και ο Γυναικείος Σύλλογος του χωριού, την Πέμπτη 13 Ιουλίου, και ώρα 21:00, με τους Στέφανο Βάτσιο (μπουζούκι, τραγούδι), Στράτο Μεγκέ (κρουστά, τραγούδι), Μαριαλένα Δούλου (κιθάρα, τραγούδι). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του ναού, με είσοδο ελεύθερη για όλους.

 

Διακοπές νερού σε Αμπελώνα, Μεσάγγαλα

ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

Διακοπές νερού θα πραγματοποιηθούν αύριο Δευτέρα (10 Ιουλίου) σε Μεσάγγαλα και Αμπελώνα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ Τεμπών, θα γίνει διακοπή της υδροδότησης, στην Τ.Κ. Μεσαγγάλων του Δήμου Τεμπών, την από τις 07:00 π.μ. έως το πέρας των εργασιών, λόγω βλάβης του δικτύου ύδρευσης.
Επίσης η ΔΕΥΑ Τυρνάβου ανακοίνωσε ότι θα γίνει διακοπή υδροδότησης στον Αμπελώνα, τις ώρες 9:00 - 14:00 στις κάτωθι περιοχές: οδός Αυξεντίου, οδός Βενιζέλου, οδός Μαρκ. Μπότσαρη, οδός Όσσης, οδός Παπαναστασίου, οδός Παπανδρέου, περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου, συνοικισμός.
Αν οι εργασίες ολοκληρωθούν νωρίτερα θα αποκατασταθεί η υδροδότηση.

 

Γιορτή πίτας στην Τσαριτσάνη

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τη 17η Γιορτή Πίτας θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης το Σάββατο 15 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Τσαριτσάνης.
Πρόκειται για μια εκδήλωση που στόχο έχει την προβολή και ανάδειξη των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων της περιοχής και τη μετάδοση της παραδοσιακής τέχνης της αρτοποιίας στις νεότερες γενιές. Παράλληλα, η Γιορτή Πίτας έχει μια παραδοσιακή χροιά που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και των κατοίκων της περιοχής.

 

Συλλαλητήριο κατά του ΝΑΤΟ και του πολέμου στην Ουκρανία

ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Συλλαλητήριο, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ελληνική εμπλοκή, θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. στην Κεντρική πλατεία Λάρισας.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πριν καλά - καλά κλείσουν οι κάλπες, ένας καταιγισμός εξελίξεων διαμορφώνει μια νέα κατάσταση στην περιοχή, που θα τη «σφραγίσει» η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας (10-11 Ιούλη).
Το «θερμόμετρο» ανεβαίνει και μαζί η ανάγκη να παρέμβει ο λαός δυναμικά στις εξελίξεις, παλεύοντας ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη με τον τουρκικό και τους άλλους λαούς, ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, που οδηγούν σε επώδυνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα συμβιβασμούς.
Να διεκδικήσουμε μαζικά: Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμο στην Ουκρανία.
Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
Να κλείσουν ΟΛΕΣ οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας (όπως στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη κ.ά.).
Καμία παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες, όπως συμβαίνει στην περιοχή μας στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, στο λιμάνι και στο στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας και στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Καμιά αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
Την αποδέσμευση της χώρας μας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass